ΣΙΝΕ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ «ΠΟΝΤΟ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΑRBARA DALING



Μια πρωτότυπη έκθεση με έργα που η θεματολογία τους έχει σχέση με τον Πόντο, φιλοξενείται από τις 10 έως και τις 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας με πρωτοβουλία του...
Ποντιακού Συλλόγου και την στήριξη του Δήμου Πτολεμαΐδας.
Πρόκειται για έργα της Γερμανίδας ζωγράφου Barbara Daling, η οποία μαγεμένη από τον πολιτισμό και την παράδοση του ποντιακού Ελληνισμού, αποτύπωσε στους πίνακές της όσα ερεθίσματα δέχθηκε από το ποντιακό στοιχείο. Όλα ξεκίνησαν μέσα από τη γνωριμία της πριν χρόνια με τον μέντορα του Πόντου καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστα Φωτιάδη.

«Το κάθε έργο της έκθεσης έχει και κάτι διαφορετικό και θέλω να μεταδώσω κάτι από τη δύναμή του στον επισκέπτη» διευκρίνησε η δημιουργός, ένα άτομο με μοναδική ευαισθησία που χορεύει όλους τους ποντιακούς χορούς, ενώ το έντονο ποντιακό στοιχείο την άγγιξε τόσο βαθειά, ώστε ακόμα και στον γάμο της επέλεξε να φορέσει την παραδοσιακή ποντιακή στολή.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα, παρουσία φίλων των εικαστικών τεχνών, ο κ. Φωτιάδης εξήρε την πρωτοβουλία του δήμου Πτολεμαϊδας και του Ποντιακού Συλλόγου, τονίζοντας ότι τιμά τον πολιτισμό της πόλης και ιδιαίτερα τον ποντιακό Ελληνισμό, ενώ σχολιάζοντας την έκθεση ανέφερε ότι είναι μια πολύ σημαντική έκθεση μιας γερμανικής καταγωγής ζωγράφου, καθώς προσφέρει τόσα πολλά στο ποντιακό ζήτημα με τα έργα της να έχουν γίνει ήδη αφίσες πολλών εκδηλώσεων.

«Σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή κάθε στοιχείου που έχει σχέση με τον πολιτισμό και την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και τα έργα της Barbara Daling κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου Γιώργος Ελευθεριάδης.
Στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του δημάρχου Πτολεμαϊδας αντιδήμαρχος Κυριακή Σαββουλίδου επισήμανε ότι ο δήμος στηρίζει τέτοιες προσπάθειες, που σκοπό έχουν την προβολή και ανάδειξη του πολιτισμού των Ποντίων.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως το Σάββατο 17 Απριλίου με ώρες λειτουργίας 11 το πρωί με 2 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα με 9 το βράδυ.

e-pontos

Δεν υπάρχουν σχόλια: