ΣΙΝΕ

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ

Ο Αλέκος Αλεξανδρής
alexandrisΕίναι έντονη η φημολογία των τελευταίων ημερών, που θέλει τον Αλέκο Αλεξανδρή να αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό! Είναι λοιπόν μια καλή στιγμή να θυμηθούμε την ποδοσφαιρική καριέρα του σπουδαίου σέντερ φορ των «ερυθρολεύκων».
Πού είναι τώρα; Είναι ο προπονητής της ομάδας
Νέων του Ολυμπιακού. Και νεόκοπος πρωταθλητής μαζί τους, φέτος, στο πρωτάθλημα των.... Νέων της Superleague! Με διαφορά, μάλιστα, 15 πόντων από τη δεύτερη Ξάνθη. Εξαιρετικό επίτευγμα, αλλά ο Αλέκος Αλεξανδρής μας είχε συνηθίσει σε πολλά τέτοια κατορθώματα, παίζοντας ποδόσφαιρο.

Ξεκίνησε στον
Πέλοπα Κιάτου, ομάδα της γενέτειράς του. Με τη φανέλα της Βέροιας, όμως, έκανε γνωστό το όνομά του (1986-1991). Η ΑΕΚ τον παρακολουθεί στενά, και τον αποκτά το 1991.

Με τα κιτρινόμαυρα, ο Αλεξανδρής δικαιώνει τη φήμη που τον συνοδεύει, «πυροβολώντας» ακατάπαυστα τις αντίπαλες εστίες. Κατακτά τρία πρωταθλήματα (1992-93-94) υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, μα πολύ περισσότερο οικοδομεί το προφίλ του ως παίκτη:
πανέξυπνος κυνηγός, με καλή τοποθέτηση, ικανός και με το κεφάλι, και που ήξερε να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα με τις πιο απρόβλεπτες κινήσεις κι απ’ τις πιο απίθανες γωνίες! Πεισματάρης, δούλευε πολύ στο γήπεδο, επικίνδυνος κάθε στιγμή.

Το 1994 λήγει το συμβόλαιό του με την «Ένωση». Κατηφορίζει στο «Λιμάνι» και τον
Ολυμπιακό, κίνηση που πίκρανε, οπωσδήποτε, τους φιλάθλους της ΑΕΚ... Με τους Πειραιώτες έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη επιτυχίας και καταξίωσης, κατακτώντας άλλα επτά πρωταθλήματα (απ’ το 1997 ως το 2003, συνεχόμενα!!!) κι ένα Κύπελλο (1999). Ήταν από τους παίκτες που σημάδεψαν τη σύγχρονη δυναστεία των «ερυθρολεύκων» και την επιστροφή τους στους τίτλους μετά τη δεκαετή «ανομβρία» που είχαν ζήσει (την οποία πρόλαβε, βέβαια, και ο Αλεξανδρής).

Με τη φανέλα του Ολυμπιακού έζησε και τη μεγάλη περιπέτεια του
Μουντιάλ! Το 1994 ήταν στους «εκλεκτούς» του Παναγούλια που έκαναν το ταξίδι στα αμερικανικά γήπεδα για το USA ’94. Αγωνίστηκε στο τρίτο παιχνίδι της Ελλάδας, αυτό εναντίον της Νιγηρίας (0-2).

Ήταν όμως και ο παίκτης που έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να ξαναστείλει την
Ελλάδα σε Μουντιάλ. Το 1997, στο ισόπαλο 0-0 κόντρα στους Δανούς του Πίτερ Σμάιχελ, ο φορ του Ολυμπιακού έστειλε τη μπάλα πάνω στο γιγαντόσωμο πορτιέρο ευρισκόμενος σε πλεονεκτική θέση!

Το χαρακτηριστικό του αυτό, να χάνει δηλαδή ευκαιρίες που φαινομενικά έμοιαζαν εύκολες, ζημίωσε κάπως το προφίλ του. Είχε επίσης και πολλά... δοκάρια! Ο ίδιος, όμως, πετυχαίνοντας ακόμα περισσότερα (μερικά, άκρως
θεαματικά) γκολ, αποστόμωνε τους αμφισβητίες... Μετά τον Ολυμπιακό, αγωνίστηκε για λίγο ακόμα καιρό σε Λάρισα, Καλλιθέα, ΑΠΟΠ Κινύρας (στην Κύπρο).

Έπαιξε 375 αγώνες στην Α’ Εθνική, με 127 τέρματα. Χρίστηκε 42 φορές διεθνής, με 10 γκολ. Για λίγο, ακολούθησε καριέρα παίκτη-προπονητή στον ΑΠΟΠ. Κατόπιν, έγινε πρώτος προπονητής στην Κέρκυρα, κι από εκεί, βρέθηκε στους Νέους του Ολυμπιακού.


Δεν ξέρουμε αν θα ευοδωθούν οι φήμες που θέλουν τον Αλέκο Αλεξανδρή προπονητή στον Ολυμπιακό. Εάν πραγματοποιηθεί αυτό, όμως, θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για το «μουντιαλικό» άλλοτε στράικερ των Πειραιωτών να
λάμψει κι από την άκρη του πάγκου τους, όπως όταν έλαμπε στα γήπεδα σκοράροντας με τη φανέλα τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: