ΣΙΝΕ

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Το «ράλι» των σιτηρών...αυξάνονται κατά περίπου 25% από Δευτέρα

Η κούρσα των τιμών στη διεθνή αγορά των σιτηρών έφτασε, όπως είχε προεξοφληθεί, και στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, από τη Δευτέρα οι τιμές των αλεύρων αυξάνονται κατά περίπου 25% ή 100 ευρώ ο τόνος και πλέον είναι θέμα ημερών η ανατίμηση να διαχυθεί και στην υπόλοιπη αγορά.
Εκτιμάται ότι μια σειρά κατηγορίες προϊόντων, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα αρτοσκευάσματα και τα είδη ζαχαροπλαστικής- θα ανατιμηθούν κατά 20% περίπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ανατιμήσεις του ΦΠΑ που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα απορροφήθηκαν από τις εισαγωγικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες.
Το 2009, η περίοδος αγοράς των σιτηρών «άνοιξε» με 21-22 λεπτά το κιλό, για να καταλήξει τον Μάρτιο του 2010 στα 12 λεπτά. Η ζημιά των αγροτών ήταν πολύ μεγάλη.
Τους τελευταίους μήνες, όμως, λόγω και των καταστροφικών πυρκαγιών στη Ρωσία, την τρίτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγών σίτου, οι τιμές σημειώνουν «ράλι».
Στη Γαλλία, μία από τις βασικές προμηθεύτριες χώρες της ελληνικής αγοράς, πωλούν το μαλακό σιτάρι προς 22-23 λεπτά το κιλό και το σκληρό προς 26-27 λεπτά το κιλό.
Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς αγοράς, το πρώτο εξάμηνο του 2010 η μέση τιμή του μαλακού σίτου ήταν 160 ευρώ ο τόνος και στο τέταρτο δίμηνο του χρόνου ανήλθε στα 225 ευρώ ο τόνος. Η μέση τιμή του σκληρού σίτου το πρώτο εξάμηνο ήταν 180 ευρώ και στο τέταρτο δίμηνο έφτασε τα 230 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αγοράς, οι αλευροβιομηχανίες ως και αυτή την εβδομάδα διατήρησαν τις τιμές των αλεύρων σταθερές: 339 ευρώ στοίχιζε ο τόνος των αλεύρων από μαλακό σιτάρι και 444 ευρώ ο τόνος των αλεύρων από σκληρό σιτάρι.
Από τη Δευτέρα, όμως, οι τιμές αλλάζουν και αυξάνεται κατά 100 ευρώ ο τόνος σε καθεμιά κατηγορία αλεύρων. 

http://astrofegia.blogspot.com/2010/08/25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: