ΣΙΝΕ

Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Φορτηγό-πλοίο προσάραξε στον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο του πλανήτη.


Φορτηγό-πλοίο υπό κινεζική σημαία προσάραξε στο μεγαλύτερο και πλουσιότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα του πλανήτη, τον αποκαλούμενο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο ή Great Barrier Reef, στην Αυστραλία. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της πολιτειακής κυβέρνησης του.... Κουίνσλαντ, Anna Bligh, υπάρχει κίνδυνος το πλοίο να κοπεί στα δύο προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στο οικοσύστημα που συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Το σκάφος Shen Neng 1, μήκους 230 μέτρων, προσάραξε στον κοραλλιογενή ύφαλο αργά το Σάββατο, ενώ έπλεε 15 χλμ. εκτός πορείας. Το φορτηγό-πλοίο μεταφέρει 950 τόνους καυσίμων και 65.000 τόνους άνθρακα και είχε προορισμό την Κίνα.
«Από πτήσεις που έγιναν νωρίς το πρωί πάνω από το φορτηγό παρατηρήθηκαν μικρές κηλίδες πετρελαίου περίπου 2 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του πλοίου», αναφέρει η ανακοίνωση από την πολιτειακή κυβέρνηση του Κουίνσλαντ και προστίθεται ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί μεγάλη διαρροή πετρελαίου από το πλοίο». Σκάφος του λιμενικού της Αυστραλίας παραμένει κοντά στο πλοίο, για να εκκενώσει το πλήρωμά του εάν το φορτηγό αρχίσει να βυθίζεται.
Ο πλοίαρχος δήλωσε σε αξιωματικούς του λιμενικού ότι θα προσπαθήσει να αποκολλήσει το σκάφος από τον ύφαλο μόλις τα νερά ανέβουν αργότερα μέσα στη μέρα, αλλά είναι ασαφές το κατά πόσον αυτό είναι δυνατόν χωρίς βοήθεια.
To οικοσύστημα του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου είναι ένα σύμπλεγμα από 2,900 μεμονωμένους κοραλλιογενής υφάλους και 900 νησιά, σε μια θαλάσσια ζώνη μήκους 3,000 χιλιομέτρων στην Αυστραλία. Είναι ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς βιότοπους και η μεγαλύτερη δομή που έχει δημιουργηθεί από έμβια όντα στον πλανήτη μας. Στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 400 είδη κοραλλιών, 1,500 είδη ψαριών και 4,000 τύπους μαλακιών. Αναγνωρίστηκε ώς περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1981

Δεν υπάρχουν σχόλια: