ΣΙΝΕ

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Εθνική: Συμφωνία Πιλάβιου-Σάντος για τα επόμενα 2 χρόνια

Η εποχή Φερνάντο Σάντος ξεκινά και επίσημα την Πέμπτη στην εθνική Ελλάδας. Ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος τη Δευτέρα βρέθηκε στην πατρίδα μας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο και συμφώνησαν για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Οτο Ρεχάγκελ.
Στη διάρκειας δύο ωρών συζήτησή τους οι δύο άνδρες ουσιαστικά έθεσαν επί τάπητος το πλάνο της ομάδας με πρώτο στόχο την.... πρόκριση της Ελλάδας στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012 σε Ουκρανία και Πολωνία. Σαφέστατα το έργο του Πορτογάλου, ο οποίος επιλέχθηκε μια και φαίνεται πως μπορεί να συνεχίσει στην αγωνιστική φιλοσοφία του Οτο Ρεχάγκελ, είναι αρκετά δύσκολο, ωστόσο οι διοικούντες την ποδοσφαιρική ομοσπονδία γνωρίζουν ότι επέλεξαν έναν άνθρωπο που ξέρει τα πάντα γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η πρόσληψη του 56χρονου τεχνικού πρόκειται να επικυρωθεί την Πέμπτη στο Διοικητικό Συμβούλιο που πρόκειται να συγκαλεστεί. Οπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνάντηση το τιμ του Σάντος, εκτός από τη θέση του άμεσου συνεργάτη του, παραμένει ως έχει, ενώ για το «δεξί» του χέρι ο Πορτογάλος πρόκειται να συζητήσει με τον τεχνικό διευθυντή της ομοσπονδίας, Τάκη Φύσσα.
Το προφίλ του νέου προπονητή της Ελλάδας
Ο Φερνάντο Σάντος, γεννημένος στις 19 Οκτωβρίου 1954 στη Λισαβόνα, είναι Πορτογάλος πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής.  Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τα τμήματα υποδομών της Μπενφίκα, όμως ποτέ δεν αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα της. Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν ως δεξιός οπισθοφύλακας. Το 1972 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τη Μαρίτιμο και το 1973 μετακόμισε στην Εστορίλ, όπου και έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στα 30 του χρόνια.

Η προπονητική καριέρα του Φερνάντο Σάντος ξεκίνησε από την Εστορίλ τo 1987 και παρέμεινε στην ομάδα μέχρι το 1994. Με τον Σάντος προπονητή η Εστορίλ ανέβηκε δυο κατηγορίες και έφτασε να παίζει στην κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία της Πορτογαλίας.To 1994 αναλαμβάνει την Αμαδόρα όπου μένει για τέσσερα χρόνια μάλιστα την τελευταία του χρονιά οδηγεί την ομάδα στην καλύτερη θέση που έχει καταλάβει στο Πορτογαλικό πρωτάθλημα (7η).

Η πορεία του συγκινεί τους ανθρώπους της Πόρτο και του εμπιστεύονται τις τύχες της ομάδας. Ο Σάντος μόλις την πρώτη του χρονιά (1998-99) κατακτάει το Πρωτάθλημα Πορτογαλίας και το πορτογαλικό Σουπερ καπ, ενώ την επόμενη χρονιά 1999-2000 ο Σάντος κατακτάει με την Πόρτο το Πορτογαλικό Κύπελλο και ξανά το Σούπερ καπ Πορτογαλίας χάνει όμως το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας ενώ φτάνει ως τους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ.

Την περίοδο 2001-02 αναλαμβάνει την ΑΕΚ και την οδηγεί στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος ενώ χάνει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό στην διαφορά τερμάτων.Την επόμενη σεζόν αναλαμβάνει τον Παναθηναϊκό το κακό ξεκίνημα και η διαφορά φιλοσοφίας οδηγούν στην απομάκρυνση από τον αθηναϊκό σύλλογο.Επιστρέφει στην πατρίδα και αναλαμβάνει την Σπόρτινγκ Λισαβόνας χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες. Ενω για την επόμενη διετία επιστρέφει στην Αθήνα για την ΑΕΚ την οποία οδηγεί στην τρίτη θέση του Ελληνικού πρωταθλήματος 3 βαθμούς μόλις πίσω απο τον πρωταθλητή.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του η Μπενφίκα το 2006 με την οποία τερματίζει στην τρίτη θέση του Πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ξεκινάει και την επόμενη σεζόν (2007-08)αλλά απολύεται τον Αύγουστο μετά από μια ισοπαλία από την Λεισόες. Το Σεπτέμβριο του 2007 ο παλιός παίκτης του και νέος πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης του εμπιστεύεται της τύχες της ομάδας του ΠΑΟΚ. Την πρώτη του χρονιά η ομάδα καταλαμβάνει την 9η θέση της βαθμολογίας στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Την δεύτερη χρονιά καταφέρνει να τερματίσει στην 2η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ενώ στα play-off χάνει 2 θέσεις από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ τερματίζοντας ουσιαστικά 4ος. Ωστόσο εφέτος ο Πορτογάλος κατάφερε και οδήγησε τον ΠΑΟΚ ξανά στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στα play-οff.

Οι τίτλοι ως προπονητής
1999 Πορτογαλικό Πρωτάθλημα,Πορτογαλικό Σουπερ κάπ
2000 Πορτογαλικό Κύπελλο,Πορτογαλικό Σουπερ κάπ
2001 Πορτογαλικό Κύπελλο
2002 Ελληνικό Κύπελλο
sportnooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: