ΣΙΝΕ

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Σύσκεψη Αγροτών Ν. Γρεβενών με την Υπουργό ΑΑΤ κ. Μπατζελή παρουσία του Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Χαντάβα

  • Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ.JPG
Σύσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Ν. Γρεβενών πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 28/1 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή της Υπουργού κ. Κατερίνας Μπατζελή, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γεωργίου Κανελλόπουλου, του Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα, εκπροσώπων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου και εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών του Ν. Γρεβενών .
 
Ο κ. Χαντάβας στην εισαγωγική του ομιλία ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ για την άμεση  και θετική ανταπόκρισή της στα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του Ν. Γρεβενών, δεδομένου ότι σε χρονικό διάστημα λιγότερο δύο μηνών πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στο Υπουργείο και η Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα επισκεφθεί τα Γρεβενά στα μέσα Φεβρουαρίου . Ζήτησε από την κ. Μπατζελή να αντιμετωπίσει με ευνοϊκούς όρους τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες του Νομού επειδή ο Ν. Γρεβενών παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι αγρότες βιώνουν εντονότατα τις συνέπειες του ανταγωνισμού και της οικονομικής κρίσης .
 
Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών να θέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου τους .
 
Από την Υπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις:
 
  1. Οι εξισωτικές αποζημιώσεις του 2007 που εκκρεμούν για τους αγρότες του Ν. Γρεβενών οφείλονται στη μη υποβολή δικαιολογητικών από τους αγρότες καθώς και σε ελλιπείς ρυθμίσεις εκ μέρους των Υπηρεσιών. Θα εξεταστεί κάθε περίπτωση χωριστά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το κλιμάκιο τους στην Κοζάνη  με στόχο να αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες το συντομότερο δυνατόν.
  2. Οι επιδοτήσεις των αγροτών θα καταβληθούν στο τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερα στις αρχές Μαρτίου επειδή μετά  την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων θα πρέπει να διενεργηθούν και οι ανάλογοι έλεγχοι.
  3. Έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για τις επιδοτήσεις του καπνού και σύντομα θα προσδιοριστεί ο τρόπος καταβολής τους στους καπνοπαραγωγούς.
  4. Η ενιαία ενίσχυση για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα καταβληθεί στους αγρότες αμέσως μετά την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης των σιτηρών.  Σε αυτούς τους αγρότες θα καταβληθεί το συντομότερο δυνατό οικονομική ενίσχυση, ως προκαταβολή ανάλογη με αυτή που δόθηκε το Δεκέμβριο στους αγρότες των δημητριακών.
  5. Η επίλυση των θεσμικών αιτημάτων των αγροτών, η μείωση του κόστους παραγωγής, ο έλεγχος της αγοράς, οι ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια αγροτών, η νέα ΚΑΠ , η αναμόρφωσή του ΕΛΓΑ, το Μητρώο αγροτών κτλ αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης . Με νομοσχέδια που θα ψηφιστούν έως το καλοκαίρι θα δοθούν λύσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: