ΣΙΝΕ

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ολυμπιακός - Άρης: 75-63

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε ένα ημίχρονο για να κάνει το 1-0 στην προημιτελική σειρά με τον Άρη (75-63) και να διώξει από πάνω του ένα ακόμη άγχος, λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για το Παρίσι. Κορυφαίοι για τους ερυθρόλευκους ο Τζος Τσίλντρες και ο Λίνας Κλέιζα. Επόμενο ραντεβού για τις δύο ομάδες τη Δευτέρα στο Αλεξάνδρειο.  
Αν το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν τεστ ετοιμότητας ενόψει του Φάιναλ Φορ, τότε ο Παναγιώτης Γιαννάκης σίγουρα δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη... μέτρια εμφάνιση του Ολυμπιακού, που ωστόσο έφερε τη νίκη και το 1-0 στη σειρά με τον Άρη. Όμως, από την άλλη, κάθε μέρα που περνάει οι παίκτες των ερυθρολεύκων σκέφτονται όλο και περισσότερο το ταξίδι στο Παρίσι. Μπορεί το ίδιο να κάνουν και οι φίλαθλοι της ομάδας που δεν έδωσαν βροντερό παρών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παρότι επρόκειτο για το τελευταίο ματς του Ολυμπιακού στην έδρα του πριν το Φάιναλ Φορ. Ποιος ξέρει, ίσως όσοι έλειπαν, να είναι εκείνοι που θα πάνε Παρίσι...

Η ουσία πάντως, είναι, ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε καλά ή τέλος πάντων συγκεντρωμένα για ένα ημίχρονο και έκαμψε την αντίσταση του Άρη που ξεκίνησε πολύ δυνατά, αλλά στη συνέχεια δεν άντεξε. Αξίζει, φυσικά, να σημειωθεί η εξαιρετική εμφάνιση του Τζος Τσίλντρες που ήταν για 27 λεπτά πολύ καλός, χωρίς νεκρά διαστήματα, πέτυχε 17 πόντους και μάζεψε 11 ριμπάουντ, εικόνα που μπορεί να γεμίζει με αισιοδοξία τους ανθρώπους του Ολυμπιακού για την κατάσταση του Αμερικανού πριν το μεγάλο ραντεβού στην Πόλη του Φωτός και τον ημιτελικό με την Παρτίζαν.

Ο αγώνας

Το χλιαρό και με λίγο κόσμο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν δύσκολο να αποτελέσει σαφές πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό. Ίσα, ίσα που έδωσε στον Άρη την απαιτούμενη ατμόσφαιρα για να αιφνδιάσει τους "κοιμισμένους" ερυθρόλευκους, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ με τον Κίκι Κλαρκ και τον Τζέρεμι Ρίτσαρντσον ζεστούς, ξεκίνησε με τρία συνεχόμενα τρίποντα, τα οποία στη συνέχεια έγιναν πέντε (!) και μέχρι να καταλάβουν στον Ολυμπιακό τι συνέβαινε, το σκορ είχε ήδη γίνει 7-18 και 9-21. Η επιθετική λειτουργία του Άρη ήταν υποδειγματική, ενώ η ματς απ ζώνη του Μπλατ προκάλεσε προβλήματα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει ρυθμό, ενώ δεν προσπαθούσε καν να βγάλει αιφνδιασμούς, αφού οι επιστροφές των φιλοξενουμένων ήταν πάντα έγκαιρες.


Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πάρει πόντους από τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο Τζος Τσίλντρες πήρε πρωτοβουλίες, αλλά επί της ουσίας έλειπε η ομαδικότητα και η συγκροτημένη φιλοσοφία. Μάλιστα, με τον Μίλος Τεόντοσιτς να είναι βιαστικός στις επιλογές του, τον Θοδωρή Παπαλουκά να πατάει παρκέ και να εκνευρίζεται άμεσα, οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν την απαιτούμενη ηρεμία, για να σταματήσουν το κρεσέντο του Άρη που έφτανε τα 7/10 τρίποντα πριν καν συμπληρωθούν 15 λεπτά αγώνα.

Στο 2ο μέρος οι ισορροπίες άλλαξαν


Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δοκίμασε αρκετά σχήματα, με τον Πάτρικ Μπέβερλι και τον Σκούνι Πεν να προσπαθούν να πιέσουν στην άμυνα, τον Γιάννη Μπουρούση να γεμίζει τη ρακέτα, αλλά και πάλι η ανατροπή του σκηνικού καθυστερούσε. Τελικά, η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να βελτιώσει την άμυνά της, ο Άρης άρχισε να αστοχεί και στη συνέχεια να μην έχει εναλλακτικό πλάνο, ενώ οι 6 συνεχόμενοι πόντοι του πολύ καλού Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ακόμη 5 από τον Λίνας Κλέιζα και μια καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, έφεραν τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά στη θέση του οδηγού με 37-35, για να ανέβει η διαφορά στους πέντε πόντους (40-35), το οποίο ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά το σκορ, οι ισορροπίες του ματς άλλαξαν. Οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν με την ίδια επιθετική άμυνα στα πικ εν ρολ του Άρη, έτρεξε περισσότερο, ο Κλέιζα ήταν πλέον σε εγρήγορση και σιγά, σιγά η διαφορά ανέβαινε για να φτάσει τους 13 πόντους (53-40). Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι η ομάδα του Γιαννάκη σε εκείνο το σημείο είχε πετύχει 30 πόντους και είχε δεχθεί μόλις οκτώ, ενώ έκανε με... το ζόρι λάθος. Παρά τις όποιες προσπάθειες του Άρη, η κατάσταση και η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε. Οι ερυθρόλευκοι διατήρησαν τη διαφορά ασφαλείας, ο Γιαννάκης δοκίμασε σχήματα και μοίρασε το χρόνο στους παίκτες του και χωρίς ιδιαίτερες στιγμές για αναφορά (εκτός από τα ανεμενόμενα συνθήματα για κατάκτηση του ευρωπαϊκού) το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να νικάει με 75-63 και να κάνει το 1-0 στη σειρά.

Τα δεκάλεπτα:
20-26, 40-35, 59-49, 75-63

Ολυμπιακός
(Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 5, Πεν, Τσίλντρες 17 (1), Βούιτσιτς 2, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 3, Παπανικολάου, Κλέιζα 19 (2), Μαυροκεφαλίδης 6, Μπέβερλι 4, Τεόντοσιτς 9 (1), Σχορτσανίτης 10.

Άρης
(Ντέιβιντ Μπλατ): Κλαρκ 14 (4), Μάιλς (9ασ.), Μπετς 8, Ουόλς 10 (1), Ρίτσαρντσον 9 (2), Χατζηβρέττας 8 (2), Ντικούδης 2, Σκορδίλης, Πάουνιτς 2, Κακιούζης 8, Μπάρλος 2.

Για τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα πατήστε ΕΔΩ
http://www.sport24.gr/html/ent/920/ent.358920.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: