ΣΙΝΕ

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Το μπάσκετ αλλάζει...

Έχει περάσει στα ψιλά, ίσως επειδή κάποιοι θεωρούν πως πρακτικά δεν θα αλλάξει τίποτα, ίσως πάλι επειδή δεν πρόκειται να αντιληφθούμε τη σημασία πριν η θεωρία γίνει πράξη.
Κι όμως, οι μικροαλλαγές στους κανονισμούς που θα ισχύουν σε όλες τις διοργανώσεις μπάσκετ από την 1η Οκτωβρίου έχουν σημαντικές-και μάλλον ευεργετικές-συνέπειες-για το άθλημα.
Πρώτη και καλύτερη, η «μεταφορά» της γραμμής του τριπόντου από τα 6,25μ. στα 6,75μ. Μην υποτιμήσει κανείς τη διαφορά των πενήντα πόντων. Όσοι παίζουν περιστασιακά μπάσκετ ίσως να μην...

αντιλαμβάνονταν καν τη διαφορά αν αύριο κιόλας τους έβαζαν-χωρίς προειδοποίηση-σε ένα γήπεδο με τη νέα γραμμογράφηση. Για ρωτήστε όμως όσους ασχολούνται καθημερινά με το άθλημα και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες... Αυτούς που καθημερινά στις προπονήσεις σουτάρουν δεκάδες ή εκατοντάδες τρίποντα και που από την αρχή του μπασκετικού τους βίου έχουν συμπληρώσει χιλιάδες σουτ και ώρες προπόνησης σε σουτ από αυτή την απόσταση, προκειμένου να αποκτήσουν μία «μηχανική» αίσθηση του τριπόντου... Ένας ικανός σουτέρ ελευθέρων βολών μπορεί να έχει αισθητά χαμηλότερα ποσοστά, αν χρειαστεί να μετακινηθεί έστω και λίγα εκατοστά από το σημείο που στέκεται για να εκτελέσει. Σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει όταν η διαφορά είναι στους 50 πόντους.

Για να μη δούμε λοιπόν (κάτι που αναπόφευκτα θα γίνει) αρκετά air-ball τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου «μέτρου», όσοι ζουν και... πεθαίνουν με το τρίποντο θα πρέπει να εξοικειωθούν ταχέως με τα νέα δεδομένα. Κι όσο παλαιότερος είναι κάποιος στο... κουρμπέτι, τόση περισσότερη προπόνηση θα χρειαστεί για να «αποβάλει» από τον οργανισμό του όσα γνώριζε μέχρι σήμερα και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Πέρα όμως από τις δυσκολίες, η αλλαγή αυτή θα φέρει και κέρδη στους γνήσιους σουτέρ, αφού πλέον η παρουσία τους γίνεται πιο αναγκαία καθώς θα υποχρεώνουν τους αντιπάλους να τους κυνηγούν ακόμη πιο μακριά από το καλάθι και θα δημιουργούνται μεγαλύτεροι χώροι για τους συμπαίκτες τους.

Αρκετά σημαντική αλλαγή είναι και αυτή που αφορά στη μετατροπή του σχήματος της ρακέτας από τραπεζοειδές σε ορθογώνιο. Η διαφορά δεν είναι αισθητική ή απλώς γεωμετρική, αλλά ουσιαστική, αφού τα-έστω και λίγα-εκατοστά κατά τα οποία «μεγαλώνει» η ρακέτα, αλλά και η μικρή μετακίνηση της ζώνης του τριπόντου (στα 6,75μ.) θα δημιουργήσουν περισσότερους χώρους και θα «αδυνατίσουν», τουλάχιστον θεωρητικά, την αποτελεσματικότητα της άμυνας ζώνης.

Επιπλέον, η καθιέρωση του ημικυκλίου της ρακέτας μέσα στο οποίο οποιαδήποτε επαφή δεν θα σφυρίζεται επιθετικό φάουλ (ακόμη και αν ο αμυνόμενος έχει «στηθεί»), στα πρότυπα του ΝΒΑ δηλαδή, θα κάνει πιο δυναμικό το παιχνίδι και θα δώσει ένα πλεονέκτημα στους επιτιθέμενους. Έτσι θα γίνει πιο εύκολη η ζωή ενός σέντερ σαν τον Σχορτσανίτη ή τον Πέκοβιτς, ενώ αρκετοί... ευερέθιστοι ψηλοί που προσπαθούν να εκμαιεύσουν το επιθετικό φάουλ θα μείνουν πρακτικά «άοπλοι».

Και τέλος, σημαντικές αλλαγές επιφέρει και η τροποποίηση της ρύθμισης των 24 δευτερολέπτων. Αν η αντίπαλη ομάδα δεν έχει συμπληρώσει τα πέντε ομαδικά φάουλ και η επαναφορά γίνεται από την επίθεση, τότε α) εφόσον ο χρόνος έχει σταματήσει σε 14 και άνω δευτερόλεπτα επίθεσης, κατά την επαναφορά το χρονόμετρο δεν επανέρχεται στα 24’’, αλλά συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, ή β) εφόσον ο χρόνος έχει σταματήσει σε 13 και κάτω δευτερόλεπτα επίθεσης, κατά την επαναφορά το χρονόμετρο ρυθμίζεται αυτομάτως στα 14 δευτερόλεπτα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ομάδα που-όπως λέμε-έχει να δώσει φάουλ στον αντίπαλο προτού να τον στείλει στις βολές, μπορεί να μειώσει το χρόνο της επίθεσης των αντιπάλων και επιβραβεύεται για μία καλή άμυνα, αν π.χ. τελικά γίνει ένα φάουλ στα 3 ή 4’’ πριν λήξει η επίθεση.

Συνοψίζοντας, οι τροποποιήσεις των κανονισμών μπορούμε να πούμε πως καθιστούν πιο δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα και πιο πολύτιμη τη δουλειά των καλών μακρινών σουτέρ, χωρίς να αυξάνει το μέγεθος του αγωνιστικού χώρου μεγαλώνει τους χώρους για να κινηθούν οι παίκτες, επιτρέπει το physical game μέσα στη ρακέτα και ταυτόχρονα περιορίζει το «θέατρο», ενώ κάνει πιο γρήγορο το ρυθμό, ελαττώνει το παιχνίδι με το ρολόι και πριμοδοτεί μία καλή άμυνα, έστω κι αν ατύχησε να καταλήξει σε φάουλ.

Όλα αυτά όμως είναι θεωρία. Από την 1η Οκτωβρίου θα δούμε τι αλλαγές θα φέρουν τα νέα «μέτρα» σε πρακτικό επίπεδο στο χώρο του μπάσκετ.
(sportfm)

Δεν υπάρχουν σχόλια: