ΣΙΝΕ

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Μέρα με τη μέρα καλύτερος ο Άρης...(video)

Θετικό πρόσημο για τον Άρη στο δυνατό φιλικό κρας τεστ με τη Σάλτσμπουργκ. Η ακτινογραφία της ομάδας του Κούπερ, τα συν και τα πλην στο παιχνίδι της και οι ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν.
Όταν ακόμη και μετά από μια ήττα μπορούν να προκύπτουν θετικά συμπεράσματα για μια ομάδα, τότε το πιθανότερο είναι πως αυτή βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας.
Η φιλική αναμέτρηση του Άρη κόντρα στη Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ άφησε θετικό απόηχο, παρά το τελικό 1-0 που διαμορφώθηκε με το (άκυρο) γκολ του Βάλνερ στο τελευταίο δεκάλεπτο.
Πίσω πάει καλά
Οι ποδοσφαιριστές του Κούπερ κλήθηκαν έπειτα από μόλις 8 μέρες προπονήσεων (οι οποίες σημειωτέον και πολύ εξαντλητικές) να κοντραριστούν με αντιπάλους οι οποίοι βρίσκονται σε πιο....
ΔEITE TO VIDEO προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας από εκείνους και με περισσότερα φιλικά παιχνίδια στα πόδια τους, τα οποία συνεπάγονται και αγωνιστικό ρυθμό (άλλωστε στις 13 Ιουλίου οι Αυστριακοί θα δώσουν τον πρώτο αγώνα τους για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ, τη στιγμή που ο Άρης αρχίζει τις υποχρεώσεις του 16 μέρες αργότερα).

Αυτό το μειονέκτημα οι "κίτρινοι" δεν επέτρεψαν να φανεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Άρης ήταν καλά τοποθετημένος ανασταλτικά, έκλεισε τους χώρους και εμφανίστηκε αρκετά συμπαγής στο δικό του μισό γήπεδο.

Οι παίκτες του και κυρίως οι ακραίοι δεν βρέθηκαν παρά ελάχιστες φορές σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός με αντιπάλους, που θα μπορούσαν να εκτεθούν λόγω της διαφοράς στη φυσική κατάσταση και αυτό ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει ο Κούπερ στις προπονήσεις, αλλά και των έμπειρων παικτών που διαθέτει στη γραμμή άμυνας (Ρονάλντο, Λαζαρίδης και Νέτο).

Ανασταλτικά λοιπόν ο Άρης τα πήγε πολύ καλά, δεν πιέστηκε, δεν δέχθηκε φάσεις και η Σάλτσμπουργκ τελείωσε ένα 90λεπτο χωρίς κλασική ευκαιρία (προσπάθησε να απειλήσει κυρίως με στημένες φάσεις).

Δυσλειτουργία στο κέντρο

Η γραμμή στην οποία εντοπίστηκαν τα περισσότερα προβλήματα στο παιχνίδι του Άρη ήταν η μεσαία. Για την ακρίβεια ο άξονας της μεσαίας γραμμής του. Αυτό έχει εξήγηση και σχετίζεται εν πολλοίς και με τα πρόσωπα.

Ο Αρόγιο, που χρησιμοποιήθηκε από τον Κούπερ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ματς, κυρίως ανασταλτικά, πιθανόν λόγω του άγχους, καθώς τελεί υπό δοκιμή, αλλά και από την – εμφανή – κούραση των προπονήσεων που έχει συμμετάσχει τις τελευταίες μέρες.

Η αδυναμία που εμφάνισε ο Κολομβιανός υποχρέωσε τον Κώστα Μενδρινό να τρέχει για... δύο στη μεσαία γραμμή, εκεί που ούτως ή άλλως ο Άρης είχε δύσκολη αποστολή, απέναντι στα περισσότερα χαφ των αντιπάλων. Η Σάλτσμπουργκ με το 4-1-4-1 που χρησιμοποίησε ο Χιούπ Στέφενς είχε ουσιαστικά τρεις χαφ στον άξονα, τους Λάιτκεμπ, Πόκριβετς και Γιάντσερ, οι οποίοι μοιραία υπερίσχυσαν του… Μενδρινού.

ο αποτέλεσμα ήταν η Σάλτσμπουργκ να έχει σαφή κατοχή μπάλας, να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα και να επιβάλλει το δικό της παιχνίδι, μέχρι μερικά μέτρα πριν την περιοχή του Βελλίδη. Το γεγονός πως ο Άρης δεν κατάφερε να κάνει το γνώριμο παιχνίδι του, να έχουν δηλαδή οι παίκτες του τη μπάλα στα πόδια τους την περισσότερη ώρα και την πρωτοβουλία των κινήσεων, κόστισε στην ανάπτυξη. Και αυτός ήταν ο τομέας στον οποίο έδειξε η ομάδα να χρειάζεται την περισσότερη δουλειά.

Έλειψαν οι αυτοματισμοί, ο ρυθμός και οι καλές πάσες προς την επίθεση, με τον Άρη να μοιάζει εγκλωβισμένος και υποχρεωμένος σε παθητικό ρόλο, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Στο δεύτερο μέρος η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά, αφού οι "κίτρινοι" κράτησαν περισσότερο χρόνο τη μπάλα, ισορρόπησαν και δοκίμασαν να βγουν μπροστά, εκμεταλλευόμενοι τη «φρεσκάδα» που έφεραν στα χαφ οι αλλαγές των "πιτσιρικάδων", Οικονομόπουλου και Κατίδη, αλλά και το γεγονός ότι οι αλλαγές της Σάλτσμπουργκ της αφαίρεσαν εν μέρει την ομοιογένεια των πρώτων λεπτών.

Δεν μπόρεσε να απειλήσει

Σε ότι αφορά την επιθετική λειτουργία, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η δυσκολία του Άρη στη δημιουργία παιχνιδιού δεν επέτρεψε να βγουν αξιόλογες επιθετικές προσπάθειες. Το σουτ του Αραβίδη από πλεονεκτική θέση στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, που έφυγε λίγο άουτ και ένα φάουλ του Μίσελ διαγώνια έξω από την περιοχή, με την ίδια κατάληξη, ήταν οι καλύτερες στιγμές των "κιτρίνων" στο ματς.

Ο Κόκε υποχρεώθηκε πολλές φορές να βγει από την περιοχή για να ζητήσει μπάλα από τους κεντρικούς και ακραίους χαφ και αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός στις πάσες του ίσως και να μπορούσαν να βγουν κάποιες καλύτερες επιθέσεις για τον Άρη.

Ο Τσέζαρεκ εγκλωβίστηκε στο αποτελεσματικό μαρκάρισμα του πανύψηλου Σεγκάγια και δεν κατάφερε να φανεί, ενώ ο Χαβίτο έδειξε ιδιαίτερα κουρασμένος και χωρίς αποθέματα δυνάμεων για κάποιες κούρσες παραπάνω από το δεξί άκρο.

Ο Τσεσνάουσκις και πάλι στον κάπως "άχαρο" ρόλο του αριστερού χαφ, που τον υποχρεώνει να παίζει με ανάποδο πόδι, δεν μπόρεσε με τη σειρά του να κουβαλήσει τη μπάλα μπροστά, όμως πρόσφερε αρκετά στο ανασταλτικό κομμάτι, ακολουθώντας σε πολλές φάσεις τις προωθήσεις του πολύ δραστήριου μπακ της Σάλτσμπουργκ, του Σβένγκλερ.

Όταν έχει κίνητρο...

Εν κατακλείδι, αυτό που προδίκαζαν αρκετοί μετά τα σχετικά αδιάφορα αποτελέσματα των δύο πρώτων φιλικών με τις αδύναμες Μπουργχάουζεν και Ρόζενχαϊμ επιβεβαιώθηκε. Ο Άρης κόντρα στη Σάλτσμπουργκ βρήκε κίνητρο και είδε να λειτουργεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης απέναντι σε έναν πιο έτοιμο αντίπαλο.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως κάθε μέρα δουλειάς που κυλά βρίσκει τους ποδοσφαιριστές του Άρη όχι μόνο πιο έτοιμους αγωνιστικά, αλλά και πιο βελτιωμένους στα στοιχεία του παιχνιδιού που θέλει να περάσει ο Κούπερ. Η πρόκληση του φιλικού με την πρωταθλήτρια Ρωσίας, Ρούμπιν Καζάν, είναι μπροστά (το Σάββατο 3/7 στις 19:00) και προσφέρει στον Κούπερ ένα ακόμη δυνατό κρας τεστ των ποδοσφαιριστών του.

http://todekari.blogspot.com/2010/07/blog-post_8647.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: