ΣΙΝΕ

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Εγκληματική αμέλεια ο θάνατος του μικρού αγοριού στην Κοζάνη.


Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Κοζάνης η είδηση θανάτου αγοριού 13 μηνών, μετά την αδυναμία του Μαμάτσειου νοσοκομείου να εξυπηρετήσει τα παιδιατρικά περιστατικά, εφόσον η παιδιατρική κλινική παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης παιδιάτρων.

Το αγοράκι άφησε την τελευταία του πνοή στο ''Ιπποκράτειο'' νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ύστερα από...

περιπλάνηση για μία ολόκληρη εβδομάδα στη Βέροια, μετά στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης και τέλος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Η περιπέτεια του παιδιού ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου, όταν το παιδί μετά από προγραμματισμένο εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας παρουσίασε συμπτώματα αδιαθεσίας. Λόγω απουσίας του παιδιάτρου που το παρακολουθούσε το παιδί εξετάστηκε από γιατρό του ΤΕΒΕ, ο οποίος διέγνωσε μια συνήθη ίωση. Όταν όμως οι γονείς διαπίστωσαν ότι η κατάσταση του παιδιού επιδεινώνεται αποφάσισαν να επισκεφτούν το νοσοκομείο της Βέροιας.

Χαρακτηριστική ήταν εκεί η αδιαφορία του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και του εφημερεύοντος ιατρού, ο οποίος δεν αντιλήφθηκε (;)την κρισιμότητα της κατάστασης. Το παιδάκι έμεινε στο νοσοκομείο Βέροιας μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου, χωρίς ορό. Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε και στις απελπισμένες εκκλήσεις των γονέων που το έβλεπαν να μη μπορεί να ανασάνει και να μελανιάζει σταδιακά όλοι αδιαφόρησαν. Τελικά πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, γιατί κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του σε ειδικό νοσοκομείο. Έτσι διακομίστηκε στο Λοιμωδών.

Ήταν πλέον αργά….Το παιδάκι είχε ήδη αρχίσει να αφυδατώνεται κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο της Βέροιας με αποτέλεσμα να έχει πάθει σοκ αφυδάτωσης όταν διακομίστηκε στο Λοιμωδών. Εκεί αν και κατάφεραν να του βάλουν ορό έκριναν την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη, με αποτέλεσμα να το μεταφέρουν αμέσως στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, σε κατάσταση βαρύτατου σοκ με ανύπαρκτη περιφερειακή κυκλοφορία.

Μετά από προσπάθεια ωρών κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του, χωρίς όμως οι υπεύθυνοι της μονάδας να κρύψουν την έκπληξή τους για την άθλια κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο οργανισμός του παιδιού, εφόσον η ταλαιπωρία που είχε υποστεί είχε ήδη προκαλέσει πολυοργανική ανεπάρκεια.

Παρόλο που παρήλθαν τα δύο πρώτα κρίσιμα εικοσιτετράωρα και η κατάσταση του παιδιού είχε κάπως σταθεροποιηθεί, εξακολουθούσε να είναι μελανιασμένο και παραμορφωμένο, ενώ οι γιατροί προσπαθούσαν να βρουν τι προκάλεσε αυτήν την κατάσταση. Την περασμένη Τρίτη το βράδυ οι γονείς ενημερώθηκαν ότι η κατάσταση του παιδιού τους σταδιακά βελτιώνεται, όμως την Τετάρτη το πρωί η ανεπάρκεια επέφερε καρδιακή ανακοπή. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί δεν επανήλθε.

Ο Γολγοθάς των γονέων όμως δεν τελειώνει εδώ. Επειδή στο Ιπποκράτειο ο θάνατος αποδόθηκε σε άγνωστο ιό, οι γονείς αποφάσισαν να γίνει νεκροτομή και νεκροψία, για να διαπιστώσουν επιτέλους τα ακριβή αίτια του θανάτου του παιδιού τους. Έτσι η σωρός του άτυχου παιδιού μεταφέρεται στο ΑΧΕΠΑ, όπου παρά την ύπαρξη τριών ιατροδικαστών, η νεκροτομή δεν διενεργούνταν, χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες, προφανώς γιατί απέφευγαν στην ουσία να αναλάβουν την ευθύνη. Οι γονείς αναγκάστηκαν να ζητήσουν τον ορισμό ιατροδικαστή με εισαγγελική παραγγελία.

Σαν να μην έφτανε όλη αυτή η ταλαιπωρία, στο νεκροτομείο έγινε λάθος στο όνομα του παιδιού. Γι' αυτό αναγκάστηκαν, μετά την αδυναμία συγγενικού προσώπου να το αναγνωρίσει, να καλέσουν τον ίδιο τον πατέρα .Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε την οργή του ταλαιπωρημένου πατέρα ο οποίος επιτέθηκε και έβρισε τους νοσηλευτές.

Τα παραπάνω γεγονότα μεταφέρθηκαν μετά από παράκληση των γονέων από συγγενικό πρόσωπο, όπως ακριβώς συνέβησαν, για να υπάρχει σωστή και πλήρης ενημέρωση για το τραγικό συμβάν.
giapraki

Δεν υπάρχουν σχόλια: