ΣΙΝΕ

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Πάνω από 10.000 προσκυνητές στη Μονή της Παναγίας Σουμελά!



Για πρώτη φορά μετά το 1923 πρόκειται να πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας της Σουμελά στον Πόντο, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο!

Πάνω από 10.000 προσκυνητές από την Ελλάδα, τη Γεωργία, τη Ρωσία και άλλες περιοχές αναμένονται να δώσουν το «παρών» στην ιστορική Μονή, η οποία θα λειτουργήσει ξανά, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.


Στα δωμάτια και τα ξενοδοχεία της Τραπεζούντας -την πλησιέστερη πόλη στην Παναγία Σουμελά- η πληρότητα φτάνει το 100% και όσοι δεν κατάφεραν να βρουν κατάλυμα εκεί, έκλεισαν δωμάτια σε γειτονικές πόλεις όπως είναι η Σαμψούντα και η Ορντού.



Συνεχείς πτήσεις τσάρτερ


Με πτήση τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη προς την Τραπεζούντα θα αναχωρήσει ο ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και πιστούς από τις δύο περιοχές. Αλλες δύο πτήσεις τσάρτερ που θα εκτελέσουν αυθημερόν δρομολόγια από Θεσσαλονίκη και Αθήνα για Τραπεζούντα έχει ναυλώσει ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας και βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδης. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων έχει μεριμνήσει και για τη μεταφορά περίπου 600 ανθρώπων από το Ροστόβ όπου ζει, ενώ φερόταν διατεθειμένος να ναυλώσει ακόμα και πλοίο, προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβαση κι άλλων Πόντιων που ζουν στη Ρωσία στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.


Η Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί, θεωρείται ιστορικής σημασίας.


Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιχειρεί- από τον περασμένο Ιούνιο που η Τουρκία έδωσε την άδεια για τη Λειτουργία- να ρίξει τους τόνους με στόχο να μη δημιουργηθούν επεισόδια.


Σημειώνεται μάλιστα, πως στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα μιλήσει μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο λόγος του θα είναι αυστηρά κηρυγματικός.


Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι κατόπιν συζητήσεων με τοπικούς φορείς αποφασίστηκε να μη γίνουν ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις, με δεδομένο επιπλέον ότι από προχθές άρχισε το μουσουλμανικό ραμαζάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: