ΣΙΝΕ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ανακατωσάρια με …ονοματεπώνυμο!

Και ενώ επιμόνως προσπάθησαν να μας πείσουν για το μεγαλειώδες καλλιτεχνικό δημιούργημα, απασχόλησαν και μονοπώλησαν προνομιακά το Νομαρχιακό Συμβούλιο με την ευμενή ανοχή του προεδρείου, που επικαλούμενο τον χρόνο ή βαφτίζοντας αιχμηρές τοποθετήσεις κατά το δοκούν «εκτός θέματος» λες και πρόκειται περί μαθητικών εκθέσεων, «σκόνταψαν» στο Δημοτικό Συμβούλιο…
Παρόλο που και αυτό δεν απέφυγε την πεπατημένη, τον λαϊκισμό και την πλειοδοσία και χάρισε λεκτικά 30.000 ευρώ στην ομάδα του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Γρεβενών που διοργανώνει τα «Ανακατωσάρια»…
Η αρμόδια αντιδήμαρχος εισηγήθηκε 20.000, ο Δήμαρχος έδωσε αύξηση 50% και το τελικό ποσό που ψηφίστηκε έφτασε τις 30.000 ευρώ.
Οι άρχοντές μας, έχουν συνηθίσει σε τέτοιες γαλαντομίες αζημίως.
Πρώτον δεν γίνονται από το υστέρημά τους, δεύτερον δεν εξέρχονται από την τσέπη τους και τρίτον δεν αποδίδονται πάντοτε μιας και πρόκειται περί συνήθων υποσχέσεων από πολιτικούς…
Τρέχα, γύρευε!
Άλλωστε από τα περυσινά υπεσχημένα των 35.000 ευρώ δόθηκαν τα μισά!
Και ενώ χρωστάνε τα μισά, αυξάνουν και αυτά που υπόσχονται να δώσουν για τη νέα χρονιά!
Ας υπολογισθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν όταν το ταμειακό έλλειμμα, με το μέγα σκάνδαλο στην Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, που τώρα διερευνάται, είναι χαώδες!
«Ανακατεμένος» ο ερχόμενος!
Ο εκπρόσωπος του ΜΟΓ, μέσα σε αυτόν τον «λόζιο και την ανακατωσιά» προέβη και σε μια αποκάλυψη(;) που τουλάχιστον σε μένα ήταν γνωστή.
Τα «Ανακατωσάρια» είναι μια εμπορική ονομασία, ένα προϊόν, με κατοχυρωμένα δικαιώματα(πνευματικά, κ.ά) στο πάλαι ποτέ Υπουργείο Βιομηχανίας στο όνομα όχι βεβαίως του ομίλου, αλλά του λαλίστατου εκπροσώπου του…
Χαράς …ευαγγέλια!
Τόσα χρόνια οι τοπικές ηγεσίες και τα υπουργεία, ενισχύουν παχυλότατα από τα κρατικά ταμεία, έναν ιδιώτη, για να προσθέσει μεγαλύτερη υπεραξία, σε ένα προϊόν που εμφανίζεται σαν καλλιτεχνικό με αποκλειστικότητα!
Γι¨ αυτό αποκλείονται οι άλλοι σύλλογοι του Νομού και όχι γιατί θέλουν «αστικά καρναβάλια» με παρελάσεις και μασκαρέματα!
Όσο είναι υγιείς(ευχόμαστε νάναι πάντα καλά οι άνθρωποι) και το θέλουν αυτοί που έχουν τα «δικαιώματα», τα Γρεβενά θα διασκεδάζουν τις Απόκριες!
Βρε, πως μπλέξαμε και πως ανακατευτήκαμε έτσι!
Αυτό θέλουν να το ονομάσουν παράδοση!
Δεν υπάρχουν υγιείς και πρωτοπόρες επιχειρήσεις στον τόπο μας που έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας, που παράγουν πραγματικά, προσφέρουν απασχόληση και εισφέρουν στην παράδοση;
Δεν υπάρχουν σύλλογοι, καλλιτέχνες, που δημιουργούν, ομορφαίνουν, παιδαγωγούν και εισφέρουν στον πολιτισμό του τόπου;
Υπάρχουν!
Ποια είναι η αντιμετώπισή τους;
Εμπόδια, αδιαφορία, ψιχία…
Ότι καταφέρουν μόνοι τους, μέσα στο πέλαγος της γραφειοκρατίας, της απαξίας, του ρουσφετιού, της ψηφοθηρίας και της ανταλλακτικότητας…
Και αν κάτι ξεφύγει και βαδίσει τον δρόμο της επιτυχίας και της δόξας, τρέχουν ασθμαίνοντες, οι πολιτικοί μας να το αρπάξουν, να το γευτούν να το οικειοποιηθούν…
Τέτοια τα ήθη την σήμερον!
Ο τόπος μας σίγουρα δεν έχει Αρχαιολογικό Μουσείο που το αξίζει με τους θησαυρούς της ιστορίας που ήρθαν, έρχονται και θα έλθουν στο φως.
Δεν έχει Αγροτικό μουσείο.
Δεν έχει πινακοθήκη και γλυπτοθήκη.
Λίγα από τα πολλά που θα μπορούσα να αναφέρω και που θα μπορούσαμε να τα έχουμε και χωρίς την στήριξη του κεντρικού συγκεντρωτικού κράτους, με στοχευμένες δράσεις και σωστό προγραμματισμό.
Δεν θα βλέπαμε γκρεμισμένες ή εκκλησιές που αργοπεθαίνουν από την αδιαφορία των νεοελλήνων, δεν θα βλέπαμε σχολειά με υλικοτεχνικό υστέρημα στις υποδομές, δεν θα βλέπαμε τα βρώμικα ποτάμια μας, τις υποβαθμισμένες γειτονιές, τους σκυθρωπούς ανθρώπους και την νεολαία μας να αποκτάει τις χειρότερες συνήθειες της παρηκμασμένης Δύσης.
Η σπατάλη που γίνεται σε «υπερθεάματα», σκηνοθετικές ακροβασίες, «νταούλια», «τσιγαρίδες» και παντός είδους φαγοπότια, είναι απόρροια των λαθεμένων επιλογών μας.
Φταίμε και εμείς όλοι μας, που όταν έρχεται η ώρα της κρίσης και της επιλογής, μας εγκαταλείπει η λογική και περισσεύει η εμπάθεια, ο φθόνος, η ζήλια, ο εγωκεντρισμός, η εκδίκηση, η ιδιοτέλεια, το μικρό και ατομικό…
Φταίμε εμείς που μόνο κάθε τέσσερα χρόνια ελέγχουμε και κρίνουμε αυτούς που μας κυβερνούν.
Αντί να το κάνουμε αυτό καθημερινά και συντεταγμένα είτε το παραλείπουμε φοβούμενοι μήπως τα «χαλάσουμε» και βρούμε το «μπελά» μας με την εξουσία, είτε το αποφεύγουμε αποβλέποντες σε ποικίλα οφέλη.
Πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν και ικανοί και άξιοι και οραματιστές και άνθρωποι της προσφοράς.
Ας δώσουμε στα παιδιά μας ελπίδα και μέλλον!
Ας δώσουμε στα παιδιά μας αξίες και ρίζες!
Ας δώσουμε στα παιδιά μας τα εφόδια και το πλαίσιο αναφοράς για να έχουν τη δική τους ταυτότητα.
Αυτή θα είναι η μόνη αλάνθαστη πυξίδα στους μεγάλους δρόμους της ζωής στο παγκόσμιο χωριό και όχι τα «pork festibal» και οι «ανακατωσιές» !

Υστερόγραφο:
Βλέποντας την ομορφιά του ανακαινισμένου Ρολογιού της πλατείας Ελευθερίας,(έστω και αν στις κολόνες της οροφής τα λανθασμένα υλικά και το υπερβάλλον πάχος που προσέδωσαν χάλασε το μέτρο και το ύφος), αναλογίζομαι με θλίψη πόσο κατώτερες των περιστάσεων αποδείχτηκαν οι μεταπολεμικές γενιές ιδιοκτητών και επιστημόνων μηχανικών, που μας φυλάκισαν σ’ αυτή την κακόγουστη και θλιβερή πόλη της αρπαχτής και της αντιπαροχής!
Ήρθε και ο σεισμός του ‘95 και χάθηκε η ευκαιρία διαπαντός!
Τώρα πρέπει με δυσκολίες και πολλές δαπάνες να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα! 
http://pseftogas2007.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: