ΣΙΝΕ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Γρεβενιώτικη γουρουνοχαρά




Για όλους τους φίλους των Γρεβενών!!!
Μετά την ξαφνική απώλεια του μέλους της Νομαρχιακής Ορχήστρας Κώστα Τσιοτίκα, σε ένδειξη πένθους, η προγραμματισμένη για Αύριο Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009 εκδήλωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών αναβίωσης του Εθίμου της «Γουρουνοχαράς» ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010 την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.
Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ «ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑΣ»

Ένα από τα σημαντικότερα έθιμα των Γρεβενών, το οποίο αναβιώνουν κάθε χρόνο οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, είναι το έθιμο της «ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑΣ», έθιμο το οποίο χάνεται στο χρόνο, και έχει να κάνει με τη προετοιμασία του Χοιρινού κρέατος, η οποία γινόταν με εξαιρετική φροντίδα.

Κατά τη διάρκεια της σφαγής, στηνόταν γλέντι με παραδοσιακά προϊόντα όπως «Κουλούρες» που έφτιαχναν οι νοικοκυρές, Τσίπουρο και Κρασί, ενώ οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν το αποτέλεσμα του λιωσίματος του... λίπους «παστού», τις «ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ».

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών με σεβασμό στις παραδόσεις του Τόπου μας, αναβιώνει για πρώτη φορά το Έθιμο της «ΓΟΥΡΟΥΝΟΧΑΡΑΣ» (PORK FESTIVAL 2009), σε Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2009 στο χώρο του Διοικητηρίου Γρεβενών «ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΗΣ» στις 11:30 π.μ.
Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΕΒΕ Γρεβενών και τον Εμπορικό Σύλλογο Γρεβενών ενώ σημαντική θα είναι και η βοήθεια των Δ.Σ. και των Μελών των Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, οι οποίοι κρατούν επί σειρά ετών ζωντανά τα έθιμα των Γρεβενών.
Ο Νομάρχης Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης Καλεί όλο τον Κόσμο στην Εκδήλωση, στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν χοιρινές λιχουδιές και να διασκεδάσουν Παραδοσιακά-Γρεβενιώτικα με τους ήχους της Νομαρχιακής Ορχήστρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: