ΣΙΝΕ

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Γερμανία-Αγγλία 4-1

Τελικά εκείνον τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 τον έχουν πληρώσει «χρυσάφι» οι Άγγλοι όλ' αυτά τα χρόνια. Η Γερμανία γι' ακόμη μια φορά «σκότωσε» τους Βρετανούς και μάλιστα ετούτη με άκρως εντυπωσιακό τρόπο, αφού τους νίκησε με σκορ 4-1 στο «Φρι Στέιτ Στέιντιουμ» του Μπλούμφοντεϊν και προκρίθηκε στην..... προημιτελική φάση του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.
Μάλιστα, αυτήν τη φορά τα «πάντσερ» έφτασαν στην επικράτηση θεωρώντας πως εν μέρει αποδόθηκε «δικαιοσύνη» για εκείνο το αμφισβητούμενο γκολ του Τζεφ Χαρστ στον τελικό του 1966, αφού την στιγμή που η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ βρισκόταν μπροστά στο σκορ 2-1, ο Φρανκ Λάμπαρντ πέτυχε καθαρό γκολ (με «κεραυνό» έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Νόιερ κι εν συνεχεία ξεκάθαρα εντός της γραμμής του τέρματος), το οποίο όμως δεν μέτρησε.

Ήταν μια λάθος απόφαση του β' βοηθού του Ουρουγουανού Χόρχε Λαριόντα, του Μαουρίτσιο Εσπινόζα, που σίγουρα άφησε παραπονεμένους τους Άγγλους και ίσως να επηρέασε και την εξέλιξη του ματς. Η «νατσιονάλμανσαφτ» προηγήθηκε 2-0 με τα γκολ των... Πολωνών Κλόζε (20') και Πόντόλσκι (32'), όμως τα «λιοντάρια» επέστρεψαν με το τέρμα του Άπσον στο 37', αλλά στην επανάληψη ο Μίλερ «χτύπησε» δύο φορές σε ισάριθμες αντεπιθέσεις (στο 67' και στο 70') κι έδωσε θριαμβευτικέ διαστάσεις στην τελική επικράτηση των Γερμανών.

Το ματς ξεκίνησε με τους Γερμανούς να χάνουν την πρώτη καλή ευκαιρία μόλις στο 3' με τον Οζίλ, αλλά στα επόμενα λεπτά και μέχρι να φτάσουμε στην συμπλήρωση του πρώτου 20λέπτου οι παίκτες των δύο ομάδων έδειχναν αρκετά επιφυλακτικοί. Στο 20', όμως, το γκολ του Κλόζε (από βαθιά μπαλιά του τερματοφύλακα Νόιερ!) άλλαξε όχι μόνο τη ροή του αγώνα, αλλά και το ρυθμό του κι αυτό που είδαμε από 'κείνο το σημείο και μέχρι το τέλος του α' ημιχρόνου ήταν ίσως το καλύτερο διάστημα στη διοργάνωση αυτή.

Στο 32' τα «πάντσερ» - που είχαν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο στο ματς έφτασαν και σ' ένα δεύτερο τέρμα, με τον Κεντίρα και τον Μίλερ να «κρύβουν» την μπάλα, τον τελευταίο να πασάρει στον Ποντόλσκι κι αυτός με διαγώνιο σουτ από αριστερά να «ζευγαρώνει» τα τέρματα της ομάδας του. Κάπου εκεί οι Αγγλοι αντέδρασαν και κατάφεραν να ξαναμπούν στον αγώνα με την κεφαλιά του Άπσον στο 37', που εκμεταλλεύτηκε την άστοχη έξοδο του Νόιερ μετά τη σέντρα του Τζέραρντ από δεξιά. Πριν καλά-καλά οι Γερμανοί συνειδητοποιήσουν το 2-1, ένας «κεραυνός» του Λάμπαρντ έφερε μνήμες... 1966, αλλά απ' την... ανάποδη.

Ο μέσος της Τσέλσι έπιασε ένα δυνατό σουτ από μακρινή απόσταση κι έστειλε την μπάλα να χτυπήσει πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Νόιερ και στη συνέχεια σχεδόν... μισό μέτρο μέσα απ' τη γραμμή του τέρματος, αλλά ο β' βοηθός δεν το είδε και το 2-1 παρέμεινε προς απογοήτευση (και... οργή) των Άγγλων. Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης τα «λιοντάρια» αναζήτησαν (εκ νέου) την ισοφάριση, όμως στο 52' στάθηκαν άτυχοι, όταν ο Λάμπαρντ είχε και δεύτερο οριζόντιο δοκάρι σε απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Στη συνέχεια και οι δύο ομάδες θέλησαν να γίνουν απειλητικές με μακρινά σουτ, αλλά τα πράγματα «απλοποιήθηκαν» με δύο «φαρμακερές» αντεπιθέσεις των Γερμανών στο 67' και στο 70'. Και στις δύο περιπτώσεις ο Μίλερ (που αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στο ματς) ήταν ο εκφραστής της κατάληξης των αντεπιθέσεων αυτών και με σκορ 4-1 στο 70', τα τελευταία 20 λεπτά αποτελούσαν τυπική διαδικασία (δραματική για τους Άγγλους, απολαυστική για τους Γερμανούς).

Διαιτητής: Χόρχε Λαριόντα (Ουρουγουάη)
Κίτρινες κάρτες: Φρίντριχ / Τζόνσον

Οι συνθέσεις:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Λαμ, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μπόατενγκ, Μίλερ (72' Τροχόφσκι), Κεντίρα, Σβάινσταϊγκερ, Οζίλ (83' Κίσλινγκ), Ποντόλσκι, Κλόζε (72' Γκόμες)
ΑΓΓΛΙΑ (Φάμπιο Καπέλο): Τζέιμς, Τζόνσον (87' Ράιτ-Φίλιπς), Άπσον, Τέρι, Α. Κόουλ, Μίλνερ (64' Τζο Κόουλ), Τζέραρντ, Λάμπαρντ, Μπάρι, Ντεφόε (71' Χέσκι), Ρούνεϊ.




17.00 Ο Χόρχε Λαριόντα σφυρίζει την έναρξη του αγώνα.

5' / Πρώτη μεγάλη φάση στο ματς, με τον Σβάινσταϊγκερ να βγάζει κάθετη στον Οζίλ, τον τελευταίον να σουτάρει από πλεονεκτική θέση και τον Τζέιμς ν' αποκρούει σωτήρια με τα πόδια σε κόρνερ.

11' / Σουτ του Ποντόλσκι λίγο έξω απ' την περιοχή, η μπάλα βρίσκει πάνω σε σώμα Άγγλου αμυντικού και απομακρύνεται.

17' / Σουτ του Κεντίρα έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ.

20'-ΓΚΟΛ! / Γερμανία-Αγγλία 1-0 / Ύστερα απ' το βολέ του Νόιερ, η μπάλα έφτασε στον Κλόζε, αυτός κέρδισε στο σπριντ τον Άπσον και με το δεξί του πόδι έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Τζέιμς ανοίγοντας το σκορ για λογαριασμό των Γερμανών.

23' / Σουτ του Ρούνεϊ από μακρινή απόσταση στέλνει την μπάλα πάνω απ' την εστία του Νόιερ, που δεν ανησύχησε.

25' / Μακρινό σουτ του Μπάρι, ο Νόιερ μπλόκαρε σταθερά.

31' / Τεράστια ευκαιρία για τη Γερμανία, με τον Μίλερ να βρίσκει μέσα στην περιοχή τον Κλόζε, όμως αυτός απέναντι στον Τζέιμς νικήθηκε απ' τον Άγγλο πορτιέρο.

32'-ΓΚΟΛ! / Γερμανία-Αγγλία 2-0 / Πανέμορφος συνδυασμός των «πάντσερ», ο Μίλερ έδωσε την ασίστ στον Ποντόλσκι, ο οποίος με σουτ εντός περιοχής από αριστερά πέρασε την μπάλα κάτω απ' τα πόδια του Τζέιμς κι έδωσε «αέρα» δύο τερμάτων στους Γερμανούς. Αυτό ήταν το 40ό γκολ του Ποντόλσκι με τη φανέλα της «νατσιονάλμανσαφτ».

35' / Μεγάλη ευκαιρία για την Αγγλία. Προβολή του Λάμπαρντ, ο Νόιερ έκανε σωτήρια επέμβαση με το δεξί χέρι και ο Λαμ έδιωξε την μπάλα απ' τα καρέ της Γερμανίας.

37'-ΓΚΟΛ! / Γερμανία-Αγγλία 2-1 / Σέντρα του Τζέραρντ από δεξιά, ο Νόιερ κάνει άστοχη έξοδο και ο Άπσον με κεφαλιά μειώνει σε 2-1.

38' / Ο Λάμπαρντ πιάνει έναν «κεραυνό» και στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Νόιερ κι εν συνεχεία ξεκάθαρα εντός της γραμμής του τέρματος, όμως ο βοηθός του Λαριόντα δεν το είδε κι έτσι δεν μέτρησε αυτό το γκολ.

39' / Μακρινό σουτ του Ποντόλσκι στέλνει την μπάλα λίγο έξω απ' το αριστερό δοκάρι της εστίας του Τζέιμς.

45' / Ένα το λεπτό των καθυστερήσεων.

17.46 / Λήξη ημιχρόνου. Γερμανία-Αγγλία 2-1.

18.01 Έναρξη του β' ημιχρόνου.

47' / Κίτρινη κάρτα στον Φρίντριχ (Γερμανία), για αντιαθλητικό μαρκάρισμα πάνω στον Ρούνεϊ.

52' / Δοκάρι για την Αγγλία (δεύτερο στο ματς) μετά την εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Φρανκ Λάμπαρντ!

59' / Καλή στιγμή για τη «νατσιονάλμανσαφτ» με τον Μίλερ, το σουτ του οποίου πέρασε έξω απ' το αριστερό δοκάρι της εστίας του Τζέιμς.

61' / Πολύ καλή ευκαιρία για την Αγγλία, με τον Ρούνεϊ να βγάζει στον Μίλνερ, αλλά το δυνατό σουτ του τελευταίου (με... θέα στην εστία του Νόιερ) σταμάτησε πάνω στον Μπόατενγκ.

63' / Δυνατό σουτ του Σβάινσταϊγκερ στέλνει την μπάλα λίγο έξω απ' το δεξί δοκάρι της εστίας του Τζέιμς.

64' / Μακρινό σουτ του Μπόατενγκ δεν ανησύχησε τον Τζέιμς, που είδε την μπάλα να περνάει άουτ.

64' / Αλλαγή για την Αγγλία. Ο Τ. Κόουλ αντικαθιστά τον Μίλνερ.

67'-ΓΚΟΛ! / Γερμανία-Αγγλία 3-1 / Εξαιρετική αντεπίθεση για τους Γερμανούς, που προήλθε από εκτέλεση φάουλ των Άγγλων, με τον Λάμπαρντ να στέλνει την μπάλα στο «τείχος», αυτή να φτάνει στον Μπάρι κι αυτός να κάνει λάθος, με συνέπεια ο συνδυασμός των Γερμανών να έχει τελικό αποδέκτη τον Μίλερ, που με διαγώνιο σουτ από δεξιά όπως έμπαινε στην περιοχή του Τζέιμς δεν άφησε περιθώρια στον Άγγλο τερματοφύλακα.

69' / Νέο σουτ του Μίλερ, στέλνει την μπάλα άουτ.


70'-ΓΚΟΛ! / Γερμανία-Αγγλία 4-1 / Νέα αντεπίθεση των Γερμανών και νέο γκολ με τον Οζίλ να δίνει έτοιμο γκολ στον Μίλερ, που με πλασέ ουσιαστικά «καθαρίζει» το ματς για τα «πάντσερ».

71' / Αλλαγή για την Αγγλία. Ο Χέσκι αντικαθιστά τον Ντεφόε.

72' / Δύο αλλαγές για τη Γερμανία. Ο Τροχόφσκι αντικαθιστά τον Μίλερ κι ο Γκόμες τον Κλόζε.

81' / Εξαιρετική απόκρουση του Νόιερ με το αριστερό χέρι στο σουτ του Τζέραρντ.

82' / Κίτρινη στον Τζόνσον (Αγγλία) για αντικανονικό μαρκάρισμα πάνω στον Οζίλ.

83' / Αλλαγή για τη Γερμανία. Ο Κίσλινγκ αντικαθιστά τον Οζίλ.

87' / Αλλαγή για την Αγγλία. Ο Ράιτ-Φίλιπς αντικαθιστά τον Τζόνσον.

88' / Καλή ευκαιρία για την Αγγλία με το σουτ του Ρούνεϊ να διώχνει ο Νόιερ και τον Μπάρι να μην μπορεί να την σπρώξει στα δίχτυα.

89' / Μακρινό σουτ του Λάμπαρντ μπλοκάρει ο Νόιερ.

90' / Δύο τα λεπτά των καθυστερήσεων.

18.48 Λήξη του αγώνα. Γερμανία-Αγγλία 4-1. Στα προημιτελικά η Γερμανοί, που περιμένουν τον αντίπαλό τους απ' το αποψινό ματς Αργεντινή-Μεξικό.
sportnooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: