ΣΙΝΕ

Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Αναβιώνει το «Κοτσαγκέλ» στην Άρδασσα του Δήμου Μουρικίου


Στο πνεύμα των άγιων ημερών που επιτάσσει αγάπη και ανθρώπινη αλληλεγγύη και το πατροπαράδοτο έθιμο «Κοτσαγκέλ» που για 4η συνεχή χρονιά αναβιώνει την Δευτέρα του Πάσχα ο Σύλλογος Ποντίων Άρδασσας σε συνεργασία με τον Δήμο Μουρικίου.Πρόκειται για το πασχαλινό έθιμο που μετέφεραν οι πρόσφυγες της Άρδασσας του Πόντου στη νέα τους πατρίδα και το τηρούσαν με......
ευλάβεια, συμμετέχοντας από κοινού στο τελετουργικό του, στο τραπέζι, στο χορό και στην ομαδική ψυχαγωγία με παραδοσιακά όργανα και τραγούδια.

Μικροί και μεγάλοι πλούσιοι και φτωχοί είχαν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο γεύμα αγάπης και στη χαρά της συνεύρεσης με τους ηλικιωμένους να αναπολούν και να ανιστορούν το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε σε ανάλογες συγκεντρώσεις στην μακρινή τους πατρίδα.

Κυρίαρχο στοιχείο του εθίμου «Ο ένας … δύο, οι δύο… τρείς, και ούλ’ εντάμαν». Έτσι, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα ομάδα κατοίκων της Άρδασσας επισκέπτεται τα σπίτια του χωριού ανταλλάσσοντας ευχές με τις οικογένειές, ενώ κατά την αποχώρηση τους ζητούν να τους ακολουθήσει ένα μέλος της, ώστε στο τέλος να έχει προκύψει πολυμελής παρέα, καταλήγοντας το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου δίδεται το έναυσμα για το γλέντι, αφού νωρίτερα έχουν στρωθεί τα τραπέζια. Συγκινητικές είναι οι στιγμές που ζουν οι επισκέπτες όταν τους καλωσορίζουν οι ηλικιωμένοι, λιγοστοί πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, με τις μνήμες και τα δάκρυα, να στρέφουν τους δείκτες του χρόνου στα χρόνια πριν από τον ξεριζωμό.

Το ραντεβού που δίνει ο Σύλλογος Ποντίων της Άρδασσας για τη Δευτέρα του Πάσχα είναι για τις 5 το απόγευμα στην πλατεία του χωριού.

e-pontos

Δεν υπάρχουν σχόλια: