ΣΙΝΕ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΞΑΝΑ ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά αναβίωσε στη Λιβερά της Τραπεζούντας το δρώμενο των Μωμόγερων. Η 45μελης αποστολή έφτασε, αεροπορικώς αυτή τη φορά, στην Τραπεζούντα το Σάββατο 2/1/2010. Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου η ομάδα των Μωμόγερων, με μεγάλη συνοδεία φίλων από τα γύρω χωριά, εμφανίστηκε στην κεντρική πλατεία της Λιβεράς, όπου τους υποδέχτηκε ομάδα νέων του χωριού με «αλεξιπτωτιστές πλαγιάς» να ξεφυτρώνουν από τις γύρω βουνοκορφές και να προσγειώνονται μπροστά τους για το καλωσόρισμα.
Οι Μωμόγεροι ανταπέδωσαν την υποδοχή, ξεκινώντας το Βακχικό χορό τους, που συνεπήρε μικρούς και μεγάλους σε μια μεγάλη γιορτή χαράς, γέλιου και τραγουδιού, με τη συνοδεία της γλυκόλαλης ποντιακής λύρας.

Το συγκεντρωμένο πλήθος της πλατείας απλώθηκε στους δρόμους της Λιβεράς, ακολουθώντας τους Μωμόγερους, που περνώντας μπροστά από το σπίτι του αείμνηστου θρύλου της Μαύρης Θάλασσας Erkan Ocakli, κατέληξαν στο σπίτι του Ilyas Karagoz, όπου συνέχισαν και κορύφωσαν την παράστασή τους.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» κ. Κώστας Αλεξανδρίδης, μίλησε σε δεκάδες δημοσιογράφους του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, για το δρώμενο των Μωμόγερων, υπογραμμίζοντας ότι η Λιβερά είναι η πατρίδα του και ότι η Τραπεζούντα, ως αρχαιότερη πόλη της Κωνσταντινούπολης, ακόμη και αυτής της Ρώμης, έχει πλουσιότατο ζωντανό λαϊκό πολιτισμό να παρουσιάσει. Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ξεκαθάρισε ότι ο ΠΟΝΤΟΣ, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι γεωγραφικός προσδιορισμός του εδάφους της Τουρκίας που οι ίδιοι ονομάζουν KARADENIZ και ΠΟΝΤΙΟΙ είμαστε όλοι εμείς οι απόγονοι αυτών που ανταλλάχθηκαν το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάννης (ενώ όσοι έμειναν εκεί προσδιορίζονται ως Καραντενιζλήδες). Η σχέση μας σήμερα με τον τόπο των προγόνων μας είναι ψυχική και πνευματική και δε δικαιολογείται η όποια καχυποψία εκ μέρους της Τουρκίας.

Περισσότερο Φωτογραφικό υλικό 

Δεν υπάρχουν σχόλια: