ΣΙΝΕ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

O ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ έγινε πλέον... ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ!



Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα ενημερώσει σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης αναφορικά με το νέο πρόγραμμα «Καλλικράτης», που επιφέρει ριζικές αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στις αντιδράσεις των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. Ένα πρώτο δείγμα αναμένεται σήμερα, οπότε συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Πάντως, σύμφωνα με τα Νέα, οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από μέλη της κυβέρνησης, τα οποία στο τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την Κυριακή, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στη σύνταξη του νομοσχεδίου δεν ελήφθησαν υπ' όψιν οι παρατηρήσεις τους.
Κριτική στο νομοσχέδιο άσκησαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, Εθν. Αμυνας Ε. Βενιζέλος, Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Αμυνας Παν. Μπεγλίτης. Ωστόσο, παρενέβη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των υπουργών στη δημόσια διαβούλευση.
Μετά τη δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο θα επανέλθει και πάλι προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει την οριστική του μορφή.
Οι βασικές πρόνοιες
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» επιφέρει ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Αυτοδιοίκησης. Οι βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου συνοψίζονται ως εξής:
* Δραστική μείωση -μέσω συγχωνεύσεων- των 1.034 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα σε λιγότερους από 370 δήμους.
* Στη θέση των 76 Νομαρχιών δημιουργούνται 13 αιρετές περιφέρειες.
* Θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
* Τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων μειώνονται σε λιγότερα από 2.000.
* Θεμελιώνονται έως 7 Γενικές Διοικήσεις σε αντικατάσταση των 13 σημερινών κρατικών περιφερειών.
Βάσει του νομοσχεδίου, οι εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: