ΣΙΝΕ

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Το αντίο ενός «μάγου» (video)

Το αντίο ενός «μάγου»
Την Παρασκευή έκανε την τελευταία προπόνηση της καριέρας του. Ο Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα αποσύρθηκε από τα γήπεδα. Σας θυμίζουμε όλες τις στιγμές του «μάγου» των φίλων του Ολυμπιακού.
Στη συνάντηση που είχε με τους ιθύνοντες της Σάντος ο «Ζίο» τους ενημέρωσε πως θα τερματίσει την καριέρα του.....
Οι υπογραφές για το γεγονός αυτό ουσιαστικά θα πέσουν αύριο.
Μία μίνι ανασκόπηση στην πορεία του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ.
Ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, γνωστός ως Ζιοβάνι γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1972 στην Αμπαετούμπα της Βραζιλίας. Στα 16 του αρχίζει να ασχολείται πιο ενεργά με το ποδόσφαιρο και το 1989 σε ηλικία 17χρονών αγωνίζεται στην ομάδα  νέων της Τούνια Λούζο. Εκεί θα καθίσει για ένα χρόνο και η μετέπειτα πορεία του θα είναι στην ομάδα της Τάσα ντε Λουζ. Τα καλύτερα ήρθαν για τον ίδιο, μιας και τη σεζόν 1991-1992, ο Ζιοβάνι θα πετύχει 24 γκολ σε 47 συμμετοχές.
Τη σεζόν 1993-1994 ακολούθησε μια περιπλάνηση του παίκτη στις εξής ομάδες: Ρέμο, Παϊσάντου και  Σάο Καρλένσε. Σύνολο; 45 συμμετοχές και 19 γκολ. Το 1994 θα κάνει το μεγαλύτερο και καθοριστικότερο βήμα της έως τότε καριέρας του. Με συστάσεις του του ίδιου του Πελέ, που κάλυψε τα έξοδα της μεταγραφής του, λόγω της δεινής θέσης της ομάδας ο Βραζιλιάνος παίρνει μεταγραφή για την Σάντος. Χαρακτηριστικά, ο μύθος του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου σχολιάζει για τον Ζιοβάνι:
«Αυτός είναι ο διάδοχος μου».
Στην πρώτη του σεζόν σκοράρει ακατάπαυστα, σχεδόν στα μισά παιχνίδια εκ των οποίων αγωνίστηκε. Η δεύτερη σεζόν είναι ακόμα καλύτερη μιας και σημειώνει 25 γκολ σε 19 παιχνίδια και οδηγεί από το χέρι την Σάντος κοντά στον τίτλο τον οποίον εν τέλει δεν κατέκτησε στον τελικό με την Μποταφόγκο.
Welcome in Barcelona Gio
Ο Μπόμπι Ρόμπσον τσεκάρει παίκτες για την Μπαρτσελόνα. Άλλωστε ο ίδιος φέρνει μαζί του από την Αιντχόφεν τον Ρονάλντο και μαζί με τον Ζιοβάνι και τους Βίτορ Μπαΐα, Σέρχι, Ποπέσκου, Μπλαν, Κόουτο, Αμπελάρδο, Γκουαρντιόλα, Φίγκο, Λουΐς Ενρίκε, Ντε λα Πένια, Αμουνίκε, Στόϊτσκοφ και Κούμαν θα κάνουν μια καταπληκτική χρονιά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το «τρεμπλ». Ο Μάγος είχε 30 συμμετοχές στην πρώτη του χρονιά και  7 γκολ κάνοντας τους οπαδούς των «Μπλαουγκράνα» να τον βάλουν αμέσως στη καρδιά τους.
Η κόντρα με τον Φαν Χάαλ και το τέλος
Το καλοκαίρι του 1997 ο Λουΐς Φαν Χάαλ αναλαμβάνει τα ηνία της Μπαρτσελόνα με τον Ολλανδό να μην έχει σε ίδιαίτερη εκτίμηση τον Βραζιλιάνο. Όμως, ο Λατίνος άσος με τη συνδρομή των Ριβάλντο και Σόνι Άντερσον κάνουν «παπάδες» σε κάθε αγώνα της Μπαρτσελόνα, με τους «Μπλαουγκράνα» να κάνουν το νταμπλ τη σεζόν 1997-1998. Την επομένη χρονιά και συγκεκριμένα αυτή του «1998-99» χρονιά στην οποία ο Ολυμπιακός έκανε την καλύτερη παρουσία του στην Ευρώπη (έφτασε μέχρι τους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ), ο Φαν Χάαλ αποφάσισε να φέρει στη Βαρκελώνη τον συμπατριώτη του και γνώριμο του από τον Άγιαξ, Πάτρικ Κλάϊφερτ.
Ο Ζιοβάνι με 11 συμμετοχές μόλις και 2 γκολ όπως είναι λογικό κατάλαβε ότι κάτι περίεργο παίζει. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν σε ερώτηση που δέχθηκε ο Φαν Χααλ για τον Ζίο και τον λόγο που δεν παίζει, απάντησε «Ο Τζιοβάνι δεν έχει θέση στην ομάδα. Πείτε μου σε ποιά θέση παίζει κι εγώ θα τον βάλω». Αυτή ήταν η αρχή του τέλους. Ο Ολλανδός αδειάζει τον Βραζιλιάνο και το κεφάλαιο Ζιοβάνι κλείνει για την Μπαρτσελόνα.
Στον Πειραιά χορεύουν «Σάμπα»

Καλοκαίρι του 1999. Ο Ολυμπιακός κάνει... το μεγάλο κόλπο και συμφωνεί με τον Ζιοβάνι και τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο πρόεδρος της ομάδας, Σωκράτης Κόκκαλης παίρνει επ ώμου  το θέμα και ενισχύει την ομάδα με δύο παίκτες από το πολύ πάνω ράφι. Ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέϊρα υπογράφει τριετές συμβόλαιο με την ομάδα του Πειραιά και στο Λιμάνι επικρατεί «πάταγος». Ο 27χρονος τότε άσος πάταγε το πόδι του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με τον κόσμο να παραληρεί. Η υποδοχή θύμισε ολίγον τι από Λάγιος Ντέταρι, με τον ίδιο να υπόσχεται τόσο γκολ όσο και τίτλους. Άλλωστε ο κόσμος ήξερε ποιος ήταν. Δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Ούτε χρειαζόταν διαπιστευτήρια.
Απολαυστικός
Ο Βραζιλιάνος στο «ντεμπούτο» του με τον Ολυμπιακό, έβαλε 2 γκολ στο παιχνίδι με τη Νάουσα για το Κύπελλο Ελλάδας( 5-0). Το προσωνύμιο «Μάγος»... το κόλλησε από το παιχνίδι με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ζιοβάνι στις 15 Σεπτεμβρίου του 1999 κάνει πράγματα και θαύματα στο ματς με την Ρεάλ Μαδρίτης για τη πρεμιέρα των ομίλων του «Τσάμπιονς Λιγκ» (3-3). Σημειώνει δύο γκολ και ανακηρύσσεται ως ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα. Ο Βραζιλιάνος... ξεπούλησε. Η φανέλα του σημείωσε «Sold Out» στις μπουτίκ των Πειραιωτών σε όλη την Ελλάδα και η Ζιοβανομανία αλλά και η κίνηση με τα χέρια που έκανε όταν πανηγύριζε, έκαναν τον κόσμο να «παραμιλάει».
Ο Σέμος και η Αγία Γραφή
Στους 21 αγώνες που είχε δώσει ο Ολυμπιακός σε όλες τις διοργανώσεις, είχε πετύχει 12 γκολ Το ματς με τον Ηρακλή στο «Καυταντζόγελιο» έπαιξε άσχημη μοίρα στον «Μάγο». Έπειτα από ένα σκληρό μαρκάρισμα του Λάζαρου Σέμου, ο Ζιοβάνι... λύγισε. Θα λύγιζε και ο καλύτερος στο κόσμο. Η εκτίμηση του ιατρικού τιμ είναι ρήξη χιαστών, ήτοι πέντε μήνες εκτός δράσης ! Σοκ ! Ο Σέμος έπειτα από αυτό το γεγονός επισκέφτηκε τον Ζίο στο νοσοκομείο μετανιωμένος δίνοντας δώρο  στον παίκτη την Αγία Γραφή. Ο Ζιοβάνι τον «συγχωρεί» και τονίζει ότι δεν του κρατάει κακία.
Δεν ήταν όπως παλιά
Στις  28 Μαίου του2000 τα πάντα ξεχάστηκαν . Στην τελευταία αγωνιστική με την Παναχαϊκή στο ΟΑΚΑ, μετά από πέντε μήνες απουσίας ο Βραζιλιάνος επαναγωνίστηκε χειροκροτήθηκε και πέτυχε και το πρώτο γκολ του ματς. Ωστόσο η αίσθηση ότι ίσως ο τραυματισμός του τον έκανε να μην μπορεί να συνεχίσει στο ίδιο υψηλό τέμπο, έδινε και έπαιρνε.
«Ζιοβάνι για πάντα στο Λιμάνι»
Στις 30 Ιουνίου του 2002, το συμβόλαιο του Ζιοβάνι με τον Ολυμπιακό ολοκληρωνόταν και ο ίδιος δεν έχανε ευκαιρία να τονίζει οτι επιθυμούσε την παραμονή του στην ομάδα. Το είχε δείξει και έμπρακτα αφού έριξε «πόρτα» στην πρώην ομάδα του τη Σάντος. Ο Ολυμπιακός είχε ήδη ανανεώσει τα συμβόλαια των Τζόρτζεβιτς, Πατσατζόγλου, Κωστούλα, Ελευθερόπουλου και Νινιάδη, αλλά για τον «Μάγο» τα πάντα ήταν ανοικτά. Ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2001-2002 στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ και παραλίγο να κάνει το νταμπλ, με τον Ζιοβάνι... να παλεύει μόνος του στον τελικό, αλλά η αποβολή του και η εμφανής δυσαρέσκεια του Λεμονή, έκαναν τον κόσμο να σκεφτεί πως μπορεί να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Ο Ολυμπιακός διοργανώνει φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ δίνοντας φιλικό με την Πάρμα. Στο πρόγραμμα του αγώνα, είχε ανακοινωθεί οτι θα τιμηθεί ο Ζιοβάνι για την προσφορά του στην ομάδα. Ίσως τα πάντα να είχαν τελειώσει. Όλοι το πίστεψαν και το συζητούσαν. Την ώρα που ο Σωκράτης Κόκκαλης έδινε την τιμητική πλακέτα στον Βραζιλιάνο ο κόσμος λύγισε: «Ζιοβάνι Ζιοβάνι για πάντα στο Λιμάνι»
Στις 20 Μαΐου του 2002, ο Σωκράτης Κόκκαλης φωνάζει τον Λατίνο στα γραφεία του Ολυμπιακού στην πλατεία Αλεξάνδρας και του προτείνει εκ νέου τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο καιρός πέρασε, ο Ζιο έμεινε ωστόσο ο Λεμονής απολύθηκε και πλέον τα πράγματα για τον Βραζιλιάνο άλλαξαν. «Εγώ θα πάρω το έβδομο. Θα το πάρω μόνος μου», είπε για το πρωτάθλημα. Στο γνωστό ντέρμπι της Ριζούπολης κόντρα στον «αιώνιο» άνοιξε το σκορ μόλις στο 3ο λεπτό. Επικράτησε αποθέωση και για μία ακόμη φορά το «Ζιοβάνι για πάντα στο Λιμάνι», ακουγόταν έντονα.
Επόμενη έκρηξη μαγείας το 3-0 με τη Γαλατάσαράϊ στην Ριζούπολη, με τον «Μάγο» να σημειώνει ίσως το καλύτερο σε τεχνική γκολ του στον Ολυμπιακό.
Η επόμενη χρονιά ήταν «εφιάλτης». Όταν έμαθε ότι νέος προπονητής της ομάδας θα είναι τελικά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, δεν πήρε με πολύ καλοί μάτι την είδηση. Ο Μπάγεβιτς δεν είχε πρόβλημα με τον Ζιοβάνι, ωστόσο ο χαρακτήρας του Σέρβου με τις «βεντέτες» ήταν γνωστός και μη εξαιρετέος για τους παίκτες. Ο «Μάγος» πότε έπαιζε και πότε όχι λόγω των γεγονότων με τον Σέρβο.
Η σεζόν κυλάει και ολοκληρώνεται. Στις 26 Μαΐου του 2005 τα πάντα τέλειωσαν. παραχώρησε την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου του.
Είμαι στενοχωρημένος που φεύγω αλλά έτσι πρέπει να γίνει. Λυπάμαι πολύ. Φεύγω με χαρά γιατί πέρασα τα έξι καλύτερα χρόνια της ζωής μου στον Ολυμπιακό. Και ως παίκτης και ως άνθρωπος. Είμαι χαρούμενος γιατί γνώρισα ανθρώπους όπως ο Κόκκαλης και ο Λούβαρης. Ευχαριστώ για όσα έχουν κάνει για μένα. Είμαι χαρούμενος και για τους οπαδούς που με αγάπησαν. Την τελευταία μου χρονιά έκανα και νταμπλ. Είμαι λυπημένος πάντως που αφήνω μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό πίσω μου. Αν άφησα κάποιους χαρούμενους, σε αυτό με βοήθησαν και οι συμπαίκτες μου όλα αυτά τα χρόνια. Η ζωή συνεχίζεται και ευχαριστώ και τους οπαδούς των άλλων ομάδων που με αγάπησαν. Η απόφαση πάρθηκε για δικούς μου λόγους. Έχω μάθει Ελληνικά αλλά ντρέπομαι να μιλήσω. Δεν ξεχωρίζω καμία χρονιά, όλα ήταν υπέροχα. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και αξίζει να φέρει μεγάλους παίκτες. Εγώ θα μπορούσα να πω πολλά αλλά κρατώ μόνο τα ευχάριστα. Θα διαφημίζω την Ελλάδα όπου και αν πάω. Έχω πολλούς λόγους να το κάνω αυτό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανέναν», είπε
Ο Ζιοβάνι επέστρεψε στην πατρίδα του το καλοκαίρι του 2005 και η παλιά του αγάπη, η Σάντος, ήταν από τις πρώτες που τον πλησίασαν. Ο ίδιος  ήταν πλέον 34 ετών και ο πρόεδρος της ομάδας, αλλά και ο προπονητής είχαν αμφιβολίες, καθώς η ομάδα βρισκόταν σε φάση ανανέωσης. Ωστόσο ο Λατίνος υπέγραψε με την Σάντος για έναν χρόνο.
Τον Αύγουστο του 2006, ο Ζιοβάνι θα δεχτεί ένα τηλεφώνημα από τον Γιώργο Γλού, με τον οποίο είχε πολύ καλές σχέσεις. Ο Γλού του είπε οτι τηλεφωνούσε εκ μέρους ενός Κύπριου επιχειρηματία. Του Φοίβου Μορίδη με πρόταση 400.000 ευρώ για ετήσιο συμβόλαιο, γεγονός που απέσπασε τη καταφατική απάντηση του Βραζιλιάνου Ο Ζιοβάνι είχε 8 συμμετοχές και 3 γκολ στη Β' Εθνική, με την ομάδα του Πειραιά.
Ο Ζιοβάνι αναχώρησε για τη Βραζιλία στις αρχές Μαρτίου του 2007 και τον Απρίλιο του 2007 υπέγραψε με τη Σπορτ Ρεσίφε. Αγωνίστηκε εκεί ως το Δεκέμβρη του 2007 και πλέον ο τελευταίος του σταθμός είναι η Σάντος με την οποία και αποχαιρετάει μεθαύριο τη καριέρα του στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Ο «Μάγος» στην τετραετία 1995-1999 αγωνίστηκε 20 φορές με την Εθνική Βραζιλίας και πέτυχε 6 γκολ, ενώ έπαιξε και στο Μουντιάλ του 1998 που έλαβε χώρα στην Γαλλία. Στην Ελλάδα κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 21 γκολ τη σεζόν 2003-2004. 
gazzetta

Δεν υπάρχουν σχόλια: