ΣΙΝΕ

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Εκρηκτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα. Τρεις νεκροί

Λίγο πριν τις 14:20 η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε και οι περισσότεροι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά από το Σύνταγμα.






Αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ


Εκρηκτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα. Τρεις νεκροί
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας από κοκτέιλ μολότοφ και χημικών, όπου η κατάσταση παραμένει εκρηκτική.
Αυτή τη στιγμή, η ένταση έχει μεταφερθεί έξω από το Υπουργείο Οικονομικών όπου έχουν συγκεντρωθεί... εκατοντάδες άτομα, προσπαθώντας να μπουν μέσα στο κτίριο. Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Βουλής απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς που προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών.
Στην οδό Σταδίου, αλλά και την Πανεπιστημίου έχουν γίνει εκτεταμένες φθορές σε τράπεζες και καταστήματα, ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε στο Πολυτεχνείο, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το σούπερ μάρκετ Bazaar.
Μολότοφ έχουν πέσει έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, αλλά και στο πλαϊνό μέρος της Βουλής.
Δείτε βίντεο από το bbc
Την ίδια ώρα, επεισόδια γίνονται στην οδό Σταδίου, όπου κινείται η πορεία των μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Διαδηλωτές ρίχνουν βόμβες μολότοφ, ενώ ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού έχει καλύψει την ατμόσφαιρα.
Τρία άτομα, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, εντοπίστηκαν νεκρά μέσα στο υποκατάστημα της Marfin, που βρίσκεται στην οδό Σταδίου 23, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε από ρίψη μολότοφ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι τρεις βρίσκονταν στον τρίτο όροφο του κτιρίου και βρήκαν φρικτό θάνατο από ασφυξία.
Από το ίδιο κτίριο απεγκλωβίστηκαν άλλα τέσσερα άτομα, τα οποία είχαν βγει στο μπαλκόνι, για να αναπνεύσουν. Πρόκειται για δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Όλα ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές που έκαναν πορεία από το Μουσείο προς το Σύνταγμα προχώρησαν σε εκτεταμένη ρίψη μολότοφ κατά της τράπεζας. Αμέσως, ξέσπασε φωτιά και το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και τους καπνούς.

Επί τόπου έφτασαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έσβησαν την πυρκαγιά και απεγκλώβισαν τους τέσσερις εργαζομένους.

Τα ΜΑΤ μπροστά από τη  Βουλή
«Πολιορκούν» τη Βουλή
Επί δύο και πλέον ώρες διαδηλωτές «πολιορκούσαν» τη Βουλή, προσπαθώντας να εισβάλουν στο κτίριο, τόσο μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας όσο και μέσω της Αμαλίας.
Ωστόσο τα ΜΑΤ τους απώθησαν κάνοντας εκταταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων.
Αστυνομικοί σχημάτισαν «αλυσίδα» μπροστά από τους τσολιάδες της προεδρικής φρουράς, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί διαδηλωτές, οι οποίοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο.


Το σύνθημα που κυριαρχεί στις μαζικές συγκεντρώσεις
Ηχηρό «όχι» στα αντιλαϊκά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση φωνάζουν πολίτες όλων των ηλικιών, στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.
Η στιγμή που διαδηλωτές προσπαθούν να εισβάλουν στη Βουλή
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι έχουν πλημμυρίσει το κέντρο της πρωτεύουσας, απαιτώντας να αποσυρθούν τα μέτρα που συνθλίβουν το εισόδημα και τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ζητούν να μην πληρώσει ο λαός τα «σπασμένα» άλλων.
Η αρχή των επεισοδίων
Από 
την πορεία του ΠΑΜΕ

Η πορεία του ΠΑΜΕ, στην κεφαλή της οποίας βρίσκεται η Αλέκα Παπαρήγα, έφτασε στις 12:12 μπροστά από τη Βουλή. Εκεί οι διαδηλωτές ήρθαν «πρόσωπο με πρόσωπο με τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου, οι οποίοι παρακολουθούσαν την πορεία μέσα από το κτίριο της Βουλής, «κρυμμένοι» πίσω από κολώνες.

Οι διαδηλωτές φώναξαν οργισμένα συνθήματα εναντίον τους.

Στη συνέχεια, τα μέλη του ΠΑΜΕ κατευθύνθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου τοποθέτησαν μία μαύρη σημαία και παρέμειναν επί μία και πλέον ώρα, φωνάζοντας συνθήματα μπροστά από τους τσολιάδες της προεδρικής φρουράς.
Από τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο
Πεδίο του Άρεως
κάλεσμα των συνδικαλιστικών φορέων, συμμετέχουν στο κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως. Το μήνυμα είναι ένα: «Ξεσηκωθείτε».
Όταν στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, οι διαδηλωτές τον αποδοκίμασαν έντονα.

Οι πληροφορίες που ήθελαν να έχει γίνει κατάληψη στο Υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος, δεν επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Το «παρών» που έδωσαν οι διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ στο Μουσείο είναι μαζικότατο.
Ένταση και στη Θεσσαλονίκη
Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, νεαροί διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και τράπεζες στην οδό Εθνικής Άμυνας.
Στη συμπρωτεύουσα γίνονται δύο ξεχωριστές κινητοποιήσεις, από το ΠΑΜΕ και τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Οι πορείες προς το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης βρίσκονται σε εξέλιξη.
Έσπασαν ΑΤΜ στα Γιάννενα
Ιωάννινα: Έσπασαν ΑΤΜ τραπεζών
Φθορές σε τρία μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αλλά και στις τζαμαρίες της Αγροτικής Τράπεζας και της Alpha Bank προκάλεσαν διαδηλωτές που συμμετείχαν στις δύο συγκεντρώσεις ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα.
Συμπλοκές στην Πάτρα
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Πάτρα, όπου πραγματοποιούνται τρεις μαζικές συγκεντρώσεις. Διαδηλωτές συγκρούονται με δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
Διαδηλωτές έχουν ανάψει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.
Στις συγκεντρώσεις και τις πορείες της Πάτρας συμμετέχουν και εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι έχουν κατέβει με απορριμματοφόρα και τρακτέρ στους δρόμους.
Κέρκυρα: Κατέλαβαν τη νομαρχία
Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της νομαρχίας προχώρησαν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που συμμετείχαν στις μαζικές κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα.
Κρέμασαν πανό στην πρόσοψη του κτιρίου και αποδοκίμασαν τους απεργοσπάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: