ΣΙΝΕ

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

2ο εφηβικό-παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Κομοτηνή

Στις 15 Μάη στο Κλειστό Γυμναστήριο ΤΕΦΑΑ
Πυρετωδώς προετοιμάζονται τα ποντιακά σωματεία του νομού μας, αλλά και όλης της περιφέρειας για το δεύτερο εφηβικό παιδικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πόλη της Κομοτηνής στις 15 Μάη και στο οποίο θα συμμετέχουν χορευτικά τμήματα όλων των συλλόγων της περιφέρειας. Συγχρόνως τα ποντιακά σωματεία του νομού μας προετοιμάζονται και για την... ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ στις 17 Απριλίου θα συμμετάσχουν στην έκθεση που θα διοργανώσει στην πόλη μας ο Νίκος Λυγερός.

Δεύτερο εφηβικό - παιδικό Φεστιβάλ

Το δεύτερο εφηβικό – παιδικό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μάη στις 6 το απόγευμα στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΤΕΦΑΑ, ενώ το πρώτο πέρσι είχε γίνει στην Ξάνθη. Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και θα φιλοξενηθούν με βάση τα περσινά δεδομένα περίπου εξακόσια παιδιά από τους συλλόγους όλης της Περιφέρειας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά μέχρι δεκατεσσάρων χρόνων, «παιδιά τα οποία δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ που διοργανώνει η Παμποντιακή. Επειδή είναι φανερή η επιθυμία των παιδιών να συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο φεστιβάλ, αλλά λόγω ηλικίας δεν μπορούν, οι χοροδιδάσκαλοι λαμβάνοντας πρώτοι τα παράπονα των παιδιών σκέφθηκαν την ιδέα ενός εφηβικού – παιδικού φεστιβάλ και μας την πρότειναν», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Χρύσα Μαυρίδου. Με τον τρόπο αυτόν ικανοποιείται και η επιθυμία των παιδιών «και προετοιμάζονται καλύτερα σε τέτοιου είδους διαδικασίες αποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε αυτό το φεστιβάλ».

Στην αρχή της εκδήλωσης όλα τα σωματεία της περιφέρειας θα χορέψουν μαζί και στη συνέχεια κάθε νομός θα εκπροσωπηθεί από το δικό του χορευτικό που θα το αποτελούν τα παιδιά των χορευτικών συλλόγων του νομού, δηλαδή η Δράμα θα χορέψει μόνη της, η Καβάλα μόνη της και όσο αφορά στη Θράκη, επειδή έχει λιγότερο αριθμητικά ποντιακό στοιχείο σε σχέση με τους άλλους δύο νομούς, θα χορέψουν και οι τρεις νομοί μαζί. «Φέτος αποφασίστηκε ο κάθε νομός να χορέψει χορούς συγκεκριμένων περιοχών του Πόντου. Θα υπάρξει θεματολογία και θα έχουμε μέσα από μια εξαιρετική δουλειά που έγινε από το Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης θα έχουμε και εικόνα των περιοχών του Πόντου που θα συνοδεύει τους χορούς».
Στόχοι της διοργάνωσης

Πέρα από αυτό, στόχος της όλης διοργάνωσης «είναι και η δημιουργία μεγαλύτερου κινήτρου σιγά – σιγά για τη διάδοση της μουσικής και χορευτικής παράδοσης. Κάποτε αυτό γινόταν αβίαστα μέσα από τα γλέντια που γίνονταν κυρίως στα χωριά, μέσα από τα πανηγύρια, μέσα από τους γάμους, όπου τα μικρά παιδιά έμπαιναν στο τέλος του χορού και ακολουθούσαν τα βήματα των μεγαλύτερων. Σήμερα δυστυχώς δεν γίνεται αυτό και την σκυτάλη έχουν πάρει τα σωματεία που διδάσκουν στα παιδιά παραδοσιακούς χορούς. Τέτοιου είδους όμως εκδηλώσεις δημιουργούν ακόμη ένα κίνητρο για τη συμμετοχή της νεολαίας, με την οποία και πετυχαίνουμε την διάδοση της χορευτικής μας, αλλά και της μουσικής μας παράδοσης γιατί τα χορευτικά συγκροτήματα της περιφέρειας θα συνοδεύουν μικροί μουσικοί και τραγουδιστές σε ηλικία. Όλοι οι σύλλογοι έχουν μικρούς λυράρηδες, τραγουδιστές, νταουλτζήδες και αυτό είναι παρήγορο, και οι οποίοι και πέρσι συνόδεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα και θα τα συνοδεύσουν και φέτος».
Προετοιμασίες για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας

Τα ποντιακά σωματεία του Νομού Ροδόπης με αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας εδώ και χρόνια διοργανώνουν από κοινού εκδηλώσεις. Την 19η Μάη συμμετέχουν στον εορτασμό της ημέρας που γίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η μεγαλύτερη εκδήλωση που γίνεται και αφορά την ημέρα μνήμης με κεντρική ομιλία στην πλατεία της Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια πορεία προς το τουρκικό προξενείο όπου και επιδίδουν ψήφισμα. «Για άλλη μια χρονιά θα είμαστε εκεί».
Θεατρική παράσταση του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρουπόλεως

«Στις 22 Μαΐου φιλοξενούμε το 5ο γυμνάσιο Αλεξανδρουπόλεως το οποίο έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά με τους μαθητές. Σύμφωνα με τον γυμνασιάρχη, εξήντα περίπου παιδιά συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, τα οποία θα μας δείξουν ένα ιστορικό οδοιπορικό του Πόντου, με φωτογραφικό υλικό, με χορούς, με τραγούδια δίστιχα, με αφήγηση και εικόνα. Θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία εφόσον ο στόχος είναι οι νέες γενιές να παλέψουν για αυτά τα θέματα να γίνουν γνώστες της ιστορίας και θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη στιγμή να παρακολουθήσουμε μέσα από τα παιδιά την ιστορία να ξετυλίγεται. Νομίζω ότι πετυχαίνουμε τον στόχο με αυτό τον τρόπο».

Επίσης, τα ποντιακά σωματεία του νομού θα συμμετέχουν στην καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων που θα γίνει προς την τιμή της ποντιακής γενοκτονίας την άλλη ημέρα».

Συντάκτης: Άννα Πατρωνίδου

epontos.blogspot.com
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: