ΣΙΝΕ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ

Γι’ αυτά που γράφω, θεωρώ σαν βάση και νομίζω συμφωνούμε όλοι, ότι η Αποκριά και ο τρόπος εορτασμού της, είναι παράδοση, είναι λαϊκός πολιτισμός. Η παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός δεν διαπραγματεύονται, δεν χωράνε αλλαγές. Τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς, μας δόθηκαν από τους προπαππούδες μας, τους
παππούδες μας, τους πατεράδες μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναβιώνουμε κατά γράμμα. Τα ήθη και τα έθιμα αναβιώνουν, δεν ξανασχεδιάζονται. Δεν χρειάζεται να βρίσκουμε τρόπο εορτασμού, αφού είναι δεδομένος.
     Τα στοιχεία της Αποκριάς, είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα.
 
     Πρώτο στοιχείο της Αποκριάς είναι η μεταμφίεση, το μασκάρεμα των ανθρώπων.
Το μασκάρεμα της παρέας, το μασκάρεμα των παιδιών, των μαθητών, που γυρνούσαμε από σπίτι σε σπίτι και καταλήγαμε στην πλατεία, κάναμε τη βόλτα μας πειράζοντας τους πάντες και καταλήγαμε σε ένα μεγάλο αποκριάτικο ξεφάντωμα με τους ήχους του κλαρίνου και του νταουλιού. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αντικαταστήσουμε το νόημα της μεταμφίεσης και του μασκαρέματος με ένα καπέλο και μια μουτζούρα.   
  Δεύτερο στοιχείο της Αποκριάς είναι το τραγούδι, αυτό το ιδιαίτερο, της αθυροστομίας που μας δίδαξαν όχι μόνο οι παππούδες μας αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αντικαταστήσουμε το «Κίνησα να πάω στο μύλο ….»,  με κάποιους ήχους ξενόφερτους (εκτός βέβαια, στα πλαίσια καλής γειτονίας, οι Σέρβοι λένε το «Μπήκα σ’ ένα χάλασμα…..».
Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αντικαταστήσουμε το  «Τις τρανές Απουκριές φέραν δυο σακιά ….»,  με χτυπήματα σε τενεκέδες από τη Μασσαλία.
      Το τρίτο στοιχείο της Αποκριάς είναι η φωτιά, ο φανός.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να αντικαταστήσουμε το νόημα της φωτιάς, και το άναμμα του φανού στις γειτονιές όπως παλιά, με κάποια rock συναυλία με ακαταλαβίστικα λόγια και τα πιτσιρίκια με ένα μπουκάλι μπύρα των 5 € να σέρνονται στην πλατεία, χωρίς να ξέρουν το γιατί.
 
     Όσο για την Καθαρή Δευτέρα, δεν πρέπει η εξοχή, το πέταμα του χαρταετού, να αντικατασταθεί με ανθρώπους στη σειρά για ένα πιάτο φασολάδα , λες και μοιράζουμε συσσίτιο σε άπορους.
 
     Αυτά ήθελα να πω, με δεδομένο ότι η Αποκριά είναι παράδοση, είναι λαϊκός πολιτισμός και έχουμε την υποχρέωση και καθήκον τα έθιμά μας να τα τηρούμε με ευλάβεια.
      Πρέπει να γυρίσουμε στις φωλιές μας, στην παράδοσή μας, να μάθουμε πρώτα να πετάμε σωστά και είμαι σίγουρος, αναβιώνοντας (όπως μας τον άφησαν παρακαταθήκη οι παλαιότεροι) τον λαϊκό μας πολιτισμό, θα μάθουμε να πετάμε σωστά.      Η ιστορία μας υπάρχει, η Αποκριά είναι συγκεκριμένο δρώμενο, δεν μπορεί το μυαλό του καθενός να πλάθει δικές του ιστορίες, ή το αναβιώνουμε πιστά ή το αφήνουμε στην τύχη και ότι βγει, υπ’ ευθύνη μας. 
ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.  
ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΣ
Πρόεδρος του Φιλοπροόδου Συλλόγου Αγίου Κοσμά  «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» Άγιος Κοσμάς  – 51100 Γρεβενά Τηλέφωνο: 6974392811 

Δεν υπάρχουν σχόλια: