ΣΙΝΕ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Μήπως ήρθε η ώρα για μείωση των ομάδων;;;


(του Γιώργου Βίτκα)
Για μία ακόμα αγωνιστική, γίναμε μάρτυρες του πολύ φτωχού και υποβαθμισμένου ποδοσφαίρου που υπάρχει στην περιοχή της Φλώρινας. Δυστυχώς η εικόνα και η κατάστασή του έχουν πιάσει πάτο και αν δεν γίνουν σύντομα κάποιες διορθωτικές κινήσεις, πολύ φοβάμαι ότι το Φλωρινιώτικο ποδόσφαιρο θα εξαφανιστεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ελλάδας (αν δεν έχει ήδη γίνει αυτό).
Μία από τις πλέον απαραίτητες κινήσεις της διοργανώτριας αρχής, είναι η μείωση των ομάδων, όλων των κατηγοριών. Πολλούς μπορεί να βρει αντίθετους μια ανάλογη κίνηση και να...

σηκώσει αντιδράσεις. Εγώ θα αναφέρω κάποιους αριθμούς που ίσως ανατρέψουν το δικό τους σκεπτικό, αλλά και δραστηριοποιήσουν τους αρμόδιους.
Από τις 15 ομάδες που συνεχίζουν το φετινό πρωτάθλημα (ήδη μία έχει αποχωρήσει, αφού δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του) οι 5 είναι «ακέφαλες» στον πάγκο τους. Δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ή και να βρουν έναν προπονητή που θα ασχοληθεί σοβαρά με την ομάδα, ενώ 2 ομάδες έχουν παίκτες – προπονητές, για να μπορέσουν να καλύψουν ένα έξτρα έξοδο. Με λίγα λόγια, από τις 15 ομάδες, μόλις οι 8 έχουν στον πάγκο έναν άνθρωπο, που τους προπονεί και τους καθοδηγεί, χωρίς να έχει άλλες έννοιες. Για επαγγελματία προπονητή, ή γυμναστή και φυσιοθεραπευτή, που είναι απαραίτητοι για την αναβάθμιση του αθλήματος, ούτε λόγος να γίνεται, αφού τα ποσά που χρειάζονται είναι τεράστια.
Από τις 15 ομάδες, μόλις οι 7 έχουν τμήματα υποδομής που συμμετέχουν ενεργά στα παιδικά πρωταθλήματα. Στις περισσότερες Ενώσεις της Ελλάδας, στην μεγάλη κατηγορία συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μόνο οι ομάδες που αγωνίζονται και στα παιδικά πρωταθλήματα, με τα τμήματα υποδομής τους. Τα τμήματα υποδομής, εκτός από το μέλλον που μπορούν να προσδώσουν στον σύλλογο αγωνιστικά, μπορούν με οργανωμένο πλάνο να επιφέρουν και νέα έσοδα, που είναι απαραίτητα για την συντήρηση των συλλόγων.
Στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, είδαμε πως από τους 25 συλλόγους που πήραν μέρος, η πλειοψηφία έχει ως μέσο όρο ηλικίας πάνω από τα 30 έτη. Τα περισσότερα παιχνίδια γίνονται με τις ομάδες να μην συμπληρώνουν εντεκάδες και οι προπονητές στην κατηγορία είναι είδος προς εξαφάνιση. Από το γεγονός να υπάρχουν 3 όμιλοι, μπορούν να δημιουργηθούν δύο, που να εξυπηρετούν τις χιλιομετρικές αποστάσεις των συλλόγων. Οι δύο όμιλοι θα απαρτίζονται από ομάδες με δικό τους γήπεδο, απαραίτητη προϋπόθεση δημιουργίας τμημάτων υποδομής, σε περίπτωση που θέσουν στόχους πρωταθλητισμού και ανόδου στην Α’ κατηγορία και εγγυήσεις για πλούσιο ρόστερ. Οι ομάδες που έχουν παίκτες με μεγάλη ηλικία, μπορούν να αγωνίζονται είτε σε ένα νέο πρωτάθλημα που θα θεσπίσει η Ε.Π.Σ. με την επωνυμία «πρωτάθλημα παλαιμάχων» και να κάνουν εκεί το χόμπι τους, είτε να υποβιβαστούν στη Γ’ κατηγορία, όπου θα είναι ελεύθερη η συμμετοχή.
Μια λύση 10 - 12 ομάδων στην Α’ κατηγορία, δύο ομίλων από 10 - 12 ομάδες στην Β’ κατηγορία και τις υπόλοιπες στη Γ’ κατηγορία, με οργανωμένη μελέτη και σχεδιασμό της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη από την αρμόδια αρχή και πρέπει το συντομότερο δυνατό να το θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, με τους συλλόγους, τους διαιτητές και τους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: