ΣΙΝΕ

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ονδούρα-Χιλή 0-1

Ποδαρικό με το δεξί για τη Χιλή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Το συγκρότημα του Μαρσέλο Μπιέλσα επιβλήθηκε 1-0 της Ονδούρας στην εναρκτήρια αναμέτρηση του 8ου ομίλου, χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Μποσεχούρ στο 34'.
Οι νικητές είχαν τον πλήρη έλεγχο του αγώνα και θα μπορούσαν να πετύχουν περισσότερα τέρματα απέναντι στους.... αντιπάλους τους, οι οποίοι στην επανεμφάνισή τους σε τελική φάση Μουντιάλ (μετά το 1982) δεν έδειξαν σπουδαία πράγματα, αλλά σίγουρα δεν είναι και αμελητέα ποσότητα, αφού διέθεταν ως όπλα τον ενθουσιασμό και την ταχύτητα στις αντεπιθέσεις, αλλά κι έναν αρκετά ικανό τερματοφύλακα.

Απ' το ξεκίνημα του ματς ήταν εμφανές πως η Χιλή θα κυνηγούσε το γρήγορο γκολ, προκειμένου να «λυθούν» τα πόδια των παικτών της, οι οποίοι «βαρύνονταν» με τον χαρακτηρισμό του φαβορί. Απ' την άλλη πλευρά, η Ονδούρα επέστρεφε στη μεγάλη «γιορτή» του ποδοσφαίρου ύστερα από 28 χρόνια και ήταν λογικό το άγχος της... επανεμφάνισής να δυσκολέψει τις προσπάθειες των παικτών της στα πρώτα λεπτά. Μόλις στο 3' σημειώθηκε η πρώτη αξιόλογη φάση στον αγώνα για τη Χιλή, όταν ο Φερνάντες εκτέλεσε φάουλ στέλνοντας την μπάλα ελάχιστα πάνω απ' την εστία του Βαγιαδάρες, ενώ στο 9' το μακρινό σουτ του Βιδάλ μπλόκαρε σε δεύτερο χρόνο ο γκολκίπερ της Ονδούρας. Μετά το πρώτο τέταρτο, οι παίκτες της Ονδούρας βγήκαν με περισσότερο θάρρος να επισκεφθούν την αντίπαλη εστία και στο 18' ο Παβόν έπιασε ένα συρτό σουτ εκτός περιοχής, με την μπάλα να περνάει άουτ απ' το δεξί δοκάρι της εστίας του Μπράβο.

Οι παίκτες της Χιλής, ωστόσο, συνέχισαν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού οι προσπάθειες του Μεντόσα το 22' και του Φερνάντες στο 25' δεν βρηκαν στόχο. Όλ' αυτά, όμως, μέχρι το 34', αφού σ' εκείνο το λεπτό οι Χιλιανοί κατάφεραν ν' ανοίξουν το σκορ, καθώς ύστερα από όμορφο συνδυασμό ο Ίσλα βρήκε τον Μποσεχούρ κι αυτός έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα του Βαγιαδάρες. Το γκολ αυτό αποθάρρυνε τους παίκτες της Ονδούρας, που το μόνο που έχουν να θυμηθούν μέχρι το τέλος του ημιχρόνου ήταν το μακρινό σουτ του Άλβαρες στο 39' και την εκτέλεση φάουλ του Νούνιες στις καθυστερήσεις, που απομάκρυνε σε κόρνερ ο τερματοφύλακας της Χιλής, Μπράβο.

Ο καλός ρυθμός που υπήρχε στο α' μέρος δεν έκανε την εμφάνισή του και στο πρώτο 15λεπτο της επανάληψης, με την πρώτη καλή φάση να σημειώνεται στο 62' απ' τους Χιλιανούς, όταν ο Σάντσες μπήκε στην περιοχή της Ονδούρας, αλλά το συρτό σουτ που έπιασε, έστειλε την μπάλα έξω απ' το δεξί δοκάρι της εστίας του Βαγιαδάρες. Δύο λεπτά αργότερα η Χιλή έχασε ίσως την καλύτερη ευκαιρία για να «κλειδώσει» το ματς, με τον Βιδάλ να γυρίζει στον Πόνσε, αυτός να πιάνει την κεφαλιά μέσα απ' τη μικρή περιοχή και τον Βαγιαδάρες ν' αποκρούει σωτήρια. Η Ονδούρα απ' την πλευρά της δεν κατάφερνε να γίνει απειλητικοί, ενώ και η κίνησή της δεν ήταν τόσο «ζωηρή» όσο στο α' ημίχρονο, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει απειλητικοί και να δημιουργήσει κινδύνους στους Χιλιανούς.

Έτσι, τίποτα δεν άλλαξε μέχρι τέλους, με την ομάδα του Μπιέλσα να έχει απλά κάποια μακρινά ακίνδυνα σουτ με τον Σάντσες 80' και Γκονσάλες 90'+1' και την Ονδούρα να κάνει το ίδιο με τον Γουέλκομ στο 90'. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Χιλής σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου που φιλοξενείται εκτός της αμερικανικής ηπείρου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τους νικητές αγωνίστηκε τα τελευταία εννέα λεπτά και ο Πάμπλο Κοντρέρας του ΠΑΟΚ, που αντικατέστησε τον Βιδάλ. MVP της αναμέτρησης αναδείχθηκε ο σκόρερ Μποσεχούρ.
Διαιτητής: Έντι Μαϊλέτ (Σεϋχέλλες)
Κίτρινες κάρτες: Γ. Παλάσιος / Καρμόνα, Φερνάντες
Οι συνθέσεις:
ΟΝΔΟΥΡΑ (Αλέξις Μεντόσα): Βαγιαδάρες, Φιγκερόα, Τσάβες, Μεντόσα, Ισαγκίρε, Νούνιες (78' Μαρτίνες), Γ. Παλάσιος, Εσπινόσα, Άλβαρες, Γκεβάρα (64' Τόμας), Παβόν (60' Γουέλκομ)
ΧΙΛΗ (Μαρσέλο Μπιέλσα): Μπράβο, Ίσλα, Πόνσε, Μέντελ, Βιδάλ (81' Κοντρέρας), Καρμόνα, Μιγιάρ (52' Χάρα), Φερνάντες, Βαλδίβια (Γκονσάλες), Σάντσες, Μποσεχούρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: