ΣΙΝΕ

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Νεκρός ο Πολωνός πρόεδρος σε αεροπορικό δυστύχημα

Νεκρός είναι ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, η σύζυγός του και άλλοι 132 επιβάτες –μεταξύ των οπίων πολλά μέλη της πολωνικής κυβέρνησης- όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κατά την.. προσέγγισή του στο αεροδρόμιο Smolensk της Ρωσίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών το αεροσκάφος κατέπεσε λίγο πριν προσεγγίσει το αεροδρόμιο Smolensk της Ρωσίας.
Σε δάκρυα ξέσπασε o Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τάσκ όταν του ανακοίνωσαν την τραγική είδηση, σύμφωνα με το BBC το οποίο χαρακτηρίζει το συμβάν ως καταστροφή για την Πολωνία.
Και ο Λεχ Βαλέσα ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας χαρακτήρισε "Αφάνταστη τραγωδία" το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του προέδρου της Πολωνίας και άλλων Πολωνών αξιωματούχων σήμερα στη Ρωσία. "Χριστέ, Παναγία, είναι μία αφάνταστη τραγωδία, μία αφάνταστη καταστροφή" δήλωσε , όταν πληροφορήθηκε για τη συντριβή του αεροσκάφους.
"Πριν από 70 χρόνια στο Κατίν, οι Σοβιετικοί είχαν εξολοθρεύσει την πολωνική ελίτ. Σήμερα χάθηκε η πολωνική ελίτ καθώς πήγαινε στη Ρωσία να αποτίσει φόρο τιμής στους Πολωνούς που σκοτώθηκαν το 1940" πρόσθεσε ο Λεχ Βαλέσα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής Εισαγγελίας Βλαντίμιρ Μάρκιν και οι 132 επιβαίνοντες στο πολωνικό αεροσκάφος είναι νεκροί.
Αρχικά οι ρωσικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι νεκροί από την πτώση του αεροσκάφους είναι 87.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι ήταν κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης, που επικρατούσε στην περιοχή, γι' αυτό και προτάθηκε στον πολωνό πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, είτε στη Μόσχα.
Εκείνος αρνήθηκε και πραγματοποίησε επανειλημμένες προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος στην περιφέρεια του Σμολένσκ, λίγο έξω από την πόλη Πετσόρσκ.

Η τέταρτη προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος ρωσικού τύπου Τούπολεφ-154 ακούμπησε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη, απέχοντας περί τα 300-400 μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης.
"Φαίνεται πως ένα λάθος του πληρώματος στους χειρισμούς για την προσγείωση προκάλεσε την καταστροφή", δήλωσε ο Αντρέι Γεβσεγένκοφ, αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν ο Πολωνός πρόεδρος, η σύζυγός του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κρέμερ.
Επίσης από το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας ανακοινώθηκε πως και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας επέβαινε στο αεροσκάφος.
Στην περιοχή έχει σπεύσει ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Σεργκέι Σαϊγκού, ενώ για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης τυχόν τραυματιών και ανεύρεσης των αιτίων της καταστροφής ενημερώνεται ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ και ο πρωθυπουργός Πούτιν.
Ο Λεχ Κατσίνσκι μετέβαινε σήμερα στη Ρωσία προκειμένου να παραστεί στην 70η επέτειο από τη σφαγή του Κατίν, όπου κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου χιλιάδες Πολωνοί σφαγιάσθηκαν από Σοβιετικούς κατ΄εντολή του Στάλιν στο δάσος του Κατίν. Τη διακυβέρνηση του Πολωνικού κράτους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, διευκρίνισε εκπρόσωπός του.
http://www.salonicanews.com/2010/04/blog-post_40.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: