ΣΙΝΕ

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Συνεχίζεται η απεργία

Συνεχίζεται η απεργία των Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης και Βυτιοφόρων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, δηλώνοντας ότι οι Ιδιοκτήτες είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα περιουσιακά τους, όπως ανέφερε, δικαιώματα. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους κοινωνικούς φορείς που συμπαραστέκονται στην απεργία τους.
Η εξέλιξη αυτή παρατείνει την αγωνία του κοινού, που δεν ξέρει ακόμη αν θα πρέπει να αναχωρήσει για τις Αυγουστιάτικες διακοπές, αλλά και των επαγγελματιών, οι οποίοι κυρίως στη νησιωτική χώρα και τα παραθεριστικά κέντρα, βρίσκονται σε απόγνωση.
Εξάλλου, εκτός από το «στέγνωμα» στα πρατήρια καυσίμων, καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις, ειδικότερα σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.
Σε αυτό το κλίμα οι πρώτοι αδειούχοι του Αυγούστου ετοιμάζονται να ταξιδέψουν από σήμερα στα νησιά για τις διακοπές τους. 34 δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά και 18 από τη Ραφήνα, 25 φεύγουν για Αργοσαρωνικό και 10 από το Λαύριο. «Η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά είναι αυξημένη αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πλωτάρχης του Πρώτου Λιμενικού, Γιώργος Παπαδόπουλος.
Οι ροδακινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, που βλέπουν τις τελευταίες τρεις μέρες τη σοδειά τους να σαπίζει, αφού τα εργοστάσια χυμοποίησης και κομποστοποίησης δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης καυσίμων, βρίσκονται σε απόγνωση.
Στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε πολλά νησιά διαπιστώθηκαν εκατοντάδες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στον αέρα βρίσκεται και η κίνηση στα κάμπινγκ, καθώς ουδείς γνωρίζει αν θα καταφέρει, ή όχι, να ταξιδέψει.
Οι εκπρόσωποι των απεργών είχαν χθες μαραθώνια συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, ενώ αποστέλλονται τα φύλλα πορείας για την πολιτική επιστράτευση των μεταφορέων και την επίταξη των οχημάτων τους.
Ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, υπέγραψε απόφαση, με την οποία η κίνηση των βυτιοφόρων στις εθνικές οδούς θα γίνεται ελεύθερα μόνο για αυτό το σαββατοκύριακο, προκειμένου να μπορέσουν να προμηθευτούν καύσιμα τα πρατήρια και στην περιφέρεια.
«Είναι η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης. Υπάρχουν θέματα τα οποία έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε, αλλά το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή της κυβέρνησης», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Χάρης Τσιόκας.
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια άλλη αξία των αδειών, δεχόμαστε να δώσουμε φοροαπαλλαγές, να εντάξουμε τον κλάδο στον αναπτυξιακό νόμο και να βοηθήσουμε στην ανανέωση του στόλου και στο να έχουν οι μεταφορείς καλύτερο μερίδιο στην αγορά», τόνισε. Για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους αποστέλλονται τα φύλλα πορείας για την πολιτική επιστράτευση των μεταφορέων και την επίταξη των οχημάτων τους, ο κ. Τσιόκας είπε ότι χρειάζεται χρόνος για μια τέτοια διαδικασία.
«Το θέμα της απελευθέρωσης των μεταφορών είναι πάρα πολύ λεπτό, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», τόνισε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Μεταφορών Υγρών Καυσίμων Δημόσιας Χρήσης, Γιώργος Τσάμος, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το τί θα γίνει με την απεργία. «Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά, αυτό θα αποφασιστεί το μεσημέρι», είπε.  
Άρχισε σταδιακά ο εφοδιασμός των πρατηρίων που έχουν ξεμείνει από καύσιμα από Ιδιωτικής Χρήσεως Βυτιοφόρα. «Σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα. Από το μεσημέρι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Βλέπω εκτόνωση της κατάστασης και στην Περιφέρεια», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Δημήτρης Μακρυβέλιος.
Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα παραμένουν βενζινοπώλες και οδηγοί στη Θεσσαλονίκη, όπου κάποια πρατήρια καυσίμων πρόλαβαν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, από οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
Σήμερα, η φόρτωση βυτιοφόρων ιδιωτικής χρήσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη γινόταν κανονικά μέχρι τις 10.45 το πρωί, οπότε και διακόπηκε, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της γενικής συνέλευσης. Έκπληξη προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι μειωμένη ήταν η προσέλευση βυτιοφόρων ιδιωτικής χρήσης για όσο διάστημα επιτρεπόταν η ελεύθερη διέλευση, με εξαίρεση αυτά με προορισμό το αεροδρόμιο «Μακεδονία», τα οποία ούτως ή άλλως οι απεργοί αφήνουν να φορτώνουν κανονικά.
Πάντως, αν και αρκετά πρατήρια καυσίμων, τουλάχιστον στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έχουν κατεβάσει τις ταμπέλες «βενζίνη τέλος», οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από τις προηγούμενες ημέρες και ότι στις δεξαμενές έχει μείνει μόνο πετρέλαιο.
Πλαίσιο αρχών για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων ζήτησε ο πρωθυπουργός  μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν είναι θέμα Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: