ΣΙΝΕ

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Αγγλία-Γερμανία: Μια κολόνια που κρατάει χρόνια

Ιστορικό παρελθόν και δυνατό παρόν έχει η αναμέτρηση μεταξύ της Αγγλίας και της Γερμανίας που θα αναβιώσει την Κυριακή (17.00) στο Μπλούμφοντεϊν για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Οι αγγλικοί θρίαμβοι
Το πιο διάσημο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι χωρίς αμφιβολία ο μεγάλος τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου το... 1966 στο Γουέμπλεϊ. Άγγλοι και Γερμανοί ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει αν το γκολ του Τζοφ Χερστ έχει περάσει τη γραμμή. Το γεγονός, ωστόσο, ήταν ο διαιτητής μέτρησε το τέρμα για την Αγγλία, που οδήγησε τα «λιοντάρια» σε μια ιστορική νίκη με 4-2 και την κατάκτηση του Μουντιάλ.
Ο θρίαμβος με 4-2 της Αγγλίας είναι μόλις η μια από τις δύο νίκες των «λιονταριών» επί των «πάντσερ» σε αναμέτρηση με ουσιαστικό ενδιαφέρον. Η δεύτερη ήρθε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 και ήταν μια ηχηρή σφαλιάρα. Η Αγγλία συνέτριψε με 5-1 τη Γερμανία μέσα στο Μόναχο με τον Μάικλ Όουεν να σημειώνει χατ-τρικ. Αν εξαιρέσουμε πάντως τα δύο παραπάνω ματς, η Γερμανία έχει τη μερίδα του λέοντος απέναντι στην Αγγλία.
Η απάντηση της Γερμανίας
Μόλις δύο χρόνια μετά την πολυσυζητημένη ήττα στον τελικό του Μουντιάλ του 1966, οι Γερμανοί επέστρεψαν δυναμικά και κέρδισαν την Αγγλία για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ο Μπεκενμπάουερ ήταν αυτός που οδήγησε τη Γερμανία στην παρθενική νίκη επί της Αγγλίας μετά από 12 συναντήσεις των δύο ομάδων. 
Το γκολ του Κάισερ ήταν απαρχή μιας νέας εποχής, στην οποία η Γερμανία αποδείχθηκε πολύ δυνατή για την Αγγλία σε σημαντικά παιχνίδια. Ο Ουβ Σίλερ οδήγησε τα «πάντσερ» στη νίκη επί της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1970, ενώ τα «λιοντάρια» αποκλείστηκαν επίσης από τους Γερμανούς στο Euro του 1972, στο Μουντιάλ του 1982 και του 1990, όπως και στο Euro του 1996.
Η ιστορία των πέναλτι
Ένας από τους αγαπημένους τρόπους επικράτησης της Γερμανίας επί της Αγγλίας ήταν η διαδικασία των πέναλτι. Με αυτό τον τρόπο αποκλείστηκαν τα «λιοντάρια» στον Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 από τα «πάντσερ» ενώ το ίδιο συνέβη και στον ημιτελικό του Euro 1996 όταν ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ απέτυχε να σκοράρει από την άσπρη βούλα. Μάλιστα αυτό είχε οδηγήσει τον Άγγλο θρύλο, Γκάρι Λίνεκερ, να πει την ιστορική ατάκα πως: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που αγωνίζονται 22 παίκτες και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί».
Δείτε videostory με τις μεγάλες μάχες της Αγγλίας με την Γερμανία πατώντας ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: