ΣΙΝΕ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι αλευροβιομηχανίες


Με την παραπομπή των αλευροβιομηχάνων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή με δηλώσεις τους συστήνουν εναρμονισμένες αυξήσεις τιμών, απαντά το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο ανατιμητικό κλίμα που δημιουργείται στην αγορά με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από τις διεθνείς τιμές των σιτηρών.



Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις παραγόντων από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομίας Μ. Μπόλαρη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνού για να εξεταστεί το θέμα και να αποφασιστούν δράσεις προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας ενώ ήδη διενεργούνται κοστολογικοί έλεγχοι στην αγορά. 




Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες ενώ για τα μαλακά σιτηρά, με τα οποία γίνεται το ψωμί και η εγχώρια παραγωγή καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών εκτιμάται ότι και πάλι τα αποθέματα είναι επαρκή για το άμεσο διάστημα.


Οι αρτοποιοί, ήδη λαμβάνουν αυξημένα τιμολόγια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ όπως δηλώνουν κάποιοι από αυτούς έχουν ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα αύξηση μέσα στις επόμενες μέρες. Ωστόσο δηλώνουν ότι πρόθεσή τους είναι να απορροφήσουν την αύξηση στην τιμή των αλεύρων αλλά παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: