ΣΙΝΕ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Έκρηξη βόμβας κοντά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Έκρηξη σημειώθηκε, χθες νωρίς το βράδυ, σε κάδο απορριμμάτων μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου σε μεταλλικό κάδο απορριμμάτων μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στις 19.45 άγνωστος τηλεφώνησε στην Ελευθεροτυπία και είπε ότι σε δέκα λεπτά επρόκειτο να γίνει έκρηξη σε κάδο απορριμμάτων στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Η αστυνομία απέκλεισε άμεσα το χώρο και απομάκρυνε τη φρουρά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για αυτό και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Στον τόπο της έκρηξης βρέθηκαν κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής και της εγκληματολογικής υπηρεσίας που ερεύνησαν το χώρο. Αποκλεισμένοι παρέμειναν για αρκετή ώρα οι δρόμοι γύρω από τη Βουλή, όπου τη στιγμή της έκρηξης βρισκόταν εν εξελίξει συνεδρίαση.
Μεσαίας ισχύος ήταν σύμφωνα με την αστυνομία ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός Από την έκρηξη προκλήθηκαν φθορές στο τζάμι της εισόδου της Βουλής από την πλευρά της Πλατείας Συντάγματος και σε ένα ακόμα τζάμι στον 3ο όροφο ενώ στον προαύλιο βρέθηκαν μεταλλικά θραύσματα. Δεν υπήρξαν τραυματίες.
Όπως λένε οι ειδικοί η βόμβα ήταν «γρήγορη» δηλαδή από δυναμίτη και δεν βρέθηκαν υπολείμματα της συγκεκριμένης ύλης.
Ακολούθησε και δεύτερο προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Αντιδράσεις από την πολιτική σκηνή
«Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», δήλωσε ο πρωθυπουργός..... Γ. Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Βουλή και σχολιάζοντας την έκρηξη βόμβας στο Σύνταγμα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε μήνυμα προς τους τρομοκράτες έστειλε με δηλώσεις στον τόπο της έκρηξης μπροστά στη Βουλή.
«Κάποιοι επιδιώκουν το φόβο και τον πανικό. Δηλώνουμε ότι δεν φοβόμαστε και δεν πανικοβαλλόμαστε. Ο χώρος αυτός στον οποίον έγινε η έκρηξη, προ ολίγου, είναι χώρος υψηλού συμβολισμού και υψηλής αναφοράς για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. Είναι χώρος αφύλακτος και θα παραμείνει αφύλακτος. Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε για χάρη αυτών των λίγων, την Αθήνα σε μια στρατοκρατούμενη και αστυνομοκρατούμενη πόλη. Η Αθήνα είναι μια ασφαλής και ελεύθερη πόλη. Για ένα πράγμα σας διαβεβαιώνω. Ότι αυτοί οι θρασείς θα συλληφθούν, θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη, όπως τους αξίζει με βάση τους κανόνες και το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας» είπε ο υπουργός.
«Κάποιοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους Δημοκράτες. Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με τη Δημοκρατία. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα μόνο μικρές υλικές ζημιές σε τζάμια του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Β' Αθηνών κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «H βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε απόψε, σ΄ ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα σημεία της Αθήνας, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στο Κοινοβούλιο, αποτελεί βαρύτατη πρόκληση κατά της έννομης τάξης της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Πέρα από τον προφανή συμβολισμό της, η επίθεση αυτή στρέφεται συνολικά κατά της Ελληνικής κοινωνίας και πλήττει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, ζημιώνοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού».
«Μακριά από ακρότητες και υπερβολές, οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι η τρομοκρατία αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον τόπο μας. Γι΄ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με καθολική συστράτευση της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, των συνδικάτων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών.Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήρθε η ώρα να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα. Είναι δεδομένη η θέση της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα μας βρει συμπαραστάτες, στην περίπτωση που εφαρμόσει τα σωστά μέτρα και ακολουθήσει την ενδεδειγμένη πολιτική, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα μας».
Στο εν λόγω σχόλιο, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι «ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας θα έπρεπε να γνωρίζει αυτό που γνωρίζουν όλοι οι πολίτες. Ότι δηλαδή το κόμμα του με τον καταστροφικό τρόπο που κυβέρνησε, παρέδωσε τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης, με νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους σχεδόν διαλυμένες. Γι' αυτό κι οφείλει να είναι προσεκτικότερος στην κριτική του, αφήνοντας στην άκρη μίζερες μικροκομματικές σκοπιμότητες.Η σημερινή Κυβέρνηση έχει και το όραμα και το πρόγραμμα και τη βούληση να εγγυηθεί την προστασία του πολίτη».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι «απόψε κάποιοι προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τη Δημοκρατία μας. Η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να στείλει ηχηρά το μήνυμα ότι τέτοιες προσπάθειες πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Η ομόθυμη καταδίκη, η θωράκιση των θεσμών μας και η κοινωνική συνοχή μας, είναι ο μόνος τρόπος να περιθωριοποιήσουμε όσα στοιχεία θέλουν να εμφανίζουν την ασφαλή Πόλη της Αθήνας ως ανοχύρωτη πόλη».
«Καταδικάζουμε τη βομβιστική ενέργεια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.Η πράξη αυτή αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στη δημοκρατία. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά και αξιοποιούνται ως άλλοθι για να αποθαρρυνθούν οι αναγκαίοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες απέναντι σε μια πολιτική που πλήττει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών"αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ.
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την έκρηξη βόμβας που έγινε μπροστά στη Βουλή. Αυτή η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης στην άγρια και ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα βοηθάει και εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φοβίσουν το λαό» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν φοβάται, δεν υποστέλλεται. Αντιθέτως χαλυβδώνει το φρόνημα και την αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των υπονομευτών της».
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι «δεύτερο χτύπημα μέσα σε δύο χρόνια στη Βουλή πάει πολύ. Την πρώτη φορά οι γνωστοί-άγνωστοι, τώρα η τρομοκρατία. Νομίζω ότι είναι καιρός πέρα από αστυνομικούς να συλλάβουμε και κανένα τρομοκράτη…».
Τρία τηλεφωνήματα φάρσα
Φάρσα αποδείχθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα τα ξημερώματα της Κυριακής για τοποθέτηση βόμβας στο σταθμό του μετρό Αττική. Άγνωστος τηλεφώνησε στη 01.20 στην Άμεση Δράση και σε τηλεοπτικό σταθμό, λέγοντας ότι θα εκραγεί βόμβα σε 10 λεπτά. Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας αποκλείοντας την κυκλοφορία επί της οδού Λιοσίων.
Επίσης φάρσα ήταν και δυο ακόμη τηλεφωνήματα για βόμβες στο Σύνταγμα και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: