ΣΙΝΕ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Από την κόλαση στον παράδεισο!!!


Η Ουρουγουάη στους 4 μετά από 40 χρόνια-κύματα

Μετά από 40 χρόνια η Ουρουγουάη προκρίθηκε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς στον προημιτελικό στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ νίκησε 4-2 στα πέναλτι την Γκάνα με τον 
Αμπρέου να πετυχαίνει το νικητήριο. Η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξε 1-1, με την Γκάνα να προηγείται στο 45' με τον Μουντάρι και την Ουρουγουάη να ισοφαρίζει στο 55' με τον Φορλάν. Ακριβώς στην εκπνοή (120') η αφρικανική ομάδα έχασε πέναλτι με τον Γκιάν. Η «σελέστε» θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία την ερχόμενη Τρίτη (6/7).
Η Ουρουγουάη εμφανίστηκε πιο σίγουρη στις κινήσεις της και το πρώτο μισάωρο είχε την υπεροχή και τις ευκαιρίες, όπως το σουτ του Φορλάν στο 24' που έφυγε άουτ και το σουτ του Σουάρες στο 26' που απέκρουσε με δυσκολία ο Κίνγκσον. Ομως, μετά το 30' η Γκάνα ισορρόπησε το ματς, βγήκε μπροστά και απείλησε δύο φορές μέσα σε δύο λεπτά, στο 30' με κεφαλιά του Βορσά και στο 31' με πλασέ του Γκιάν πάνω στην κίνηση, που έφυγαν δίπλα από το δοκάρι. Η Γκάνα έδειχνε πλέον πιο ομάδα μέσα στο γήπεδο κι αφού το «ψαλίδι» του Μπόατενγκ στο 44' έφυγε άουτ, ήρθε στο τελευταίο λεπτό ο Μουντάρι με μακρινό σουτ να ανοίξει το σκορ.

Με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου έλαμψε το «αστέρι» του Ντιέγκο Φορλάν, ο οποίος στο 55' έφερε πάλι το ματς στα ίσα με μια εκπληκτική εκτέλεση φάουλ. Στη συνέχεια η Ουρουγουάη άρχισε να χάνει τη μια ευκαιρία μετά την άλλη. Στο 63' ο Σουάρες σε κενή εστία απέτυχε να σκοράρει, στο 70' ο άσος του Αγιαξ σούταρε από κοντά πάνω στον Κίνγκσον, στο 74' το απευθείας φάουλ του Φορλάν πέρασε δίπλα από το δοκάρι, στο 78' ο Κίνγκσον απέκρουσε την εκπληκτική κεφαλιά του Σουάρες και σε αντεπίθεση στο 81' ο Πέρες αντί να δώσει την μπάλα στους αμαρκάριστους, προτίμησε να σουτάρει από μακριά ψηλά άουτ. Μοιραία το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.


Στο α' μέρος η Ουρουγουάη διατήρησε πάλι την υπεροχή, χωρίς όμως να δημιουργήσει απειλητικές καταστάσεις για την Γκάνα, που στο β' μέρος έδειξε να έχει περισσότερες δυνάμεις. Και ακριβώς στην εκπνοή έγινε η φάση του αγώνα. Ο Σουάρες πάνω στη γραμμή έδιωξε με τα χέρια την κεφαλιά του Αντίγια, μοιραία αποβλήθηκε και δόθηκε πέναλτι. Ανέλαβε να το εκτελέσει ο Γκιάν και σούταρε στο δοκάρι και άουτ, στερώντας μια ιστορική στιγμή για τη χώρα του και το αφρικανικό ποδόσφαιρο, αφού καμία ομάδα από τη "Μαύρη Ηπειρο" δεν έχει καταφέρει να προκριθεί στους "4".


Στα πέναλτι η Ουρουγουάη έδειξε πιο ψύχραιμη, ο Μουσλέρα απέκρουσε δύο, ο Αμπρέου ευστόχησε στο τελευταίο και έτσι προκρίθηκε στα ημιτελικά, για πρώτη φορά μετά το 1970.



Η σειρά των πέναλτι:


ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ ΓΚΑΝΑ

Φορλάν 1-0

1-1 Γκιάν

Βικτορίνο 2-1

2-2 Απια

Σκότι 3-2

Απόκρουση Τζον Μενσά

Μ. Περέιρα Αουτ

Απόκρουση Αντίγια

Αμπρέου 4-2


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ολεγάριο Μπενκερέσα (Πορτογαλία)


ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 120' Σουάρες


ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Φουτσίλε (χάνει τον ημιτελικό), Αρεβάλο, Πέρες - Πέιντσιλ, Σαρπέι, Τζον Μενσά


ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Λουγκάνο (38' Σκότι), Βικτορίνο, Φουτσίλε, Μ. Περέιρα, Πέρες, Αρεβάλο, Καβάνι (76' Αμπρέου), Α. Φερνάντες (46' Λοντέιρο), Σουάρες, Φορλάν.


ΓΚΑΝΑ (Μίλοβαν Ράγεβατς): Κίνγκσον, Πέιντσιλ, Τζον Μενσά, Βορσά, Σαρπέι, Ανάν, Κ.Π. Μποάτενγκ, Ινκουμ (74' Απια), Μουντάρι (88' Αντίγια), Ασαμόα, Γκιάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: