ΣΙΝΕ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΦΛΩΡΙΝΑ.Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα, κανείς δεν κάνει κάτι…


(άρθρο του Γιώργου Βίτκα)


Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 31 ημέρες αγωνιστικής απραξίας για τις ποδοσφαιρικές ομάδες του Νομού Φλώρινας, αφού τα τερτίπια του καιρού, δεν αφήνουν περιθώρια διεξαγωγής αγώνων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της περιοχής.
Μετά την 4η συνεχόμενη αναβολή του πρωταθλήματος, είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους «αρχιτέκτονες» των 5 πρωτοπόρων ομάδων της Α’ Ε.Π.Σ.Φ. Έτσι κατάφερα να πάρω την γνώμη τους σε ότι έχει να κάνει με το τοπικό πρωτάθλημα, τις συνεχόμενες αναβολές, αλλά και τα σχέδια του καθενός για την ομάδα του. Αυτό που διαπίστωσα είναι......πως και οι πέντε, με ένα στόμα, συμφώνησαν πως το πρωτάθλημα της Φλώρινας είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένο και έχει διώξει το ενδιαφέρον του κόσμου.
Βέβαια, αυτό το συμπέρασμα το έχουν βγάλει χιλιάδες φίλοι του τοπικού ποδοσφαίρου, όπως οι υπεύθυνοι διεξαγωγής του, αλλά και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές (παίκτες, παράγοντες, προπονητές). Το θέμα είναι, αφού όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα και το γεγονός ότι το τοπικό ποδόσφαιρο έχει πάρει την κατιούσα, γιατί δεν κάνει κανένας τίποτα, για να το επαναφέρει σε ένα καλύτερο επίπεδο.
Θα κρατήσω μια κουβέντα από τον καθένα προπονητή που συνομίλησα την περασμένη εβδομάδα. Από τον Αντώνη Κοκοβίδη, κρατάω ότι «το μέλλον ανήκει στα παιδιά». Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πρέπει και είναι υποχρεωτικό να βασίζεται στους νέους ποδοσφαιριστές, γιατί μόνο αυτοί είναι ικανοί να το αναζωογονήσουν και να ανεβάσουν το επίπεδό του.
Από τον Στέλιο Νταμπίζα, θα κρατήσω ότι «το πρωτάθλημα δεν είναι ανταγωνιστικό». Μεγάλο πρόβλημα του Φλωρινιώτικου ποδοσφαίρου είναι το γεγονός ότι κινείται σε 3 και 4 ταχύτητες, με τεράστιες διαφορές. Αυτή η κατάσταση πρέπει να εξισορροπιστεί, είτε με μείωση των ομάδων της Α’ Κατηγορίας, είτε με κάποιες νέες ρυθμίσεις, με τις οποίες θα αναγκάζει τις ομάδες να εξασφαλίζουν κάποιες προϋποθέσεις ανταγωνιστικές.
Από τον Ντίμη Αναστασιάδη, που έχει βρεθεί σε σαλόνια Α’ Εθνικής και έχει μια ξεχωριστή εμπειρία, αυτό που μένει από τις δηλώσεις του είναι το «συστηματική δουλειά από όλους». Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη. Όσο καιρό ασχολούμαι με τα αθλητικά της περιοχής, δεν θυμάμαι ποτέ να έχει κάτσει σε ένα τραπέζι, η Ε.Π.Σ., ο Σύνδεσμος Διαιτητών, οι παράγοντες, αλλά και εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να βρουν μια λύση ανάπτυξης του αθλήματος στην περιοχή.
Από τον Νίκο Τριανταφύλλου θα κρατήσω κάτι, που πρέπει να γίνει κανόνας για όλα τα νέα παιδιά «τα παιδιά θα πρέπει να έχουν στόχο να αγωνιστούν στον ΠΑΣ. Την μεγάλη ομάδα του νομού». Σαν μικρή περιοχή που είναι η Φλώρινα, πρέπει να στηρίξει μία ομάδα, η οποία να είναι πρότυπο, αλλά και κίνητρο στα παιδιά να αγωνιστούν σε αυτή. Ο ΠΑΣ Φλώρινα, είναι η μοναδική ιστορική ομάδα της περιοχής, με φανέλα βαριά και στην οποία μπορεί να χτιστεί η βάση για ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον.
Τέλος, ο Τάσος Γκιαουράκης, είπε μια πικρή αλήθεια «Οι παίκτες στα τοπικά δεν προπονούνται και δεν γυμνάζονται σωστά». Λίγο οι πολλές επιρροές (ιντερνέτ, καφετέριες, ηλεκτρονικά παιχνίδια κλπ), λίγο η λανθασμένη αθλητική νοοτροπία και λίγο η άγνοια σωστής προπονητικής λειτουργίας, έχουν οδηγήσει αρκετά ταλαντούχα παιδιά, να εξαφανίζονται στον καιρό.
Όλα τα παραπάνω, είναι κάποια στοιχεία που έχουν φέρει το τοπικό ποδόσφαιρο σε ένα σημείο, που έχει πιάσει «πάτο». Με συντονισμένες κινήσεις και καλή θέληση από όλους τους εμπλεκόμενους, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Αρκεί να το θέλουν και οι ίδιοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: