ΣΙΝΕ

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις...



 Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr) πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό, ενώ αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις και τα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα Λύκεια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να ενημερώνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καλώντας τον αριθμό 1500.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν φέτος 106.189, ενώ πέρυσι ήταν 92.426 και συνολικά εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι. Να σημειωθεί ότι οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από 13 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Η μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10 είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των φετινών αποτελεσμάτων, όπως επίσης η μεταστροφή των υποψηφίων από την προτίμηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Σε άνοδο βρίσκονται τα τμήματα και οι σχολές που έχουν σχέση με τους τομείς περί την οικονομία, ενώ σταθερές εμφανίζονται οι Νομικές Σχολές και με μικρές αυξομειώσεις οι Ιατρικές.

Γενικότερα, εκτιμάται από τους εκπαιδευτικούς ότι οι υποψήφιοι προτίμησαν σε μεγάλο ποσοστό τμήματα και σχολές, που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών πανελληνίων εξετάσεων που είχε ως ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά τη μεγάλη (μέχρι και 10.000 μόρια) πτώση των βάσεων σε ορισμένα τμήματα των ΤΕΙ στην περιφέρεια, τα οποία είχαν κενές θέσεις, προβληματίζει το υπουργείο Παιδείας, τους καθηγητές αλλά και τους ειδικούς της Εκπαίδευσης. Δεδομένου, μάλιστα, ότι εισάγονται υποψήφιοι με μέσον όρο βαθμολογίας ακόμη και κάτω από μονάδα, ενώ βαθμολογίες κάτω από τη βάση παρατηρούνται και μεταξύ εισαγομένων στα ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη σ' αυτό το στοιχείο, είπε μεταξύ άλλων: «Και φέτος όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα υπήρξε εξαιρετικά υψηλός ανταγωνισμός αριστείας στις σχολές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση και συγκεντρώνεται η προτίμηση των υποψηφίων. Οι σχολές αυτές είναι και στα πανεπιστήμια, αλλά και στα τεχνολογικά ιδρύματα. Νομίζω έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι υπάρχουν τεχνολογικά ιδρύματα και στην Αθήνα, αλλά και στις Σέρρες όπου οι βάσεις ανέβηκαν και 2.000 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, στις σχολές εκείνες που δεν έχουν υψηλή προτίμηση και δεν υπάρχει συγκέντρωση υποψηφίων, διαμορφώνονται όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή με το απολυτήριο λυκείου μπορεί κάποιος ουσιαστικά να συμμετέχει στις σχολές αυτές.

Το υπουργείο θα λάβει και τα φετινά δεδομένα και τη φετινή διαμόρφωση των τμημάτων των πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ υπόψη, ώστε να προχωρήσει στις τελικές επιλογές που αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα, αλλά και τη νέα χωροταξική αναδιάρθρωσή τους. Θέλω δε να σας υπενθυμίσω ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια και σύμφωνα με πολύ σοβαρά στοιχεία που έχουμε, μαθητές οι οποίοι ήταν κάτω από τη βάση, πολύ κάτω από τη βάση και με σχετικά μικρό βαθμό απολυτηρίου, δεν εμποδίζονταν από το να βγαίνουν σε χώρες του εξωτερικού και να γυρίζουν με πτυχία σχολών με πολύ υψηλό βαθμό ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Επομένως, είναι σωστό να μην έχουμε μια ''υποκριτική'' προσέγγιση, γιατί είναι πιο ανατριχιαστικό το να πούμε κάποια στιγμή ότι δεν θα έχουμε εμποροπλοιάρχους ή δεν θα έχουμε ανθοκόμους ή δεν θα έχουμε ανθυποπυραγούς, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά με απολυτήριο λυκείου να έχουν αυτή τη δυνατότητα επιλογής και προσπάθειας».

Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, είπε χαρακτηριστικά επ' αυτού εκτός των άλλων ότι «Δεν υπάρχει αξιόπιστη μεταλυκειακή βαθμίδα», ενώ πρόσθεσε: «Με το απολυτήριο λυκείου έχει δικαίωμα ένα παιδί να πάει στη Σχολή Ανθυποπυραγών και εκεί η ίδια η σχολή έχει όλα τα περιθώρια και οι καθηγητές της να κρίνουν εάν μπορεί να υποστηριχθεί για να συνεχίσει ή εάν δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στον πρώτο χρόνο».

Η υπουργός Παιδείας, πάντως, προανήγγειλε διορθωτικές αλλαγές στο σύστημα πανελληνίων εξετάσεων από του χρόνου, ενώ πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα εφαρμοσθεί κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014.

Συγχρόνως, προγραμματίζονται και αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το σχετικό κείμενο θα δοθεί για διαβούλευση στο τέλος Σεπτεμβρίου, για να γίνει διάλογος και να πάρει το δρόμο της Βουλής.

Οι διορθωτικές αλλαγές που θα γίνουν, όμως, από του χρόνου έχουν σχέση με σύμπτυξη των επιτροπών που απασχολούνται με τις εξετάσεις γενικότερα και, όπως είπε ο Γιάννης Πανάρετος, ξεπερνούν τις 30.000 οι εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι υπουργείου Παιδείας κ.λπ. Επίσης, αναμένεται να προχωρήσει η μείωση της ύλης στα σχολεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να συγχωνευθούν ή ακόμη και να καταργηθούν -στο μέλλον, όμως- τμήματα των ΤΕΙ που φαίνεται ότι εξακολουθούν να μην προσελκύουν τους υποψηφίους, αφού παρά την πτώση των βάσεων τα παιδιά δεν τα προτιμούν.

ΒΑΣΕΙΣ ΑΕΙ

- Άνοδος σε 209 και πτώση σε 120


- Καθολική πτώση στα Πολυτεχνεία και τα Παιδαγωγικά

- Άνοδος σε σχολές Αστυνομίας, στρατιωτικές, οικονομικές, φιλολογίες, φυσικής, χημείας, μαθηματικών

- 28 σχολές με βαθμό κάτω από τη βάση.

ΒΑΣΕΙΣ ΤΕΙ


- 102 κάτω από τη βάση (2 από αυτά με μέσον όρο βαθμολογίας λιγότερο από τη μονάδα)


- Εισάγονται με μέσον όρο βαθμολογίας από 18,4 και άνω, αλλά αντίθετα εισάγονται και με μέσον όρο βαθμολογίας 0,9 (Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος Κοζάνης).

Συνάντηση της υπουργού Παιδείας με την ΔΟΕ


Άμεσα απάντησε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στο αίτημα του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που ζήτησε να συναντηθούν κατεπειγόντως. Η υπουργός συναντάται με τους δασκάλους και συζητά μαζί τους τα προβλήματα των σχολείων που ανοίγουν σε λίγες ημέρες.

1 σχόλιο:

babis_gate7 είπε...

Τι μου θύμισες τώρα...!!!!