ΣΙΝΕ

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ -- ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ!!

Ξεκινούν σήμερα οι εκπτώσεις με ποσοστά που θα αγγίξουν έως και το 80%.Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε όλοι μας περιμένουμε με αγωνία αυτές τις εκπτώσεις για να κάνουμε τις αγορές μας σε προσιτές τιμές και να επωφεληθούμε από ευκαιρίες!
Η οργάνωση ΝΕΟΙ υπενθυμίζει στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους καταναλωτές τι πρέπει να προσέχουν όταν κάνουν τις αγορές τους:

1. Καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι για το που κυμαίνονται οι τιμές στα προϊόντα και αγαθά που θα αγοράσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να κρίνουμε εάν το ποσοστό της έκπτωσης είναι αυτό που αναγράφεται
2. Οι έμποροι υποχρεούνται να αναγράφουν την τιμή στην ετικέτα προ έκπτωσης και την τελική αξία
3. Δε χρησιμοποιούμε αλόγιστα την πιστωτική μας κάρτα, αγοράζουμε με σύνεση και δεν ξεχνάμε ότι ένα προϊόν μπορεί να έχει καλή έκπτωση όμως μαζί με το επιτόκιο της κάρτας μας να μας βγαίνει πολύ ακριβότερο.
4. Ελέγχουμε ότι αυτό που διαφημίζεται είναι το πραγματικό ποσοστό έκπτωσης πριν βρεθούμε στο ταμείο έκπληκτοι με την χρέωση
5. Ζητάμε και κρατάμε πάντα την απόδειξη των αγορών μας
6. Οι εκπτώσεις σε εποχιακά είδη μπορεί να είναι πολύ προσιτές σε αντίθεση με κάποια ηλεκτρικά είδη, όπως ψυγείο, πλυντήριο, κουζίνα κ.α. που η έκπτωση είναι μικρότερη
7. Προσέχουμε εάν ένα προϊόν είναι σε προσφορά αφού πρέπει να υπάρχει η ειδική σήμανση και ενημέρωση ότι δεν υπόκειται σε αλλαγή
8. Σημαντικό είναι επίσης να βλέπουμε την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε και να γνωρίσουμε ότι εάν έχει ελάττωμα μπορούμε να ζητήσουμε να μας το αντικαταστήσουν (αυτό δεν ισχύει σε είδη ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΗΜΑΝΣΗ)
9. Ξέρουμε τη διαφορά μεταξύ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ και ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ
10. Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το Ν. 802/1978 αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, ύστερα από καταγγελία στις αρμόδιες αρχές, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων, με απόφαση του Νομάρχη της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπου τελείται η παράβαση, πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
Η ΜΚΟ ΝΕΟΙ προτείνει πριν τις εκπτώσεις να επισκεφθούμε την αγορά για να δούμε τις τιμές, πριν την έκπτωση και να επισημάνουμε τα είδη, που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε. Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται σε εμάς η δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, πριν και μετά την έκπτωση και παράλληλα βεβαιωνόμαστε ότι το ποσό που αναγράφεται, ως τιμή, πριν την έκπτωση, είναι πραγματικό.

Επίσης, πριν ξεκινήσουμε για ψώνια καλό θα είναι να προγραμματίσουμε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να αποφύγουμε τον υπερκαταναλωτισμό. Όσο φθηνό και αν είναι κάτι, όταν δεν το χρειαζόμαστε, είναι περιττό. Επομένως, δεν έχουμε κανένα όφελος εάν το αγοράσουμε.
Oργάνωση ΝΕΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: