ΣΙΝΕ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Οι Πολωνοί πιλότοι γνώριζαν ότι θα συντριβούν

Οι πιλότοι του πολωνικού αεροσκάφους που συνετρίβη το περασμένο Σάββατο στη Ρωσία, παρασύροντας στο θάνατο 96 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού ζεύγους, γνώριζαν ότι θα... συντριβούν σύμφωνα με συνομιλία που είχαν οι ίδιοι λεπτά πριν από τη συντριβή και κατεγράφη στο μαύρο κουτί του αεροσκάφους.
Πολωνοί αξιωματούχοι που διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος, ανέφεραν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από το μαύρο κουτί του αεροπλάνου οι πιλότοι γνώριζαν ότι η συντριβή ήταν "αναπόφευκτη" αμέσως όταν το αεροσκάφος ακούμπησε τα δέντρα λίγο πριν προσεγγίσει τον αεροδιάδρομο του ρωσικού αεροδρομίου.
Επίσης όπως έγινε γνωστό, οι ηχογραφήσεις μαρτυρούν ότι δεν ασκήθηκε πίεση στους πιλότους, από τους αξιωματούχους που επέβαιναν στο πολωνικό Τουπόλεφ,  για να πάρουν το ρίσκο και να προσγειωθούν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο.
Την ημέρα της συντριβής επικρατούσε πυκνή ομίχλη στο αεροδρόμιο Smolensk και ο πύργος ελέγχου προειδοποίησε τους πιλότους να προσγειωθούν σε άλλο αεροδρόμιο.
Ορισμένοι είχαν ισχυριστεί ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους δέχθηκε πιέσεις από τους αξιωματούχους που επέβαιναν στη μοιραία πτήση να προσγειωθεί στο Smolensk καθώς ήταν κοντά στο Κατίν, όπου θα διεξαγόταν τελετή στη μνήμη των πεσόντων Πολωνών αξιωματικών που εκτελέστηκαν από τη μυστική αστυνομία του Στάλιν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
"Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριβή οφείλεται σε λάθος του πιλότου" δήλωσε στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Ρώσος αξιωματούχος.
Ωστόσο ο Πολωνός εισαγγελέας Κρισζτόφ Παρούλσκι που ερευνά την υπόθεση απέρριψε αυτούς τους "ισχυρισμούς" και τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.
Στην Πολωνία έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος για όλη την εβδομάδα, ενώ το Σαββατοκύριακο θα γίνει η κηδεία του Πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του.
Το προεδρικό ζεύγος θα ταφεί στην Κρακοβία στον πύργο Βαβέλ, τόπος αναπαύσεων ηρώων, βασιλιάδων και επιφανών ανδρών του πολωνικού έθνους, προκαλώντας αντιδράσεις σε πολλούς καθώς εκτιμούν ότι ο Κατσίνσκι δεν ανήκει στο πάνθεον των βασιλέων και των άλλων σπουδαίων ανδρών που έχουν ταφεί εκεί.
Στην κηδεία θα παραστούν ηγέτες από διάφορα κράτη συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Μέχρι στιγμής στην Πολωνία έχουν φτάσει οι σοροί των 67 θυμάτων, από τα 96 που επέβαιναν στο αεροπλάνο, ενώ οι αρχές θα προχωρήσουν στην ταυτοποίησή τους την ερχόμενη εβδομάδα.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: