ΣΙΝΕ

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Αιχμάλωτη των πυρκαγιών η Ρωσία

Κόλαση στη Ρωσία από τις πυρκαγιές και το τοξικό νέφος. Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα και πολλοί κάτοικοι μεταξύ αυτών και ξένοι διπλωμάτες, εγκαταλείπουν τη Μόσχα. Μέχρι και οι σταθμοί του μετρό έχουν μετατραπεί σε θαλάμους αερίων.
Οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους ενώ αναγκαίες κρίνονται οι προστατευτικές μάσκες. Επειδή όμως έχουν ήδη εξαντληθεί η Γερμανία αποστέλλει μάσκες μέρος των αποθεμάτων της.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει «πιάσει» κόκκινο… είναι έξι φορές μεγαλύτερη από το όριο. Ο καπνός σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την κατάστασηδραματική.

Σημειώνεται ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η κατάσταση δε θα βελτιωθεί.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει ως τώρα στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Εν τω μεταξύ ενισχύονται οι διεθνείς προσπάθειες υποστήριξης με τη Γαλλία να στέλνει πυροσβεστικό αεροσκάφος και την Ιταλία να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει πυροσβεστικά αεροσκάφη ανά πάσα στιγμή εφόσον της ζητηθεί.

Επίσης, 155 πολωνοί πυροσβέστες κατευθύνονται στη Ρωσία, ενώ η Γερμανία ανταποκρίθηκε στο ρωσικό αίτημα για την αποστολή 100.000 προστατευτικών μασκών, υδραντλίες και γεννητριών.

Η ανησυχία αποτυπώνεται και στα μέσα ενημέρωσης. Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Pravda» γράφει «Η Μόσχα δέχεται επίθεση από τοξικό νέφος», ενώ έντονη κριτική δέχεται ο πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη βιβλική καταστροφή.

Την ίδια ώρα επεκτείνονται στην Κεντρική Ευρώπη οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Τσεχία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

Στην περιοχή του Λίμπερετς, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας, εκκενώθηκαν εκατοντάδες σπίτια που πλημμύρισαν από τα νερά.

Στη Γερμανία, τρεις άνθρωποι πνίγηκαν μέσα σε υπόγειο στο Νόικιρχεν, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ στην Πολωνία η πόλη Μπογκατίνια πλημμύρισε από τα νερά του ποταμού Μιετζιάνκα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα επεκτάθηκαν και νοτιότερα, μέχρι τη Σερβία, όπου από τη χαλαζόπτωση καταστράφηκαν καλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: