ΣΙΝΕ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

O Γιάννης Κοιλανίτης γράφει για τα Ανακατωσάρια

Συντάχθηκε απο τον Γιάννης Κοιλανίτης
Ακούω κάποιους να κόπτονται ξαφνικά για την χαμένη παραδοσιακή αποκριά των Γρεβενών. Ποιά αποκριά που πριν τα Ανακατωσάρια η παράδοση ήταν να μαζευτούνε δυο τρεις παρέες γυμνασιόπαιδων με τα φλαϊ (κάτι μπουφάν που ήταν τότε στη μόδα) ανάποδα και τα ρόπαλα στο χέρι ...

για να χτυπήσουν όλοι μαζί κανέναν ανυπεράσπιστο περαστικό; Άντε στην καλύτερη περίπτωση θα κάναμε κέφι με τα καινούρια πυροτεχνήματα που έφερε ο Αναγνώστου.Φανταστείτε ότι η πιο ζωντανή μέρα της περιόδου των αποκριών ήταν η τσικνοπέμπτη.
Έτσι ήταν οι αποκριές τη δεκαετία του 90 τουλάχιστον.Και αν αυτοί που τώρα νοσταλγούν μια αλλή αποκριά (που εγώ ποτέ δεν έχω δει), θέλουν να την αναβιώσουν, γιατί όλα αυτά τα χρόνια που περιγράφω και όλοι θυμόμαστε, δεν έκαναν τίποτα;Παράδοση για έναν τόπο είναι κάτι που τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους και τα Ανακατωσάρια είναι ακριβώς μια τέτοια γιορτή.Ναι, και οι φανοί είναι, και μπορούν να γίνονται παράλληλα.Τώρα αν με την δυναμική των ανακατωσαριών έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα αυτό είναι θέμα επιλογής του πολύ κόσμου.
ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ.
Και μια κριτική για τον θεσμό: Η μαζική συμμετοχή των Γρεβενιωτών στις εκδηλώσεις είναι δεδομένη όχι όμως και στην διοργάνωση τους.Ποτέ δεν είδα κάποιο ανοιχτό κάλεσμα όπου ο καθένας μας θα μπορούσε να καταθέσει τις ιδέες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: