ΣΙΝΕ

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Η θρεπτική αξία του παγωτού

Ως γαλακτοκομικό προϊόν, διαθέτει αυτούσια όλα τα χαρακτηριστικά της σύστασης του γάλακτος - γεγονός πολύ σημαντικό για όλους, αλλά και κυρίως για τις πλέον «απαιτητικές» διατροφικά ομάδες, όπως για παράδειγμα τα παιδιά.
Διαθέτει επίσης πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες και...

αντιοξειδωτικές ουσίες, που το καθιστούν σχεδόν πολύτιμο. Ειδικά η ποσότητα του ασβεστίου που περιέχει δεν είναι διόλου αμελητέα - φτάνει τα 120 mg ανά 100 γραμμάρια παγωτού, όταν η αντίστοιχη ποσότητα στο πλήρες γάλα είναι 140 mg.

Eκτός αυτού, οι μύθοι που περιβάλλουν το παγωτό, όπως το ότι είναι ένα παχυντικό γλυκό, καταρρίπτονται από τους ειδικούς.

Ακόμη και τα άτομα που ακολουθούν μια ήπια δίαιτα, μπορούν να το γευτούν τρεις φορές την εβδομάδα. Αν σκεφθεί κάποιος ότι ένα παγωτό βανίλια έχει 179 θερμίδες, ένα κρουασάν 421 θερμίδες, τα γεμιστά μπισκότα 524 θερμίδες και το σοκολατούχο γάλα 529 θερμίδες σε ποσότητες των 100 γραμμάριων, καταλαβαίνει εύκολα ότι δεν είναι και το πιο παχυντικό τρόφιμο.

Στο ερώτημα αν οι διαβητικοί πρέπει να στερηθούν το παγωτό, η απάντηση είναι ότι ο γλυκαιμικός δείκτης του παγωτού είναι πολύ πιο χαμηλός απ' όσο αυτός σε τροφές όπως το άσπρο ψωμί, το ρύζι ή ακόμα και το... καρότο! Και ο δείκτης αυτός δείχνει πόσο αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση ενός τροφίμου.

Προσοχή, όμως. Όλα τα παραπάνω ανατρέπονται άμεσα, αν προσθέσουμε σιρόπι, μπισκότα ή ξηρούς καρπούς στο μπολάκι μας, αυξάνοντας έτσι τις θερμίδες και τον γλυκαιμικό δείκτη του παγωτού που τρώμε. Και αυτό θα ήταν πραγματικά κακό να το παραβλέψουμε.

Όμως, μια άδικη θεωρία είναι και αυτή που πρεσβεύει ότι το «παγωτό έχει πολλά συντηρητικά».Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το γάλα υφίσταται τη διαδικασία της παστερίωσης, η οποία καταστρέφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και κατόπιν φυλάσσεται σε συνθήκες κατάψυξης. Συνεπώς, η προσθήκη κάποιου συντηρητικού δεν θα είχε κανένα νόημα. Γι' αυτό και δεν πραγματοποιείται κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, κάποια χημικά πρόσθετα με την κωδική ονομασία "Ε" και έναν αριθμό, τα οποία συχνά αναγράφονται στα συστατικά του παγωτού και ενδεχομένως μας ανησυχούν και μας βάζουν σε υποψίες, αφορούν στην πραγματικότητα "αθώες" ουσίες. Τα πρόσθετα αυτά είναι κυρίως σταθεροποιητικές ουσίες και γαλακτοματοποιητές, που προστίθενται για να βελτιώσουν την υφή του προϊόντος και, βεβαίως, ελέγχονται αυστηρά από τους αρμόδιους φορείς.

Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας ότι το παγωτό είναι ένα ευπαθές τρόφιμο. Αν αφεθεί να λιώσει εντός ή εκτός ψυγείου και εν συνεχεία ψυχθεί εκ νέου, όχι μόνο επιφέρει αλλοιώσεις στη γεύση του, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν μικρόβια - και σε τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφεύγουμε τα παγωτά που εξ όψεως τουλάχιστον δείχνουν "ύποπτα".
http://24newslines.blogspot.com/2010/07/blog-post_7565.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: