ΣΙΝΕ

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ιστορίες "προδοσίας" στο Ελληνικό ποδόσφαιρο

Τι και αν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης αποτελεί μια πολύ μεγάλη μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ; Οι Έλληνες (και όχι μόνο) οπαδοί δύσκολα ξεχνάνε τις ποδοσφαιρικές προδοσίες και για αυτούς ο "Σάλπι" ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Με αφορμή τις αντιδράσεις τους για την επιστροφή του Σαλπιγγίδη στον ΠΑΟΚ, εμείς θυμόμαστε κάποιες από...
τις χαρακτηριστικότερες, ανάλογες ιστορίες.

Υπόθεση: Κούδας
Το μακρινό 1966, ο ηγέτης του ΠΑΟΚ, Γιώργος Κούδας τα βρίσκει σε όλα με τον Ολυμπιακό και κατηφορίζει στον Πειραιά. Εκείνη την εποχή που το ποδόσφαιρο δεν ήταν ακόμα επαγγελματικό, για να μεταγραφεί ένας παίκτης από μια ομάδα σε μία άλλη έπρεπε να δώσει την συγκατάθεση ο νυν σύλλογός του. Διαφορετικά θα έπρεπε να μείνει για δυο χρόνια μακριά από τα γήπεδα πριν αγωνιστεί με την νέα του ομάδα. Στην περίπτωση του Κούδα, ο ΠΑΟΚ δεν δίνει την συγκατάθεσή του να αγωνιστεί ο "Μέγας Αλέξανδρος" στον Ολυμπιακό (υπό τον φόβο των οπαδικών αντιδράσεων) και έτσι ο παίκτης αναγκαστικά μπαίνει "στο ψυγείο".

Ακολουθεί ένα σίριαλ με διάρκεια δύο χρόνων με τον Κούδα να ανήκει μεν στον Ολυμπιακό αλλά να μην αγωνίζεται ποτέ και τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να κάνουν μέχρι και συλλαλητήρια τόσο υπέρ της ακύρωσης της μεταγραφής και της επιστροφής του Κούδα όσο και κατά του Ολυμπιακού που τους έκλεψε την σημαία. Εν τέλει γίνεται το πρώτο και μετά από δύο χρόνια αδράνειας ο Κούδας επιστρέφει πανηγυρικά στον ΠΑΟΚ ενώ ένα μίσος απέναντι στον Ολυμπιακό που ισχύει μέχρι και σήμερα έχει δημιουργηθεί.

Από τον έναν "αιώνιο" στον άλλον
Όταν ένας παίκτης φεύγει από τον Ολυμπιακό για να πάει στον Παναθηναϊκό ή το ανάποδο, ο ντόρος που θα δημιουργηθεί είναι δεδομένος. Η πρώτη τέτοια περίπτωση λαμβάνει χώρα το 1977 όταν η μεγάλη αγάπη των οπαδών του Ολυμπιακού, Γιώργος Δεληκάρης πάει στον Παναθηναϊκό και μετατρέπεται σε προδότη. Η 6η Μαΐου 1979 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη του "Έλληνα Μπεστ" όταν γυρνάει στο "Καραϊσκάκη" σαν αρχηγός του Παναθηναϊκού και γνωρίζει απίστευτες αποδοκιμασίες από 35.000 κόσμο.

Η περίπτωση Δεληκάρη ήταν το έναυσμα για ένα γενικευμένο φαινόμενο της δεκαετίας του '80 που ήθελε τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να παίρνει διαρκώς παίκτες από τον Ολυμπιακό. Το 1981 οι Κυράστας και Γαλάκος πάνε "πακέτο" στην Παιανία από τον Πειραιά ενώ το ίδιο γίνεται και το 1985 με τους Βαμβακούλα και Σαργκάνη. Το 1990 ήταν η σειρά του Αποστολάκη να πάει από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό ενώ το 1995 ο Τάσος Μητρόπουλος κάνει το ίδιο με ενδιάμεσο σταθμό όμως την ΑΕΚ.

Η ιδιαιτερότητα στην περίπτωση του τελευταίου είναι ότι γνωρίζει αποδοκιμασίες όχι μόνο από τους οπαδούς του Ολυμπιακού ("Μισθοφόρε Μητρόπουλε ντροπή σου" ανέφερε χαρακτηριστικά ένα πανό τους) αλλά και από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που δεν αντέχουν το... "γαυριλίκι" που τον χαρακτήριζε με αποτέλεσμα να τον αποδοκιμάσουν έντονα μόλις στο πρώτο φιλικό παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό απέναντι στον Απόλλωνα και να τον τρέψουν σε φυγή από την ομάδα τους πριν καλά καλά έρθει.

Τα τελευταία χρόνια οι Αντώνης Νικοπολίδης και Μιχάλης Κωνσταντίνου έκαναν το αντίθετο δρομολόγιο. Ο Έλληνας πορτιέρο πήγε στον Ολυμπιακό το 2004 και ο Κωνσταντίνου ένα χρόνο αργότερα αν και πρώτα είχε προλάβει να πετύχει το νικητήριο γκολ σε ένα μεταξύ τους ντέρμπι και να φωνάζει υστερικά μετά το παιχνίδι σε οπαδούς του Παναθηναϊκού έξω από το γήπεδο: "Εγώ δεν θα γίνω ποτέ Αντωνάκης". Φυσικά και οι δυο έγιναν αντικείμενα αποδοκιμασιών.

Πριγκηπικές ιστορίες...
Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η περίπτωση Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το 1996 λοιπόν, ο Σέρβος τεχνικός, μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι της ΑΕΚ αποχωρεί για τον Ολυμπιακό εκεί όπου δύο χρόνια νωρίτερα είχε πάει και ο Αλέκος Αλεξανδρής με τις φήμες που θέλουν τις δύο περιπτώσεις να συνδέονται να δίνουν και να παίρνουν.

Ο Μπάγεβιτς μένει στις συνειδήσεις όλων των ΑΕΚτζήδων σαν προδότης και κάθε επιστροφή του στην Νέα Φιλαδέλφεια (και ειδικά η πρώτη) είναι μια ατέλειωτη αποδοκιμασία. Το 2002 επιστρέφει πάλι στην ΑΕΚ με την "προδοσία" του 1996 να μην έχει ξεχαστεί, τα συνθήματα κατά του να συνεχίζονται και τον ίδιο να παραιτείται τελικά μετά από ενάμισι χρόνο.

Ο Μπάγεβιτς επιστρέφει ξανά πριν ένα χρόνο και κάνει μπαμ πως το θέμα "προδοσίας" έχει κουράσει και έχει ξεφτίσει αν και συνεχίζει μέχρι και τώρα να συντηρείται από μερίδα οργανωμένων.

Ο Ρίμπο και οι κόντρες του
Μετά από τρία χρόνια γεμάτα επιτυχίες με τον Ολυμπιακό, ο Ριβάλντο αδειάζεται ουσιαστικά από τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο τον Ριβάλντο δεν τηρεί την συμφωνία τους. Ο Βραζιλιάνος σταρ ανακοινώνει την φυγή του από τον Ολυμπιακό σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία δακρύζει από την συγκίνηση ενώ δεν πάει και στην φιέστα πρωταθλήματος.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης βολιδοσκοπεί τον Βραζιλιάνο και ο τελευταίος που ζητάει εκδίκηση από τον Κόκκαλη πάει στην ΑΕΚ. Ξεκινάει μια χρονιά γεμάτη εκατέρωθεν δηλώσεις με τον Ριβάλντο να έχει κάνει το πρωτάθλημα προσωπική του υπόθεση. Ο Κόκκαλης βγαίνει νικητής καθώς ο Ολυμπιακός παίρνει και πάλι το πρωτάθλημα αλλά στις μνήμες όλων θα μείνει και το πανηγυρικό 4-0 της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού με τον Ριβάλντο να κάνει ένα φοβερό ματς.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: