ΣΙΝΕ

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΑΕΚ

Οταν οι πρόσφυγες της Πόλης το 1924, μόλις δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, αποφάσιζαν να δημιουργήσουν μια ομάδα με την ονομασία ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ στόχος τους, όνειρό τους και ελπίδα τους ήταν να αλλάξουν τα δεδομένα στον ελληνικό αθλητισμό. Και στο ποδόσφαιρο ειδικότερα. Εν έτη 2004 η ΑΕΚ γιορτάζει την... συμπλήρωση 80 ένδοξων χρόνων ιστορίας και οι ιδρυτές της, από εκεί ψηλά όπου βρίσκονται, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι πέτυχαν τον στόχο τους και με το παραπάνω.
Η ΑΕΚ, όπως είπε και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, 80 χρόνια μετά την ημέρα που μια ομάδα προσφύγων εμπνεύστηκε την δημιουργία της δεν είναι απλά ένας αθλητικός σύλλογος. Είναι ιδέα. Πρεσβεύει αξίες, σημαίνει πολιτισμός. Και τα καταφέρνει εξίσου καλά και μέσα στα γήπεδα.
Στο ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει 27 εθνικούς τίτλους (11 Πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ), ενώ ανελλιπώς εκπροσωπεί τα ελληνικά χρώματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Άλλωστε, η ΑΕΚ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης και η μόνη που έχει βρεθεί στα προημιτελικά τόσο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όσο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και του πάλαι ποτέ Κυπελλούχων. Κορυφαία στιγμή η παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου  ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1976 - 77.
Επιτυχίες, βέβαια, η ΑΕΚ έχει και σε άλλα αθλήματα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968 στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο. Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος σε αμιγώς ελληνικά χέρια.
Η 
Αγιά

 Σοφιά
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η ΑΕΚ δεν έχει να καυχιέται μόνο για τα αγωνιστικά της επιτεύγματα. Διότι, η ιστορία της είναι ξεχωριστή και την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες ομάδες. Η ΑΕΚ εκπροσωπεί την προσφυγιά, τις χαμένες πατρίδες, την περηφάνια των Ελλήνων της Σμύρνης. Η ΑΕΚ υπερηφανεύεται για τις καταβολές της, τις τιμά και τις μεταφέρει παντού μέσω του εμπνευσμένου από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία εμβλήματός της. Μέσω του Δικέφαλου Αετού που ατενίζει σε Ανατολή και Δύση και φυσικά μέσω των χρωμάτων της. Του κίτρινου και του μαύρου.
Γέννηση μέσα από τις στάχτες
Ο πρώτος πρόεδρος
 της ΑΕΚ
Η ΑΕΚ ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και κάθε άλλης γωνιάς της Μικράς Ασίας που μετά την Μικρασιατική καταστροφή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Χιλιάδες κόσμου έφυγαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας όπου ανθούσε ο Ελληνισμός. Προορισμός τους η μητέρα Ελλάδα. Ανάμεσά τους ήταν και οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν την δημιουργία ενός συλλόγου που θα πρεσβεύει τις αξίες των προσφύγων, της Πόλης, θα τιμά τον πολιτισμό και τα γράμματα και θα παράγει ήθος.

Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και βέβαια οι Ιωνάς (αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος) και Δημόπουλος.
Οι πρώτες επιτυχίες
Μια από τις πρώτες 11άδες της 

ΑΕΚΤο 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να παραχωρηθεί στην Ένωση η έκταση όπου μέχρι και το 2003 βρισκόταν το Στάδιο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Από την στιγμή που η ΑΕΚ απέκτησε το δικό της σπίτι, οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν.  Υστερα από τρία χρόνια, την περίοδο 1931-32, η ΑΕΚ θα φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου της Κυπέλλου νικώντας τον Άρη με 5-3. Αστέρι της ομάδας ήταν ο βετεράνος πια Κώστας Νεγρεπόντης, ποδοσφαιριστής τις δεκαετίες του '10 και του '20 στην ελληνική Πέρα Κλουμπ της Πόλης, την ομάδα που ουσιαστικά αποτέλεσε "πρόγονο" της ΑΕΚ. Ο Μαρόπουλος, ο Δελαβίνιας, ο Ρίμπας, ο Σκλαβούνος, ο Μανέττας, ο Τζανετής, ο Μάγειρας, ο Χατζησταυρίδης κι άλλοι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές έδειχναν ικανοί να κυριαρχήσουν για χρόνια στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα.


Κατέκτησαν το νταμπλ το 1939 (το πρώτο στην Ελλάδα) και πήραν ξανά το πρωτάθλημα το 1940 με τον Κώστα Νεγρεπόντη να τους καθοδηγεί πλέον ως τεχνικός. Η πορεία εκείνης της ομάδας σταμάτησε άδοξα λόγω του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Οι πρώτοι μεταπολεμικοί τίτλοι



Το 1949 και το 1950 με προπονητή τον Άγγλο Τζακ Μπίμπι, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα και τα νούμερα στις φανέλες, η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον Παναθηναϊκό με 2-1 και τον Άρη  με  4-0. Οι Δελαβίνιας, Μαρόπουλος, Μάγειρας, Τζανετής ήταν και πάλι παρόντες. Αυτή την φορά όμως, του πλαισίωνε και νέο αίμα. Ο Γούλιος, ο Πατάκας, ο Κουντούρης, ο Πούλης, ο Εμμανουηλίδης. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, μαζί με τους  Κανάκη, Χανιώτη, Σεραφείδη, Σταματιάδη και τους υπόλοιπους μεγάλους άσους της εποχής κατέκτησαν και το κύπελλο του 1956 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (2-1) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Πρωταθλήτρια Ά Εθνικής
Παπαϊωάννου, Νεστορίδης, 

ΣταματιάδηςΗ επόμενη επιτυχία της ΑΕΚ ήρθε οκτώ χρόνια αργότερα. Όταν πια είχε δημιουργηθεί η Α’ εθνική κατηγορία. Το μπαράζ του 1963 στη Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό έληξε με 3-3 αλλά η καλύτερη διαφορά τερμάτων έδωσε το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ. Στην ομάδα είχε έρθει από τον προηγούμενο χρόνο ο Μίμης Παπαϊωάννου και μαζί με τους Νεστορίδη, Πετρίδη, Σεραφείδη, Σοφιανίδη, Σταματιάδη, Τσαχουρίδη, Κανελλόπουλο, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακα οδήγησαν την ΑΕΚ στην κορυφή. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Ουγγρογερμανός Γένε Τσάκναντι.

Ακολούθησε η κατάκτηση του κυπέλλου το 1966. Η ΑΕΚ είχε περάσει στον τελικό και περίμενε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι δεν κατέβηκαν ποτέ στο γήπεδο και η ΑΕΚ πήρε τον τίτλο χωρίς αγώνα. Την άνοιξη του 1967 ο Τσάκναντι επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας. Για να φέρει άλλον ένα τίτλο και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση. Το 1968 η ΑΕΚ χωρίς τον Νεστορίδη που είχε αποχωρήσει, αλλά με τα παλιά της αστέρια (Σταματιάδη, Σοφιανίδη, Σκευοφύλακα, Παπαϊωάννου, Σεραφείδη) και με πολλούς νέους μεγάλους άσους (Νικολαϊδη, Καραφέσκο, Μπαλόπουλο, Πομώνη, Βασιλείου, Κεφαλίδη, Σταθόπουλο, Βεντούρη, Παπαγεωργίου) έκανε την κορυφή του πρωταθλήματος και πάλι κιτρινόμαυρη.
Η χρυσή εποχή Μπάρλου - Εποχή έργων και τίτλων
Ο Λουκάς 
Μπάρλος με τον Θωμά 

ΜαύροΤο 1974 η ΑΕΚ γύρισε σελίδα, χάρη σε ένα όνομα. Λουκάς Μπάρλος. Ο «θείος Λουκάς», όπως έχει μείνει στις μνήμες όλων  μας, ανέλαβε την προεδρία της και με προπονητή τον Φράντισεκ Φάντροκ «έχτισε» μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας του συλλόγου. Μεγάλοι άσοι έφθασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια: το 1974 οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης και οι Γερμανοί Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, το 1975 ο Μαύρος (που θα παίξει από το 1976) και το 1976 οι Νικολούδης, Μπάμπης Ιντζόγλου και Χρηστίδης. Υπήρχαν ήδη οι Παπαϊωάννου, Τσάμης, Στεργιούδας, Νικολάου, Ραβούσης και Τάσος κι όλοι μαζί οδήγησαν την ΑΕΚ στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της πορεία. Την περίοδο 1976-77 η Ένωση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ απέκλεισε διαδοχικά Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς και έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Γιουβέντους.

Την επόμενη σεζόν την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ ανέλαβε ο Ζλάτκο Τσαϊκόφκσι, ενώ στην ομάδα ήρθαν οι «Μουντιαλικοί» Μπάγεβιτς (Γιουγκοσλαβία 1974) και Βιέρα (Ουρουγουάη 1966) αντί των Βάγκνερ και Τσανλάιντερ. Αποτέλεσμα; Η ΑΕΚ ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο και κατέκτησε το νταμπλ. Στο κύπελλο, μάλιστα απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με 1-0, στη συνέχεια συνέτριψε στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό με το ιστορικό 6-1. Στον τελικό του Σταδίου Καραϊσκάκη η Ένωση πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ με τη νίκη 2-0 επί του ΠΑΟΚ (σκόρερ οι Μαύρος και Μπάγεβιτς).

Την περίοδο 1978-79, με την ενίσχυση του Μίμη Δομάζου και με τον Φέρεντς Πούσκας στον πάγκο της, η ΑΕΚ στέφεται και πάλι πρωταθλήτρια, αν και χρειάστηκε στις αρχές του β’ γύρου να αντικατασταθεί ο προπονητής από τον παλιό άσο της ομάδας, Ανδρέα Σταματιάδη. Τη χρονιά εκείνη η ΑΕΚ ισοβάθμησε με τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν παρατάχθηκε για να διεκδικήσει τον τίτλο σε αγώνα μπαράζ.
Ο Χρηστίδης μετά το ιστορικό ματς με την QPR

Επι προεδρίας Λουκά Μπάρλου, επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής των εξεδρών του γηπέδου της ΑΕΚ με την ανέγερση της περίφημης σκεπαστής. Από την Ακαδημία της ομάδας αναδείχθηκαν πολλά ταλέντα ανάμεσά τους και ποδοσφαιριστές που στελέχωσαν αργότερα την πρώτη ομάδα, όπως ο Στέλιος Μανωλάς, ο Σπύρος Οικονομόπουλος, ο Βαγγέλης Βλάχος, ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής και άλλοι.
Τρία χρόνια αργότερα με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς στον πάγκο και ενισχυμένη με τους Στέλιο Κωνσταντινίδη, τον Αποστόλη Τόσκα και τον πρώην  άσο του Παναθηναϊκού Ανδρέα Παπαεμμανουήλ, η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια, για τρίτη φορά στην Α' Εθνική και πέμπτη συνολικά στην ιστορία της.
Επιστροφή στους τίτλους
Το γκολ του Καραγκιοζόπουλου που

 έφερε το πρωτάθλημα του 1989Το 1983 με προπονητή τον Αυστριακό Χέλμουτ Σενέκοβιτς και πρόεδρο τον αείμνηστο Μιχάλη Αρκάδη κατακτήθηκε το κύπελλο Ελλάδας. Ήταν ο πρώτος τελικός  της διοργάνωσης  που διεξήχθη στο νεοσύστατο τότε Ολυμπιακό Στάδιο και θύμα της ΑΕΚ ήταν όπως και πέντε χρόνια νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ. Και μάλιστα με το ίδιο σκορ, το 2-0. Σκόρερ του πρώτου γκολ και πάλι ο Μαύρος, ενώ ο 21χρονος τότε αρχηγός της ομάδας Βαγγέλης Βλάχος σημείωσε το δεύτερο γκολ.

Ο πρώτος επαγγελματικός τίτλος ήλθε την περίοδο
1988-89, με πρόεδρο τον Στράτο Γιδόπουλο και προπονητή τον παλιό άσο της ομάδας Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Στο κρίσιμο ντέρμπι της προτελευταίας αγωνιστικής στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ επιβλήθηκε του συνδιεκδικητή Ολυμπιακού με γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου και κατέκτησε το πρωτάθλημα.
 Η δεκαετία των επιτυχιών
Η δεκαετία του '90 ήταν η δεκαετία των τίτλων. Η αρχή έγινε το 1992 όταν η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα με πρόεδρο τον Κώστα Γενεράκη. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, αφού η ΑΕΚ με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο δημιούργησε μια ομάδα που, κατά πολλούς, έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην ιστορία της. Με ποδοσφαιριστές όπως ο Τόνι Σαβέβσκι, ο Στέλιος Μανωλάς, ο Βασίλης Δημητριάδης, ο Ντανιέλ Μπατίστα, ο Βασίλης Καραγιάννης, ο Γιώργος Σαββίδης, ο Παύλος Παπαϊωάννου, η ΑΕΚ κυριάρχησε στην Ελλάδα και τα πρωταθλήματα του 1993 και του 1994 κατέληξαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκείνο το διάστημα την διοίκηση της ομάδας είχε αναλάβει το δίδυμο Γιάννης Καρράς - Δημήτρης Μελισσανίδης.
Ο Σαβέβσκι στο ματς το Αϊμπροξ Πάρκ

Το 1994-95 η ΑΕΚ έκανε και την παρθενική της εμφάνιση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν και η κληρωτίδα στα προκριματικά την έφερε αντιμέτωπη με την πανίσχυρη μόνιμη πρωταθλήτρια Σκωτίας Γκλάσκγκου Ρέιντζερς που είχε στις τάξεις της αστέρια όπως ο Αμπεντί Πελέ και ο Μπρίαν Λάουντρουπ η ΑΕΚ κατάφερε να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Στο πρώτο ματς στο "Νίκος Γκούμας" επικράτησε 2-0, με δύο γκολ του Σαραβάκου, ενώ στον επαναληπτικό του Αϊμπροξ Παρκ η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την επιτυχία της με γκολ του Τόνι Σαβέβσκι. Στους ομίλους στο δρόμο της ΑΕΚ βρέθηκαν η Σάλτσμπουργκ και οι μετέπειτα φιναλίστ Μίλαν και Αγιαξ.

Το
1996 η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας, με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, επιτυχία η οποία επαναλήφθηκε την επόμενη περίοδο με τεχνικό τον Πέτρο Ραβούση.
Αποστολή ειρηνής
Μία ακόμη μεγάλη διάκριση της ΑΕΚ δεν είχε να κάνει με την κατάκτηση κάποιου τίτλου, αλλά ήταν πιο σημαντική από ένα πρωτάθλημα ή ένα κύπελλο. Το ταξίδι της 7ης Απριλίου 1999 στο δοκιμαζόμενο τότε από τους NAΤΟϊκούς βομβαρδισμούς Βελιγράδι και το φιλικό με την Παρτιζάν (1-1) ήταν ένα έμπρακτο και γενναίο δείγμα συμπαράστασης προς τον σερβικό λαό. Στην πρωτοβουλία του πρώην προέδρου Δημήτρη Μελισσανίδη ανταποκρίθηκε σχεδόν όλη η ομάδα της ΑΕΚ αλλά και πλήθος φιλάθλων. Η ΑΕΚ, ένας σύλλογος γεννημένος από τις στάχτες και τον πόνο μιας καταστροφής, δεν θα μπορούσε να μην είναι πρωτοπόρος σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Την επόμενη χρονιά (
2000) η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας με προπονητή τον Γιάννη Παθιακάκη. Στον τελικό νίκησε με 3-0 τον Ιωνικό, με γκολ των Νικολαϊδη, Πέτκοφ, και Μαλαδένη.
Το 13ο κύπελλο
Το κύπελλο στα χέρια των 

ποδοσφαιριστώνΜε τον Φερνάντο Σάντος στην τεχνική ηγεσία της η ΑΕΚ κατέκτησε και πάλι την περίοδο 2001-02 το κύπελλο Ελλάδας νικώντας με 2-1 τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (Κωνσταντινίδης και Ίβιτς οι σκόρερ).
Την ίδια χρονιά ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, όμως δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο εξαιτίας των αποτελεσμάτων στους μεταξύ τους αγώνες. Η δεύτερη θέση έδωσε στην Ένωση το δικαίωμα να επιστρέψει στο Τσάμπιονς Λιγκ, συμμετέχοντας στον γ’ προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης. 

Την ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ οδήγησε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που επέστρεψε μετά από έξι χρόνια απουσίας. Η ΑΕΚ κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με την Ρεάλ, την Ρόμα και την Γκένκ και μπορεί να μην πέρασε στην επόμενη φάση του θεσμού, ωστόσο, έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που αποκλείστηκε αήττητη, έχοντας πάρει έξι ισοπαλίες.


Η κατεδάφιση του Νίκος Γκούμας
Η σεζόν 2003-04 ήταν μία από τις χειρότερες στην ιστορία της ΑΕΚ. Κυρίως, διότι είχε ένα μεγάλο απόντα. Το γήπεδο «Νίκος Γκούμας», ο ναός που είχε φιλοξενήσει τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου, κατεδαφίστηκε με την προοπτική να φτιαχτεί στην θέση του ένα νέο, υπερσύγχρονο στάδιο που μέχρι στιγμής παραμένει μια φιλόδοξη μακέτα.
Ετσι, η ομάδα αναγκάστηκε να φιλοξενηθεί στα γήπεδα των Ανω Λιοσίων, της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, του Ταύρου και της Νέας Σμύρνης. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα έφεραν την ομάδα σε πολύ δύσκολη θέση. Πριν ολοκληρωθεί η σεζόν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και η διοίκηση παραιτήθηκε.
allday-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: