ΣΙΝΕ

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Παραγουάη-Ισπανία 0-1


Με σωτήρα τον «άγιο» Ίκερ Κασίγιας, που απέκρουσε το πέναλτι του Καρντόσο στο 59’, και λυτρωτή τον συνήθη ύποπτο Νταβίντ Βίγια στο 82ο λεπτό, η Ισπανία κατάφερε μετά κόπων και βασάνων να προσπεράσει το εμπόδιο της Παραγουάης, η οποία αποχαιρέτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με ψηλά το κεφάλι.

Χαμένο πέναλτι είχε στο 61’ και ο Τσάμπι Αλόνσο για τους «φούριας ρόχας», οι οποίοι την προσεχή Τετάρτη θα αναμετρηθούν στα ημιτελικά του Μουντιάλ με τη Γερμανία, δύο χρόνια μετά τον θρίαμβο τους επί των... «πάντσερ» στον τελικό του Euro. Στον αντίποδα, οι Παραγουανοί θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής έχοντας κάνει την υπέρβαση, όμως ταυτόχρονα είναι απογοητευμένοι για την «χρυσή» ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε στην επανάληψη με το πέναλτι του Καρντόσο να πανηγυρίσουν μια ιστορική πρόκριση.

Το πρώτο μέρος κύλησε χωρίς καμία αξιόλογη ευκαιρία μπροστά από τις δύο εστίες, αφού οι Παραγουανοί με άψογο στήσιμο στον αγωνιστικό χώρο κατάφεραν να βγάλουν εκτός ρυθμού τους αστέρες της Ισπανίας, ψάχνοντας ένα τέρμα στην κόντρα με τον δραστήριο Βαλντέζ. Ένα δυνατό σουτ του Τσάβι, που έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Βιγιάρ, στο 29ο λεπτό ήταν ότι καλύτερο είχαν να επιδείξουν οι «φούριας ρόχας», οι οποίοι δεν έβρισκαν τους διαδρόμους στα αντίπαλα καρέ.

Στον αντίποδα, η ομάδα του Μαρτίνο με διαρκές τρέξιμο και ασφυκτικό πρέσινγκ προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους Ισπανούς κυρίως με τις αντεπιθέσεις ενώ να σημειωθεί ότι ο επόπτης σωστά ακύρωσε το τέρμα του Βαλντέζ στο 41ο λεπτό, καθώς ο Καρντόσο που είχε συμμετοχή στην φάση, βρισκόταν σε θέση οφ-σάιντ στη σέντρα του Σαντάνα.

Στην επανάληψη το ματς συνεχίστηκε στο ίδιο τέμπο μέχρι να φτάσουμε στο 58ο λεπτό, όπου ήρθαν τα πάνω κάτω. Αρχικά η Παραγουάη κέρδισε πέναλτι σε τράβηγμα του Πικέ στον Καρντόσο, όμως ο ίδιος παίκτης απέτυχε να νικήσει από την άσπρη βούλα τον Κασίγιας, που απέκρουσε σωτήρια στην γωνία του. Μόλις ένα λεπτό αργότερα, όμως, ήρθε η σειρά της Ισπανίας να κερδίσει πέναλτι όταν ο Βίγια ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Αλκαράς!

Την μπάλα στα 11 βήματα έστησε ο Τσάμπι Αλόνσο, ο οποίος δεν λάθεψε. Η κίνηση όμως του Βίγια να βρεθεί στην περιοχή πριν την εκτέλεση οδήγησε το διαιτητή να διατάξει επανάληψη. Τη δεύτερη φορά ο Αλόνσο σημάδεψε την αριστερή γωνία, αλλά αυτή τη φορά ο Βιγιάρ έπεσε σωστά και έσωσε την ομάδα του, προς πλήρη ανακούφιση του Καρντόσο που ήταν έτοιμος να βάλει τα κλάματα.

Μετά από το «τρελό» δίλεπτο, ο αγώνας άνοιξε, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στους πρωταθλητές Ευρώπης να βρουν τους χώρους για το τέρμα της πρόκρισης. Αυτό επιτεύχθηκε στο 82ο λεπτό με τον συνήθη ύποπτο Νταβίντ Βίγια να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα μετά από φάση διαρκείας στα καρέ των Λατίνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το γκολ αυτό ο νέος άσος της Μπαρτσελόνα έφτασε τα 43 με τη φανέλα των "φούριας ρόχας", απέχοντας πλέον ένα ακόμα από τον Ραούλ που είναι στην κορυφή, ενώ έγινε ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης μέχρι στιγμής με πέντε τέρματα. Στα υπόλοιπα λεπτά, η Παραγουάη έκανε την ύστατη προσπάθεια για την ισοφάριση, όμως και πάλι ο «άγιος» Ίκερ ήταν εκεί και έσωσε την Ισπανία με διπλή απόκρουση στο 89’ στα σουτ των Μπάριος και Σάντα Κρουζ.


Λεπτό προς λεπτό
1' Σέντρα στο ματς.

9' Σέντρα του Μορέλ από τα δεξιά, ο Ριβέρος δεν έπιασε καλά την κεφαλιά και η μπάλα έφυγε πολύ πάνω από τα δοκάρια του Κασίγιας.

15' Πολύ καλά στημένοι οι Παραγουανοί μέχρι στιγμής, δεν έχουν αφήσει την Ισπανία να απειλήσει την εστία του Βιγιάρ.

25' Εκτός ρυθμού οι Ισπανοί, δεν έχουν δημιουργήσει ούτε υποψία ευκαιρίας. Στον αντίποδα, η Παραγουάη αμύνεται ιδανικά και ψάχνει ένα τέρμα στις αντεπιθέσεις.

29' Πρώτη καλή στιγμή για την Ισπανία με το δυνατό σουτ του Τσάβι έξω από την περιοχή να φεύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Βιγιάρ.

40' Κακό ποιοτικά πρώτο μέρος, με ελάχιστες ευκαιρίες μπροστά από τις δύο εστίες.

41' Η Παραγουάη πετυχαίνει γκολ με τον Βαλντέζ, όμως ακυρώνεται σωστά ως οφ-σάιντ.

45+1' Ευκαιρία για την Παραγουάη με τον Βαλντέζ στην κόντρα να ελίσσεται έξω από την περιοχή και να επιχειρεί το σουτ, που έφυγε άουτ.

45+2' Λήξη ενός πολύ φτωχού πρώτου μέρους.

46' Σέντρα στην επανάληψη.

56’ Αλλαγή για την Ισπανία. Ως είθισται ο απογοητευτικός Τόρες εκτός αγώνα αντί του Φάμπρεγκας.

58’ Πέναλτι για την Παραγουάη! Ο Πικέ κρατάει παρατεταμένα τον Καρντόσο από το χέρι μέσα στην περιοχή και ο διαιτητής δείχνει την άσπρη βούλα.

59’ Ο Κασίγιας είπε όχι στην εκτέλεση πέναλτι του Καρντόσο, αποκρούοντας στην αριστερή του γωνία. Έμεινε όρθια η Ισπανία.

59’ Κίτρινη κάρτα στον Κάσερες.

60’ Φοβερή εξέλιξη στο ματς. Δεν πρόλαβε να περάσει ένα λεπτό και αυτή τη φορά κερδίζουν οι Ισπανοί πέναλτι σε σπρώξιμο του Βίγια μέσα στην περιοχή από τον Αλκαράς!

61’ Ο Τσάμπι Αλόνσο ευστοχεί στο πέναλτι αλλά ο διαιτητής δίνει επανάληψη καθώς είχε μπει ο Βίγια μέσα στην περιοχή. Στη δεύτερη εκτέλεση όμως, ο Βιγιάρ πέφτει σωστά στην αριστερή γωνία του και αποκρούει εντυπωσιακά το πέναλτι. Στη συνέχεια το σουτ του Ράμος από κοντά έδιωξαν σωτήρια οι αμυντικοί της Παραγουάης.

63' Κίτρινη κάρτα στον Μπούσκετς.

64' Αλλαγή για την Παραγουάη. Ο Βέρα παίρνει τη θέση του Μπαρέτο.

70' Μετά το "τρελό" δίλεπτο με τα δύο εκατέρωθεν πέναλτι, οι δύο ομάδες δεν μπορούν να απειλήσουν ουσιαστικά.

71' Κίτρινη κάρτα στον Μορέλ.

73' Αλλαγή για την Παραγουάη. Ο Ρόκε Σάντα Κρους παίρνει τη θέση του Νέλσον Βαλντές.

75' Δυνατό διαγώνιο σουτ του Τσάβι στο ύψος της μεγάλης περιοχής, η μπάλα φεύγει ελάχιστα άουτ.

75' Αλλαγή για την Ισπανία. Εκτός αγώνα ο Τσάμπι Αλόνσο, στη θέση του ο Πέδρο.

82' ΓΚΟΟΟΛΛΛ!!! 1-0 η Ισπανία με σκόρερ τον Βίγια! Ο Ινιέστα μετά από ατομική προσπάθεια πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Πέδρο, αυτός από ευνοϊκή θέση μέσα στην περιοχή έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι του Βίγιαρ, όμως στην επαναφορά, ο Βίγια με φαλτσαριστό πλασέ την έστειλε στα δίχτυα αφού πρώτα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι.

89' Ο Ίκερ Κασίγιας σώζει ξανά την Ισπανία με διπλή φανταστική απόκρουση! Πρώτα απέκρουσε το πλασέ του Μπάριος και στη συνέχεια το σουτ του Σάντα Κρους μέσα από την περιοχή!

94' Λήξη του ματς. Οι Ισπανοί είναι στα ημιτελικά και θα τεθούν αντιμέτωποι με την Γερμανία, όπως πριν από δύο χρόνια στον τελικό του Euro.

Συνθέσεις:

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ (Χεράρδο Μαρτίνο): Βιγιάρ, Βερόν, Μορέλ, Ε. Μπαρέτο (64' Βέρα), Καρντόζο, Σαντάνα, Ντα Σίλβα, Β. Κάσερες (84' Λούκας), Ριβέρος, Βαλντέζ (72' Σάντα Κρουζ), Αλκαράζ

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Πικέ, Πουγιόλ (84' Μαρτσένα), Ινιέστα, Βίγια, Τσάβι, Τόρες (56' Φάμπρεγας), Καπντεβίλα, Τσάμπι Αλόνσο (75' Πέδρο), Ράμος, Μπούσκετς

Δεν υπάρχουν σχόλια: