ΣΙΝΕ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στην Κροατία

Επαναληπτικές προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα, με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης να έχει προβάδισμα.
Οι Κροάτες προσέρχονται από το πρωί σήμερα στις κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, για να αναδείξουν τον τρίτο κατά σειρά πρόεδρο της Κροατίας από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1991, αποστολή του οποίου θα είναι η ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πάνω από 4,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 400.000 Κροάτες της διασποράς που ζουν κυρίως στη γειτονική Βοσνία, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκράτη Ιβο Γιοσίποβιτς και το δήμαρχο του Ζάγκρεμπ, τον ανεξάρτητο Μίλαν Μπάντιτς.
Ολες οι δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 27 Δεκεμβρίου, δίνουν σαφές προβάδισμα στον Γιοσίποβιτς. Η τελευταία δημοσκόπηση τού έδινε ποσοστό 55,3% των ψήφων.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ.
Ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Στίπε Μέσιτς, ο οποίος κατέχει το αξίωμα αυτό από το 2000, δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία καθώς το κροατικό Σύνταγμα περιορίζει σε δυο τις θητείες του προέδρου (η θητεία είναι 5ετής).

Δεν υπάρχουν σχόλια: