ΣΙΝΕ

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Οι περιπέτειες του Ποντιακού Ελληνισμού στη Ρωσία

Τις περιπέτειες του ποντιακού ελληνισμού στη Ρωσία καταγράφουν οι Ανδρέας Αθανασιάδης και Χρήστος Μιχαηλίδης στο βιβλίο τους «Γεννηθείς εις Καύκασον Ρωσίας» (εκδ. Ινφογνώμων).
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο συγγραφικό και εκδοτικό εγχείρημα, αφού μέσα από τις 384 σελίδες του επιχειρείται η συνολική ιστορική πλαισίωση της Οδύσσειας μιας ομάδας ανθρώπων, που ξεκίνησαν από τον μαρτυρικό Πόντο, το 1878, για να εγκατασταθούν στο Κυβερνείο Καρς του Καυκάσου, με μοναδικό αντάλλαγμα την ελευθερία που τους υποσχόταν η ομόδοξη Ρωσία.
Εκεί ανέπτυξαν σε αξιοθαύμαστο βαθμό τον κοινοτισμό και την αλληλεγγύη και αντιστάθηκαν με σθένος στον εκρωσισμό. Έζησαν στον Καύκασο περίπου σαράντα χρόνια, επηρεάστηκαν από τον πολιτισμό του και από την Οκτωβριανή Επανάσταση, για να βρεθούν το 1921 στη...... δίνη των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που οδήγησαν στον ολοκληρωτικό ξεριζωμό από τα χώματα της Ανατολής και στην εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.
Οι ίδιοι πίστευαν ότι αυτή θα ήταν η τελευταία «στάση» στο προαιώνιο ταξίδι της φυλής και έδωσαν στο χωριό τους το όνομα Ποντοκώμη, για να μην ξεχαστεί ποτέ η γλυκιά πατρίδα. Εδώ όμως τους παρέσυρε η δίνη της Κατοχής και του Εμφυλίου, ενώ πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την καταγωγή τους, αφού η ταυτότητά τους έγραφε το «γεννηθείς εις Καύκασον Ρωσίας».
Η τεκμηριωμένη έκδοση διασώζει πολύτιμες ιστορικές μνήμες, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.
Πηγή
Πληροφορίες:
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ,
Φιλελλήνων 14, Σύνταγμα, Αθήνα,
τηλ. begin_of_the_skype_highlighting              210 3316036      end_of_the_skype_highlighting, φαξ 2103250421,
bookstore@infognomon.gr
Tιμή: 24 ευρώ, αποστολή με αντικαταβολή ΕΛΤΑ δωρεάν.
210 3316036

Δεν υπάρχουν σχόλια: