ΣΙΝΕ

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Πρωτάθλημα σε αυτόματο πιλότο

Ενα μήνα πριν τη σέντρα το πλέγμα «εγκαταστάσεις, μετακινήσεις οπαδών, σύνδεσμοι και ηλεκτρονικά εισιτήρια» είναι στον αέρα.Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, η κατάσταση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και τις νομοθετικές ρυθμίσεις γύρω από το πλέγμα «εγκαταστάσεις, μετακινήσεις οπαδών, καταλληλότητα γηπέδων, σύνδεσμοι οργανωμένων, ηλεκτρονικά εισιτήρια κ.λπ.» είναι ένας πραγματικός τραγέλαφος!
Ενα μήνα πριν τη σέντρα το πλέγμα «εγκαταστάσεις, μετακινήσεις οπαδών, σύνδεσμοι και ηλεκτρονικά εισιτήρια» είναι στον αέρα. Οι προαναγγελθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν έχουν καν εισαχθεί στη Βουλή, ενώ οι επιτροπές κατά περιφέρεια που έπρεπε μέχρι το τέλος Αυγούστου να παραδώσουν πιστοποιήσεις για την ασφάλεια των γηπέδων δεν έχουν καν συσταθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων!
Ετσι οι αστυνομικές αρχές θα κινηθούν πάλι με αυτόματο πιλότο, σε ένα περιβάλλον καθολικής ανευθυνότητας και ευκαιριακής αντιμετώπισης των κρουσμάτων βίας που ταλανίζουν κάθε χρόνο τις επαγγελματικές -και όχι μόνο- αθλητικές διοργανώσεις, και μάλιστα σε μια περίοδο με κλονισμένη κοινωνική ευστάθεια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των γενικότερων επιπτώσεών της.
Σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου (Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης και πλήρης αγωνιστική) το σύστημα των ανευθυνοϋπεύθυνων θα περάσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της περιόδου.
Ας αναλύσουμε τον τραγέλαφο που προαναφέραμε:
*Καταλληλότητα εγκαταστάσεων. Οι επιτροπές δεν συστάθηκαν, καθώς η οικονομική ανέχεια των περιφερειών και οι επερχόμενες εκλογές φρενάρουν τη διαδικασία. Ποιος και πώς θα αρνηθεί πιστοποιητικό σε υποψήφιο δήμαρχο και κατά συνέπεια απαγόρευση συμμετοχής στο πρωτάθλημα;
*Μετακινήσεις οπαδών. Η νομοθετική ρύθμιση που διασυνδέει την αντικειμενική ευθύνη των εταιρειών με τα έκτροπα από μεταφερόμενους οπαδούς είναι στον αέρα. Ο ισχύων νόμος απαγορεύει τις μετακινήσεις και τιμωρεί τη μεταφορά με μέριμνα των ομάδων, ενώ πρακτικά οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες και η υπό ψήφιση τροπολογία αναθέτει τη μέριμνα και την ευθύνη της μεταφοράς στις ΠΑΕ υπό προϋποθέσεις και χωρίς αστυνομική συνοδεία!
*Σύνδεσμοι οργανωμένων. Ενώ καταργήθηκαν τυπικά προ διετίας με νόμο, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους: μεταμφιέστηκαν σε πολιτιστικούς συλλόγους, με αλλαγή των καταστατικών στα πρωτοδικεία, και πάει ο νόμος.
*Ηλεκτρονικά εισιτήρια. Στον αέρα βρίσκεται και η διαδικασία που ονομαστικοποιεί το εισιτήριο και τη θέση εμποδίζοντας τον κάτοχο να βιαιοπραγήσει αλλά και τις εταιρείες να φοροδιαφεύγουν. Με τη ρύθμιση που δεν προωθείται, ο έλεγχος της βάσης δεδομένων των ηλεκτρονικών εισιτηρίων περνάει στην Αστυνομία και στο ΣΔΟΕ.
*Σεκιούριτι - συνδεσμίτες. Οι περισσότερες ΠΑΕ χρησιμοποιούν οπαδούς για θέματα ασφαλείας και τους βαφτίζουν σεκιούριτι.
Η νομοθετική ρύθμιση που δεν προωθείται απαιτεί καθήκοντα σεκιούριτι να ασκούν πιστοποιημένες εταιρείες και ανάλογο προσωπικό.
Λίγο πριν από τη σέντρα, λοιπόν, οι πολυδιαφημισμένες εξαγγελίες είναι στον αέρα, προοιωνιζόμενες τις δυσμενέστερες εξελίξεις ενόψει της νέας περιόδου. 
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=193001

Δεν υπάρχουν σχόλια: