ΣΙΝΕ

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ


Γεννήθηκα ένα χρόνο μετά την τελευταία πράξη του αγώνα ενός αδάμαστου Γρεβενιώτικου λαού να βγάλει το κάρο από τη λάσπη της απαξίωσης και να πραγματώσει τα οράματά του για μια περιοχή αυτοδιοικούμενη και αναπτυγμένη.
Η ίδρυση του Νομού Γρεβενών το σωτήριο έτος 1964, παρά τις στρεβλώσεις των διαδικασιών που προηγήθηκαν και του... τελικού μορφώματός του, λειτούργησε στις γενιές των ανθρώπων που ανδρώθηκαν στα χώματα της περιοχής, ως εφαλτήριο προόδου και ευημερίας τους.
Πράγματι στις πέντε σχεδόν δεκαετίες που ακολούθησαν, η Γρεβενιώτισσα και ο Γρεβενιώτης είχαν την ευκαιρία να διαμορφώσουν πολύ ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης και δημιουργίας, χωρίς το βραχνά του ετεροκαθορισμού που τους είχε εγκλωβίσει το προηγούμενο διάστημα. Έκαναν βήματα μπροστά, έδωσαν μάχες υπό καλύτερες προϋποθέσεις.
Ερχόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε το καινούριο θεσμικό πλαίσιο με τη διαμόρφωση του σχεδίου «Καλλικράτης», που στην ουσία καταργεί την εξουσία που παρήγαγαν ως τώρα οι Νομαρχίες, δίνοντας τη σκυτάλη σε ευρείς Δήμους που αναλαμβάνουν το καθήκον του επανακαθορισμού του παραγωγικού δυναμικού των πολιτών και των περιοχών της ευθύνης τους με πολύ μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αρμοδιότητες.
Η περιοχή των Γρεβενών, ομοιογενής και συμπαγής όσο ίσως λίγες πανελλαδικά, ήλπιζε πως θα εκπροσωπηθεί από έναν ενιαίο Δήμο που θα έφτανε σε όλη τη γεωγραφική σύνθεση του μέχρι σήμερα Νομού, πλην της περιοχής της Δεσκάτης, που δικαιωματικά με βάση τα γεωπολιτικά δεδομένα δεκαετιών θα έφτιαχνε το δικό της ανεξάρτητο Δήμο.

Ο κατακερματισμός σε δύο Δήμους, ένα των Γρεβενών και έναν του ορεινού όγκου τους; συνιστά κατά τη γνώμη μου διάψευση των προσδοκιών μας.
Διαλύει τον τουριστικό και γεωφυσικό ιστό της περιοχής και αποδομεί στην ουσία τη μεγαλειώδη κατάκτηση μιας ολόκληρης γενιάς, που πήρε σάρκα και οστά με την ίδρυση της Νομαρχίας Γρεβενών.
Γιʼ αυτό το σχεδιασμό, αλλά και για την ύπνωση στην οποία περιήλθε η κοινωνία μας και δεν αντέδρασε στη διασπαστική αυτή λογική, σίγουρα κάποιοι έχουν τις πολιτικές τους ευθύνες, τις οποίες και θα αποδώσει η «άτεγκτος» ιστορία.
Οι πολίτες αυτού του υπέροχου τόπου ζητούν από τους φορείς του να πάρουν θέση σʼ αυτό το κρίσιμο για το μέλλον του ζήτημα, αν και πιστεύω πως θα έπρεπε ήδη να το έχουν κάνει από την αρχή, αντί να
στρουθοκαμηλίζουν και να σφυρίζουν αδιάφορα.
Όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού θα είναι πια πολύ αργά και γιʼ αυτούς και για μας.

Μενέλαος ΠαπαϊωάννουΣυμβολαιογράφος (και πάνω απ΄ όλα Γρεβενιώτης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: