ΣΙΝΕ

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Στα... φρουτάκια ποντάρει για έσοδα



* Τους "κουλοχέρηδες" επαναφέρει η κυβέρνηση.
* Τι θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2010.
* Μέχρι 30% επάνω οι φόροι για τσιγάρα και ποτά.

"Ποδαρικό" με αφαίμαξη 1 δισ. ευρώ από δημοσίους υπαλλήλους, καπνιστές και καταναλωτές οινοπνευματωδών κάνει η κυβέρνηση στο 2010.
Επανέρχονται τα . .
.


τεχνικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για επιπλέον οφέλη υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού.
- Αναζητούνται έσοδα και από τον ηλεκτρονικό τζόγο ("φρουτάκια"), με σχέδια για... πλημμυρίδα "κουλοχέρηδων" σε όλη την Ελλάδα.
- Με διαδικασίες εξπρές η εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο καθώς και το άνοιγμα των υπηρεσιών................


Δημόσιοι υπάλληλοι, πότες και καπνιστές πληρώνουν το μάρμαρο

Με μειώσεις αποδοχών σε τουλάχιστον 430.000 δημοσίους υπαλλήλους, μέσω της επιβολής περικοπών 5% έως και 15% σε όλα τα επιδόματα, και με αυξήσεις-φωτιά κατά 20%-30% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα τσιγάρα και τα ποτά, ξεκινά η κυβέρνηση την προσπάθειά της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Παράλληλα, προχωρεί άμεσα στην προώθηση τριών νομοσχεδίων με τα οποία θα προβλέπεται:
- η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων,
- η επαναλειτουργία των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και
- το “άνοιγμα” των υπηρεσιών με ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο. Εξετάζει δε ακόμη και το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη διεξαγωγή και των τυχερών ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους!
Όπως αποκάλυψε χθες ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών:
1. Η πρόσθετη εξοικονόμηση ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου που θα προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ώστε το έλλειμμα του 2010 να μειωθεί στο 8,7% του ΑΕΠ αντί 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, θα προκύψει κυρίως από τις εξής δύο πηγές:
α) Την περικοπή κατά 10% της συνολικής δαπάνης του δημοσίου για την καταβολή επιδομάτων στους υπαλλήλους του, η οποία αναμένεται να αποδώσει μια σημαντική εξοικονόμηση της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ. Όπως διευκρίνισε η ίδια ανώτατη πηγή, θα περικοπούν όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του δημοσίου, εκτός από το οικογενειακό και από ορισμένα άλλα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα. Η περικοπή θα είναι μικρότερη για τα επιδόματα των χαμηλόμισθων και μεγαλύτερη για τους υψηλόμισθους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται μείωση 5% για επιδόματα μέχρι 300 ευρώ, 10% για επιδόματα από 301 έως 800 ευρώ και 15% για επιδόματα από 801 ευρώ και πάνω. Οι περικοπές στα επιδόματα θα οδηγήσουν σε μείωση των αποδοχών για περίπου 430.000 υπαλλήλους του δημοσίου. Πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίως άνω των 2.000 ευρώ μικτές αποδοχές και, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν θα πάρουν φέτος αυξήσεις στους βασικούς μισθούς. Το πάγωμα των βασικών μισθών τους σε συνδυασμό με την περικοπή των επιδομάτων τους θα έχει ως αποτέλεσμα οι συνολικές αποδοχές τους να μειωθούν κατά 4% περίπου σε μέσα επίπεδα.
β) Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού και τα οινοπνευματώδη ποτά κατά ποσοστό υψηλότερο του 10% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 20%-30% για τα προϊόντα αυτά, ώστε τα συνολικά πρόσθετα έσοδα που θα εξασφαλιστούν να υπερβούν τα 500 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για εξασφάλιση 250 εκατ. ευρώ. Μια τόσο μεγάλη αύξηση στους ΕΦΚ για τα προϊόντα καπνού και τα οινοπνευματώδη ποτά θα προκαλέσει ανατιμήσεις που θα φθάσουν μέχρι και το 1 ευρώ το πακέτο στα τσιγάρα και μέχρι τα 3 έως 4 ευρώ ανά φιάλη στα οινοπνευματώδη ποτά. Έτσι, οι περισσότερες μάρκες τσιγάρων που σήμερα πωλούνται προς 3,20 ευρώ το πακέτο θα φθάσουν να πωλούνται προς 4-4,20 ευρώ το πακέτο!

ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ
2. Εντός του Ιανουαρίου θα συνταχθεί το τελικό κείμενο για το χρονοδιάγραμμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας Α. Λοβέρδο και Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης Γ. Ραγκούση επί συγκεκριμένης επιστολής που απεστάλη ήδη από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας, ακόμη κι αν γίνει σταδιακά, θα οδηγήσει σε αύξηση του χρόνου παραμονής στην εργασία κατά 5 έως και 17 έτη για τουλάχιστον 120.000 εργαζόμενες, οι οποίες προσελήφθησαν στο δημόσιο πριν την 1-1-1993.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ
3. Εντός του Ιανουαρίου θα καταρτιστεί νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την επαναλειτουργία των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στόχος είναι να συμμορφωθεί η χώρα μας με την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε τον Οκτώβριο του 2006 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και με την οποία ζητήθηκε από την Ελλάδα να άρει τις νομοθετημένες από το 2002 απαγορεύσεις στη διεξαγωγή τεχνητών ψυχαγωγικών ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών παιχνιδιών. Με την επαναλειτουργία των τεχνικών ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών παιχνιδιών θα σταματήσει πλέον η επιβάρυνση του ελληνικού κράτους με πρόστιμο 31.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με τη συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Όπως διευκρινίστηκε, το νομοσχέδιο θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα δύο τα οποία είχε υποβάλει στην Κομισιόν η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά είχαν απορριφθεί. Αυτό σημαίνει ότι με το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέπεται η διεξαγωγή τεχνικών ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών παιχνιδιών όχι μόνο σε αμιγή καταστήματα τέτοιων παιχνιδιών αλλά και σε Ίντερνετ καφέ, καφενεία, λούνα παρκ και άλλα συναφή καταστήματα. Τα μηχανήματα θα συνδέονται on line με τις εφορίες ή τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για τον αυτόματο έλεγχο των καθημερινών εισπράξεων. Τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από την επαναλειτουργία των τυχερών παιχνιδιών δεν έχουν υπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2010.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ "ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ"
4. Παράλληλα, η κυβέρνηση αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη λειτουργία και τυχερών ηλεκτρονικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (“φρουτάκια” ή “κουλοχέρηδες”) σε μικρά καταστήματα ή και σε άλλους δημόσιους χώρους, εκτός καζίνο, με αυστηρούς κανόνες ελέγχου και φορολόγησης, που θα προβλέπουν μεταξύ των άλλων και τη διασύνδεση των μηχανημάτων με τις κατά τόπους εφορίες ή τη ΓΓΠΣ. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα της λειτουργίας των τυχερών παιχνιδιών σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα θα συζητηθεί πρώτα σε κυβερνητικό επίπεδο και εν συνεχεία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: