ΣΙΝΕ

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Τα βατράχια της Εγνατίας έγιναν παγκόσμιο θέμα!

Τα βατράχια της Εγνατίας έγιναν παγκόσμιο θέμα!Τα συμπαθέστατα βατραχάκια που στάθηκαν αιτία για να κλείσει χθες η Εγνατία Οδός έγιναν θέμα στο BBC.
Ο δρόμος έκλεισε για δύο ώρες προκειμένου όλα τα αμφίβια να φύγουν από το οδόστρωμα. Νωρίτερα, είχαν γίνει τρία τροχαία ατυχήματα, καθώς οι οδηγοί επιχείρησαν να αποφύγουν τα... βατράχια, αλλά πάτησαν ορισμένα και εξετράπησαν της πορείας τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αμφίβια «μετανάστευσαν» από παρακείμενη λίμνη σε μία προσπάθεια να βρουν φαγητό.
Χιλιάδες βατράχια έκοψαν στη μέση χθες το πρωί τον πιο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της χώρας προκαλώντας τροχαία ατυχήματα. Τρία αυτοκίνητα κατέληξαν στις προστατευτικές μπάρες λόγω της ολισθηρότητας που παρουσίαζε το οδόστρωμα από τα βατράχια, ενώ ευτυχώς από τα τροχαία ατυχήματα υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές. Το απίστευτο περιστατικό συνέβη το πρωί στο ρεύμα προς Καβάλα, δύο χιλιόμετρα πριν από τον κόμβο του Προφήτη, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη.

«Τα βατράχια κάλυψαν το οδόστρωμα σε μήκος τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων. Μας ανέφεραν ότι ο δρόμος έμοιαζε καλυμμένος με ένα μαύρο χαλί. Αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την κυκλοφορία για τουλάχιστον δύο ώρες μετά και την πρόκληση των ατυχημάτων» δήλωσε στην «Espresso» ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης Γιώργος Θάνογλου.

«Σκεφτήκαμε να ραντίσουμε για να σκοτώσουμε τα βατράχια, αλλά η λύση εγκαταλείφθηκε για περιβαλλοντικούς και φιλοζωικούς λόγους» ανέφεραν στελέχη από την Εγνατία Οδό και την Πολιτική Προστασία. Ο χρόνος πίεζε, καθώς το βασικό οδικό δίκτυο ήταν κλειστό και η κίνηση γινόταν μέσω παρακαμπτηρίων. Τελικά πυροσβέστες πήραν τη μάνικα, έριξαν νερό στο δρόμο και απομάκρυναν τα βατράχια.

«Εβρεξε βατράχια» ήταν η εξήγηση που έδιναν κάτοικοι της περιοχής, καθώς οι περισσότεροι θυμούνται ότι στο παρελθόν ισχυρές καταιγίδες παρέσυραν από τις κοντινές λίμνες μικροσκοπικά βατράχια και τα μετέφεραν στους δρόμους. «Δεν αποκλείεται μια καταιγίδα που συνοδεύτηκε από ισχυρό άνεμο, ίσως και ανεμοστρόβιλο, να μετέφερε από τις κοντινές λίμνες τα βατράχια στον δρόμο» δήλωσε στην «Espresso» ο προϊστάμενος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας προσθέτοντας ότι και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί παρόμοια περιστατικά.

Από το τμήμα Ζωολογίας του ΑΠΘ έγινε γνωστό ότι το φαινόμενο είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς αυτή την εποχή τα βατράχια μεταναστεύουν.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: