ΣΙΝΕ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Συνεχίζεται το χάος στις αερομεταφορές από την ηφαιστειακή στάχτη

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το χάος στης αερομεταφορές στην Ευρώπη εξαιτίας του νέφους ηφαιστειακής στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιουκούλ, στη νότια Ισλανδία. Εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες έχουν επηρεαστεί από τα προβλήματα στις πτήσεις πολλών αεροδρομίων στην Ευρώπη. Τα προβλήματα αναμένεται να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα επηρεαστούν και... πτήσεις από τη Β.Αμερική και την Ασία.
Σύμφωνα με την Eurocontrol, εκτιμάται ότι το περασμένο 24ωρο ακυρώθηκαν στη βόρεια Ευρώπη πέντε έως έξι χιλιάδες πτήσεις. Οι αλλαγές επηρέασαν και τις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, καθώς από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" ματαιώθηκαν οι πτήσεις προς Χίθροου και Γκάτγουικ. Κλειστό είναι και το αεροδρόμιο του Όσλο στη Νορβηγία, ενώ οι αρχές των υπόλοιπων χωρών της περιοχής έχουν ανακοινώσει ανάλογα μέτρα.
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τη στάχτη. Στην ατμόσφαιρα έχουν καταγραφεί υψηλά επίπεδα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς όμως να εμπνέουν ανησυχία.
Εκτός από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από χθες στις πτήσεις στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αννόβερου και της Βρέμης, αργά τη νύχτα καθηλώθηκαν αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ και αναμένονται ανάλογα προβλήματα στη Φρανκφούρτη, ενώ στο Λονδίνο αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι αργά σήμερα το απόγευμα η καθήλωση των αεροσκαφών.
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, που είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας και το τρίτο σε μέγεθος στην Ευρώπη, δήλωσε ότι αναμένονται πολλά προβλήματα στις πτήσεις σήμερα.
"Αναμένεται ότι η Φρανκφούρτη από τις 09.00 το πρωί (τοπική ώρα) θα βρίσκεται στη ζώνη που επηρεάζεται" από το νέφος που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του αεροδρομίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου τον οποίον επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε πάντως ότι μέχρι τις 08.00 μπορούν να γίνονται προσγειώσεις αεροσκαφών στη Φρανκφούρτη. Στο Ντίσελντορφ οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν αργά τη νύχτα ότι διακόπτεται προσωρινά η εναέρια κυκλοφορία "μέχρι νεωτέρας εντολής", εξαιτίας της στάχτης από το ηφαίστειο στην Ισλανδία.
Στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Αννόβερο και της Βρέμης έχουν καθηλωθεί τα αεροπλάνα μέχρι τις 08.00 σήμερα το πρωί. Η Κριστίνα Κέλεκ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας δήλωσε ότι "δεν πρόκειται για κλείσιμο του εναέριου χώρου" στη βόρεια Γερμανία, αφού "στο βαθμό που βελτιωθούν οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί πολύ γρήγορα να αρχίσουν οι πτήσεις". Ωστόσο διευκρίνισε ότι εάν το νέφος παραμείνει πάνω από τη Γερμανία μπορεί να παραταθεί η απαγόρευση των πτήσεων.
Η εναέρια κυκλοφορία στη βόρεια Ευρώπη έχει παραλύσει από χθες εξαιτίας του νέφους ηφαιστειακής στάχτης, καθώς -εκτός από τη Γερμανία - προβλήματα αντιμετωπίζουν η Ιρλανδία, η Βρετανία, η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Πολωνία.
Στο Λονδίνο, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρατείνεται έως τις 18.00 GMT το κλείσιμο των αεροδρομίων, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, λόγω του ηφαιστειακού νέφους από την Ισλανδία.
Εκπρόσωπος της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των πτήσεων, εκτίμησε ότι τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν δύο ημέρες, κάτι που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.
Το ηφαίστειο στον παγετώνα στην Ισλανδία εξερράγη για δεύτερη φορά μέσα σ΄ένα μήνα (η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου) και η στάχτη από αυτό έφτασε στην ατμόσφαιρα σε ύψος 11 χιλιομέτρων. Η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο ηφαίστειο εξερράγη ήταν το 1821 και η δραστηριότητά του διήρκεσε για δύο χρόνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: