ΣΙΝΕ

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Οι πόντιοι ομογενείς τίμησαν χθες(11-04-2010) στη Νέα Καρβάλη τα "ταφία του Θωμά"

Posted: 12 Apr 2010 09:00 PM PDT
Το πανάρχαιο ταφικό έθιμο ξεκίνησε όταν μετά την άλωση της Πόλης απαγόρευσαν στους πόντιους Χριστιανούς της Προποντίδας να πηγαίνουν στα νεκροταφεία.

Για άλλη μια χρονιά οι ομογενείς Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση που μένουν στην περιοχή μας, τήρησαν ένα ακόμη έθιμο που έφεραν τόσο...

από τις χαμένες πατρίδες, όσο και από τον τόπο που πήγαν πριν έρθουν στην Ελλάδα. "Την Ημέρα Μνήμης των Νεκρών ή Τα Ταφία του Θωμά" όπως λέγεται στην ποντιακή διάλεκτο. Ένα πανάρχαιο έθιμο που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του χρόνου. Έτσι χθες Κυριακή του Θωμά μετά την θεία λειτουργία, επισκέφτηκαν ομαδικά τα νεκροταφεία όπου έχουν θάψει τους νεκρούς τους και "συνέφαγαν μαζί τους" όπως χαρακτηριστικά μας είπαν. Εμείς τους συναντήσαμε στη Νέα Καρβάλη, όπου ο ιερέας του Αγίου Γρηγορίου πατέρας Αλέξανδρος έψαλλε τρισάγιο. Μαζεμένοι κατά οικογένειες, βρήκαν την ευκαιρία να βρεθούν όλοι μαζί και να ανταλλάξουν συν τοις άλλοις ευχές για το Πάσχα.

"Είναι ένα πολύ παλιό έθιμο, δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση "Η Ποντιακή Φλόγα" Γιάννης Ασλανίδης. Όταν στην Πατρίδα και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης απαγόρεψαν τους πόντιους Χριστιανούς της Προποντίδας να πηγαίνουν ακόμη και στα νεκροταφεία, οι πρόγονοί μας ζήτησαν έστω και μια μέρα να μπορούν να επισκέπτονται τους νεκρούς τους. Πράγματι τους εδόθη μια μέρα κι αυτοί διάλεξαν την Κυριακή του Θωμά. Μ' αυτή την κίνηση επιβεβαιώνεται η Ανάσταση του Κυρίου. Από τότε και μέχρι σήμερα τηρούμε αυτό το έθιμο, το οποίο τηρούσαμε και στην πρώην ΕΣΣΔ.

Μάλιστα αναγκάσαμε και τους Σοβιετικούς να γιορτάζουν μαζί μας, παρά την απαγόρευση που υπήρχε αφού έλεγαν πως το έθιμο δεν είναι κομμουνιστικό", μας είπε ακόμη ο κ. Ασλανίδης.

Φορτωμένα ήταν τα τραπεζάκια που στήθηκαν για την περίσταση. Πολλές ποντιακές λιχουδιές και πίτες, φαγητά φερμένα από πάππου προς πάππο και όλα αυτά συνοδευόμενα φυσικά με κρασί και τσίπουρο.

Χαμψοπούλια (πιτάκια με γαύρο), Μπλιντσίκια (μπουρεκάκια με κιμά), Χατσαπούρι (τυρόπιτα), Πρασοτήγανα, Μπελαμούς (με καλαμποκάλευρο και μούστο), Πχάλια (μελιτζάνα με κιμά) και Τσιμίδια (φύλλα από παντζάρια με καρύδι και σκόρδο) και όλα αυτά συνοδευμένα φυσικά με πισία. Πασχαλινά αυγά τοποθετήθηκαν και στους τάφους για τους νεκρούς συγγενείς. Στο νεκροταφείο της Καρβάλης δεν άκουγες χθες κλάματα αλλά γέλια και ευχές, αφού η μέρα αυτή συμβολίζει την Ανάσταση κι όχι το πένθος. Συμβολίζει την συνέχιση της ζωής μετά τον θάνατο. "Πάντα έρχονται και μας περιμένουν τέτοια μέρα, μας είπε η 85χρονη κ. Κυριακή. Και μόλις τελειώσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, ξαναγυρίζουν στον τόπο τους".

Εμάς μας έκανε εντύπωση που συναντήσαμε και πολλούς νέους ανθρώπους, αλλά και πολλά παιδιά. "Φροντίζουμε να μεταδίδουμε τα έθιμά μας στα παιδιά μας, μας είπε ο κ. Ασλανίδης. Να μάθουν να σέβονται τους νεκρούς της οικογένειάς τους, αλλά και τους μεγαλύτερους. Και μέχρι στιγμής νομίζουμε πως τα καταφέρνουμε". Κοντά στους παλιννοστούντες και ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης και ο γραμματέας Γιώργος Χαρπαντίδης.

 e-pontos
Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: