ΣΙΝΕ

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Τι είχες Γιάννη,… τι είχα πάντα!


Συντάχθηκε απο τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΕΥΤΟΓΚΑ   
«Είναι ζοφερή η πραγματικότητα στον αγροτικό τομέα.
Δεκέμβρης του 2008 κινητοποιήσεις και τρακτέρ στους δρόμους και στις  εισόδους Νομαρχιών .
Πλεονάζουν και τα απούλητα προϊόντα και τα άλυτα προβλήματα δημιουργήματα της πενταετούς  κυβερνητικής ανυπαρξίας και  των περιορισμών στήριξης της αγροτικής παραγωγής μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Μετά  από μέρες τα τρακτέρ έφυγαν.

Σε λίγο θα μάθουμε πως με τον ερχομό του νέου χρόνου έφυγαν και οι ....
υποσχέσεις που πήραν οι αγρότες.
Τέτοιες μοιράζει συστηματικά, αφειδώς, ακόπως και ανέξοδα αυτή η κυβέρνηση!
Τα τρακτέρ και τα «μπλόκα»  σύντομα θα ξαναέρθουν πιο μαζικά, πιο διεκδικητικά, πιο δυναμικά..
«Φοβού» τους απελπισμένους και πεινασμένους!
Πολύ γρήγορα οι κινητοποιήσεις έλαβαν τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε.

Μπλόκα με τρακτέρ σε πολλά σημεία των εθνικών οδών, είχαμε και μία κατάληψη αεροδρομίου(!) στο Ηράκλειο της Κρήτης, διάλογο μέσω τηλεοπτικών καναλιών, όπου αναδείχθηκαν νέα πρόσωπα και «κυβερνητικοί» εκπρόσωποι μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες των υπουργείων και το πουγκί  των 500 εκατομμυρίων ευρώ, «κέρας» της Αμάλθειας, να παίξει το ρόλο της μυθικής Καδμείας πέτρας του αλληλοσπαραγμού των δράκων και στην περίπτωσή μας των αγροτών, των «έγχρωμων» μπλόκων, που αφού πήραν και πάλι τα «φράγκα» με υποσχετικές χωρίς αντίκρισμα, διαλύθηκαν εν μέσω ύβρεων και αλληλοκατηγοριών…
Μέχρι στιγμής παραμένουν  «προμαχούντες» ακόμα οι αγρότες στον Προμαχώνα, οι απρόβλεπτοι Κρήτες και κατά κακεντρεχή  κυβερνητικό, το μπλόκο του κ. Μπούτα στη Νίκαια που δεν έχει πληροφορηθεί ακόμα  την …διάλυση της Σοβιετικής ΄Ένωσης!

Με αυτά τα καρφιά των άλλοτε συγκυβερνόντων του 1989 και συμμάχων «στρατηγών»  του κάμπου συσκοτίζεται περισσότερο το μέλλον της ελληνικής γεωργίας…»
Αυτά γράφαμε στις πρώτες κινητοποιήσεις των αγροτών στα τέλη του 2008.

Ιανουάριος 2010:τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!
Οι αγρότες στους δρόμους.
Έχουν δίκιο;
H ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008. Στις 4 του Οκτώβρη, η πρόοδος ήταν μόλις 28% με αποτέλεσμα τραγικές καθυστερήσεις για τα δικαιώματα των αγροτών.  Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, έφτασε στο 85%.
Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται αυτή τη διαδικασία, ώστε να αποδοθούν στους αγρότες 2,7 δις ευρώ.
Ο  ΕΛΓΑ. μετατράπηκε σε κέντρο εξαγοράς συνειδήσεων. Με απόλυτα πελατειακά κριτήρια δίνονταν διαφορετικές αποζημιώσεις για την ίδια ζημιά. Στον πάτο έφτασε η Ν.Δ την αξιοπιστία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι' αυτό, με ένα νέο κανονισμό για τον ΕΛΓΑ, μπαίνει άμεσα τέλος σε αυτή την ομηρία των αγροτών. 
 Οι αγρότες πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, δίκαια και ισότιμα.
 Η Ν.Δ. είχε επιδοθεί  σε εγκληματική  σπατάλη και αδιαφόρησε προκλητικά για τα προβλήματα των αγροτών.
 Το κόστος των τηλεφώνων,  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έφτασε να αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, μόνο στη σταθερή τηλεφωνία, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες έφτασαν να χρησιμοποιούν 60 και 70 κινητά τηλέφωνα.
 Τρία(3) εκατομμύρια ευρώ δαπανιούνταν στο περιβόητο αγροτικό κανάλι για εξαφανισμένους υψηλόμισθους!
 Οι προηγούμενες ηγεσίες  του Υπουργείου δεν έκαναν απολύτως τίποτα, για να σταματήσουν ,τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» υποβαθμισμένων προϊόντων, με  αποτέλεσμα και να κινδυνεύει η υγεία των πολιτών, και να καταρρέουν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων.
 Αμέσως μόλις ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ,  έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί τέτοιες πρακτικές από κανέναν επίορκο  δημόσιο λειτουργό.
 Δεν γινόταν αποπληρωμή πριμ  και επενδύσεων με αποτέλεσμα να φτάσουν οι αγρότες  στο αμήν.
 Σήμερα, αποπληρώνονται οι εκκρεμείς επενδύσεις των νέων αγροτών, γιατί το δικαιούνται. Και το δικό μας καθήκον, του ΠΑΣΟΚ, είναι να τους δικαιώσουμε!
Τι έκανε η κυβέρνησηΠΑΣΟΚ, των 100 ημερών;
 Παρά τις πρωτοφανείς  δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχει εντάξει σήμερα τους αγρότες σε όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες εισοδηματικής ενίσχυσης.
Να μερικά  μέτρα άμεσης στήριξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προς  τους αγρότες:
• Ενίσχυσε τη ρευστότητα και το αγροτικό εισόδημα, με καταβολές χρηματικών ενισχύσεων, ύψους 1,14 δις ευρώ, πριν τα Χριστούγεννα.
• Αύξησε την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες από 7% στο 11%.
• Ένταξε τους αγρότες  στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, του ΤΕΜΠΜΕ.
• έδωσε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
• Τακτοποίησε χρονίζουσες εκκρεμότητες που βρήκε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», από το 2004.
• Τακτοποίησε χρονίζουσες  εκκρεμότητες, με 530 επενδυτικά σχέδια, ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ, που και αυτά βρίσκονταν στα ντουλάπια των Υπουργείων.
• Αύξησε τις συντάξεις  του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα και  θα αυξηθούν κατά 20 ευρώ επιπλέον από  την 1/7/2010, έτσι ώστε στο τέλος της τετραετίας, να φτάσουν στα 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και στα 950 για το ζευγάρι.
• Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα, κατέβαλε μέσω του ΕΛΓΑ 160 εκατ. ευρώ για ζημιές σε φυτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους του 2007.

Είναι πολλά; Ασφαλώ,ς όχι!
 Χρειάζονται  μεγάλες  ανατροπές και όχι  μερεμέτια!
Ξεκίνησε μια διαδικασία ευρύτατου διαλόγου για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό τομέα.
 Οι προτεραιότητες και οι ενότητες αυτού του διαλόγου είναι σαφείς:
• Είναι η ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας με σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων για να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική, με τη μείωση του κόστους παραγωγής.
• Χρειάζονται κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος, εκπαίδευση και πιστοποίηση του αγρότη, δίκαιη και διαφανή αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλαγές στους συνεταιρισμούς, ούτως ώστε να  μετατρέψουν πραγματικά τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα και να εγγυώνται ένα αξιοπρεπές και σίγουρο εισόδημα για τον αγρότη.
• Πάνω απ' όλα όμως, χρειάζεται να θεμελιώσουμε μαζί με τους αγρότες μία σε βάθος αγροτική μεταρρύθμιση, για ένα νέο, για ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, θα παράγει πλούτο, θα μοιράζεται δίκαια στους Έλληνες αγρότες, θα διασφαλίζει τη νέα γενιά των παραγωγών και μετά το 2013. Να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει αυτός ο τόπος. Με επένδυση στην ποιότητα, στην παράδοση, στη γνώση, στην καινοτομία. Να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό, μέσα από τη μεσογειακή δίαιτα, που την έχουμε εγκαταλείψει.
Τις μεγάλες αλλαγές  στην αγροτική πολιτική, θα τις κάνουμε  μαζί με τους αγρότες
Δικός μας αντίπαλος  είναι τα προβλήματα, όχι τα θύματα των  προβλημάτων, που είναι οι αγρότες..
 Ζητάμε συμμετοχή και όχι  ανοχή!
Είναι κοινή και μεγάλη η ευθύνη!



25/01/2010
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΕΥΤΟΓΚΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ*
*Στις εκλογές του 2007 και του 2009 ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο Ν. Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια: