ΣΙΝΕ

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

"Αδελφά Σωματεία" η «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης και οι «Σταυραετοί» Πιερίας

Η αγαστή συνεργασία και η αλληλοεκτίμηση μεταξύ του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» και του Συλλόγου Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί», μετουσιώθηκε στην πράξη αδελφοποίησής τους, που... υπογράφηκε μετά μουσικής και χορών το πρωί της Κυριακής 25 Απριλίου στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κατερίνης.
Μια κίνηση με συμβολισμό, που αφετηρία της είναι οι κοινές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και χαρακτηριστικά των δυο, τα οποία κρατούν σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτα, ακόμη και μακριά από τις πατρίδες τους. Στην πράξη αδελφοποίησης ήταν παρόντα σύσσωμα τα διοικητικά συμβούλια των δυο συλλόγων, σε κλίμα συναδέλφωσης και συγκίνησης, όπως και πλήθος φίλων των δύο συλλόγων που κατέκλυσε την αίθουσα.
Η αδελφοποίηση ξεκίνησε μετά από πρόταση των «Σταυραετών» και έλαβε σάρκα και οστά, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές συνεργασίες και κοινές παρουσίες σε εκδηλώσεις που έχουν προηγηθεί. Έτσι μετά από παράλληλη πορεία και προσφορά στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου, πλέον οι δυο σύλλογοι ατενίζουν το μέλλον έχοντας ένα κοινό σημείο αναφοράς.
Πρόκειται για μια πράξη που συνεισφέρει και στη διατήρηση των αξιών που διακρίνουν Πόντιους, Κρήτες και τους Έλληνες εν γένει. Αξίες οι οποίες, όπως τονίστηκε θα χρειαστούν και αυτές για να ξεπεραστεί η κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην παρούσα χρονική στιγμή.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα σύντομο ιστορικό των δύο συλλόγων, ακολούθησε η υπογραφή της πράξης αδελφοποίησης και η εκδήλωση έκλεισε με χορούς, του Πόντου και της Κρήτης, τους οποίους χόρεψαν από κοινού χορευτές των δύο συλλόγων.
Oι δηλώσεις των προέδρων των δυο συλλόγων.
Κώστας Μανιουδάκης:
«Η σημερινή μέρα είναι ότι καλύτερο για εμάς τους Κρητικούς και πιστεύω και για τους Πόντιους. Από πολλά χρόνια το είχαμε στο μυαλό μας και ήταν διακαής μας πόθος. Μέχρι τώρα λέγαμε ότι ήμαστε ξαδέλφια, αλλά από σήμερα είμαστε αδέλφια. Και οι δύο λαοί έχουν ταλαιπωρηθεί, μοιάζουμε σε όλα. Είμαστε μια ψυχή ένα αίμα. Το κάναμε γιατί το αισθανόμασταν μέσα μας».
Άρης Κασιμίδης:
«Είναι μια πράξη τιμής και αγάπης του ενός συλλόγου προς τον άλλο. Έμελλε στον 20ο χρόνο της διαδρομής της «Παναγίας Σουμελά», να ζήσουμε μια ξεχωριστή χαρά. Αποδεχθήκαμε με ενθουσιασμό την πρόταση των αδελφών Κρητών. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε ένα μήνυμα συναδέλφωσης, συνύπαρξης, συμπόρευσης και αναγνώρισης αξιών, ηθών και εθίμων για μια καλύτερη κοινωνία όπου οι παραδόσεις και τα ιδανικά μας θα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο».





epontos


Δεν υπάρχουν σχόλια: