ΣΙΝΕ

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΑΕΤΟΣ: Τι γίνεται με το ΚΕΚ Ν.Γρεβενών; Κλείνει;

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 γράφαμε: Οι εργαζόμενοι του ΚΕΚ επισημαίνουν...
Ενόψει των μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει στο Κ.Ε.Κ. Ν. Γρεβενών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω: Τα τελευταία δέκα χρόνια το Κ.Ε.Κ. Ν. Γρεβενών υλοποίησε τριάντα επτά (37) επιδοτούμενα προγράμματα καταρτίζοντας και
βοηθώντας παράλληλα οικονομικά εκατοντάδες ανέργους του Νομού...
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κ.Ε.Κ. Ν. Γρεβενών από την αρχή της λειτουργίας του έως τώρα έδωσε πάνω από 2.000.000€ σε καταρτιζόμενους, εκπαιδευτές, προμηθευτές και επιχειρήσεις του Νομού που συνεργάστηκαν μαζί του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το προσωπικό του Κ.Ε.Κ. εργάζεται σ’ αυτό πολλά χρόνια, μένοντας συχνά απλήρωτο για μεγάλα διαστήματα στο παρελθόν αλλά και σήμερα, και όπως είναι εύλογο θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε, σε τόσο χαλεπούς καιρούς, να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας και μάλιστα σε μια πόλη που τη μαστίζει η ανεργία.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

1. Την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και τον Πρόεδρό μας Κ. Μιχαλογιάννη Κων/νο

2. Το Δήμαρχο Δεσκάτης, κ. Μίγκο Νικόλαο και

3. Το Δήμαρχο Ηρακλειωτών, κ. Καραγιάννη Αθανάσιο

για το ενδιαφέρον και την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του Κ.Ε.Κ. Ν. Γρεβενών.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται σ’ αυτό (Δήμος Γρεβενών, Τ.Ε.Δ.Κ, Επιμελητήριο Γρεβενών) θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για να διασφαλιστεί το μέλλον των εργαζομένων και του Κ.Ε.Κ.. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης της Αυτοδιοίκησης (Σ.Ε.Κ.Ε.Κ.Α.), όλα τα Κ.Ε.Κ. της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα ίδια προβλήματα αλλά δεν σκέφτονται την παύση της λειτουργίας τους ως τη μόνη λύση.
Εν κατακλείδι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα στο Κ.Ε.Κ. (μέσω του ΕΣΠΑ) να διοργανώσει ακόμα περισσότερα προγράμματα στο Νομό, προσφέροντας έτσι απασχόληση και οικονομική στήριξη σε πολλούς συμπολίτες μας.
http://aetos-grevena.blogspot.com/2010/02/blog-post_25.html

ΥΓ ΑΕΤΟΣ: Τι γίνεται όμως σήμερα 24 Μαρτίου ; Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι, είχαν κάνει γνωστό, από τον περασμένο Δεκέμβριο (2009) το οικονομικό πρόβλημα. Ο κ. Μιχαλογιάννης Πρόεδρος του ΚΕΚ, μεταξύ άλλων έγραφε:


Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομού Γρεβενών είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργεί εδώ και 9 χρόνια περίπου ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μέσω της επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των εργαζομένων να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής και την ανάπτυξη της περιοχής.
Οι μέτοχοι και τα αντίστοιχα ποσοστά τους είναι :

1. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών 39,10%

2. Δήμος Γρεβενών 22,95%

3. Δήμος Δεσκάτης 11,02%

4. Δήμος Ηρακλεωτών 3,72%

5. Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Γρεβενών 13,33% και

6. Επιμελητήριο Γρεβενών 9,88 %

Το σύνολο δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού.

Το Κ.Ε.Κ Νομού Γρεβενών απασχολεί 5 υπαλλήλους με πλήρη απασχόληση, περισσότερους δηλαδή από το σύνολο των υπαλλήλων που απασχολούν τα υπόλοιπα 4 ιδιωτικά Κ.Ε.Κ, μη Γρεβενιώτικων συμφερόντων, που λειτουργούν στο Νομό Γρεβενών. Διαθέτει δύο δομές - διδακτήρια, μια στα Γρεβενά και μία στη Δεσκάτη. Από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πολύτιμη αρωγή στον τόπο. Πέραν του πολύτιμου εκπαιδευτικού έργου που παράγει, έχει προσφέρει οικονομικά στον τόπο με την εισροή στα χρόνια λειτουργίας, πλέον των 2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δόθηκαν σε μισθοδοσία υπαλλήλων, αμοιβές εκπαιδευτών, αμοιβές εκπαιδευομένων, αμοιβές συνεργαζόμενων εταιρειών, πληρωμή ενοικίων κλπ.

Όμως, εδώ και 1,5 χρόνο το Κ.Ε.Κ Νομού Γρεβενών δεν μπόρεσε να πάρει, κανένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης, αντιμετωπίζοντας έτσι σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αφού μηδενίστηκαν τα έσοδά του.
Οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό είναι δύο: στο ότι χρονικά βρισκόμαστε μεταξύ του 3ου και 4ου κοινοτικού πλαισίων στήριξης και το γεγονός ότι οι προκηρύξεις των προγραμμάτων γίνεται πλέον σε επίπεδο περιφέρειας και όχι σε επίπεδο νομού, με αποτέλεσμα τα Ιδιωτικά Κ.Ε.Κ με τα πανίσχυρα τεχνικά επιτελεία τους και την διαχρονική «ευελιξία» τους, να υπερισχύουν. Να σημειώσω εδώ, ότι το ίδιο οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Κ.Ε.Κ ανά την Ελλάδα όπως επίσης και πολλά ιδιωτικά.
Το διοικητικό συμβούλιο με απόφαση του πριν δύο μήνες προτείνει στους εταίρους, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 100.000 ευρώ για να καλύψει τα υπάρχοντα χρέη και να δώσει έτσι μια σύντομη οικονομική ανάσα στην εταιρεία. Όμως αυτό δεν αρκεί ! Καλούμαστε σαν συμβούλιο μέσα στον επόμενο μήνα να αποφασίσουμε αν η εταιρεία θα κλείσει ή όχι. Εδώ η στάση των εταίρων πρέπει να είναι σαφής και δημόσια. Κατά την προσωπική μου άποψη, όλοι μας, όχι μόνο οι τοπικοί φορείς και μέτοχοι, αλλά σαν κοινωνία πρέπει να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια για την συνέχιση της λειτουργίας του Κ.Ε.Κ. που τόσα έχει να προσφέρει στον τόπο, εν’ όψει του 4ου κοινοτικού πλαισίου το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα προγραμμάτων κατάρτισης. Ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι Δήμοι Ηρακλεωτών και Δεσκάτης, το ίδιο αναμένεται να πράξει η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στο επερχόμενο Νομαρχιακό συμβούλιο, και αναμένονται οι αποφάσεις του Δήμου Γρεβενών, της Τ.Ε.Δ.Κ και του επιμελητηρίου.

http://aetos-grevena.blogspot.com/2010/02/blog-post_4428.html
ΥΓ ΑΕΤΟΣ (συνέχεια): Γιατί όμως σήμερα, κάποιοι δεν θέλουν - λένε ότι αδυνατούν- να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση που προτείνει ο Πρόεδρος (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου: αποπληρωμή ασφαλιστικών υποχρεώσεων και πληρωμή 5 μισθών που οφείλονται στους εργαζομένους) και οδηγούν τα ΚΕΚ στην απαξίωση και τους εργαζόμενους στην ανεργία; Πώς γίνετε κάποιοι, παρά την οικονομική κρίση, να βρίσκουν τρόπο να συνεισφέρουν ενώ άλλοι (ή μήπως άλλος;) να καταδικάζουν σε κλείσιμο ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που λειτουργεί εδώ και 9 χρόνια και με το ΕΣΠΑ όταν "ανοίξει" να διοργανώσει προγράμματα προσφέροντας έτσι απασχόληση και οικονομική στήριξη σε πολλούς συμπολίτες μας; Τι λέει ο κ.Βουλευτής μας γι ' αυτά που γίνονται ή πιο σωστά: γι ' αυτά που ΔΕΝ γίνονται; Θα επανέλθουμε διότι πιστεύουμε πως 22980€ δεν είναι πολλά...
Αναρτήθηκε από ΑΕΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: